România a importat pere în valoare de 18 milioane de euro anul trecut

0
146

Importul de pere a crescut de 3,6 ori din punct de vedere valoric în ulti­mii cinci ani, de la 4,8 mil. euro în 2012 la 17,7 mil. euro anul tre­cut, potrivit da­te­lor Euro­stat, citate de ZF în pagina sa online.

În supermar­ke­turi se gă­sesc predominant pere din im­port, aduse în special din Italia, care aco­peră mai bine de jumătate din va­loa­rea totală a importurilor de pere din 2016.

„Nu prea au retailerii de unde să cumpere pere în România. Eu estimez că 80-90% din perele din piaţă sunt din import. Numai în pieţele ţărăneşti mai găseşti pere româneşti”, a spus Viorel Cigărean, unul dintre cei doi fraţi aso­ciaţi ai producătorului de sucuri na­turale marca Parmen din Dâmboviţa.

Anul trecut, România a produs aproa­pe de 53.000 tone de pere, po­trivit datelor Institutului Naţional de Statistică, o producţie cu 40% mai mică faţă de 1990 şi cu 20% mai mică faţă de 2007, anul aderării României la UE. Principalele ţări din care România importă pere sunt Italia, Olanda, Belgia, Polonia, şi Grecia, potrivit datelor Eurostat, un clasament realizat de ZF după valoarea importurilor din 2016.