Spania adopta oficial sistemul NutriScore

0
225

Spania a devenit a treia tara europeana care a adoptat in mod oficial sistemul de etichetare nutritionala NutriScore.

Agentia guvernamentala spaniola pentru protectia consumatorilor, securitate alimentara si nutritie a anuntat pe 12 noiembrie o serie de masuri care vizeaza combaterea obezitatii, inclusiv utilizarea sistemului de etichetare nutritionala NutriScore.

Logo-ul a fost conceput initial pentru guvernul francez si a intrat in vigoare in Franta in luna octombrie a anului trecut, in timp ce ministrul belgian al sanatatii publice Maggie De Block a anuntat ca in acest an Belgia sprijina NutriScore, in urma unei “consultari ample cu partile interesate.

Ministrul spaniol pentru sanatate, consum si asistenta sociala, María Luisa Carcedo, a declarat:

Aceasta informatie va permite cetatenilor sa compare usor cu alte produse similare si sa ia o decizie informata si motivata pentru a urma o alimentatie mai sanatoasa.

Carcedo a declarat ca guvernul a analizat mai multe tipuri de etichete nutritionale, dar le-a respins, deoarece acestea “nu au fost implementate de catre administratii, nu indeplinesc obiectivele promovarii celei mai sanatoase alegeri si pot chiar sa fie confuze pentru consumatori”.

“Nu sunt sustinute de mediul stiintific si de profesionisti”, a adaugat ea.

Serghei Hercberg, profesor de nutritie la Facultatea de Medicina a Universitatii din Paris 13, care a facut parte din echipa de cercetatori care a dezvoltat NutriScore, a postat pe Twitter un mesaj, numind decizia guvernului spaniol “un pas inainte pentru Europa”.

Ca si alte etichete nutritionale, NutriScore este insa voluntara, iar producatorii pot alege sa o adauge la produsele lor sau nu.

Carcedo a facut anuntul la Premiile XI NAOS (Nutritie, activitate fizica si prevenire a obezitatii) care au avut loc la sediul Ministerului Sanatatii, Consumului si Protectiei Sociale.

Alte masuri care vizeaza consolidarea strategiei NAOS si prevenirea obezitatii includ limitarea furnizarii de alimente nesanatoase in scoli, spitale, centre de sanatate si alte spatii publice.

Produsele alimentare si mancarurile vandute in cantine si automatele de vanzare vor trebui sa respecte in plus si criteriile nutritionale, si nu doar pe cele de siguranta alimentara.

In acest scop, guvernul va elabora un protocol sau un ghid national care sa “garanteze echilibrul si calitatea nutritionala” a alimentelor “in conformitate cu recomandarile Uniunii Europene si ale Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS)”.

Carcedo si-a exprimat, de asemenea, sprijinul pentru “Planul de colaborare”, un angajament facut de mai mult de 500 de companii in luna februarie a acestui an, angajandu-se sa reduca treptat cantitatea de zahar adaugat, sare si grasimi saturate din produsele alimentare si bauturi pana in 2020.

Planul va acoperi mai mult de 3500 de produse.