Un nou studiu susține efectele stimulatoare pentru imunitate ale iaurtului proaspăt

0
299

Iaurtul care conține două tulpini probiotice și în plus bacterii tratate termic poate stimula activitatea celulelor imune numite celule ucigașe naturale (NK) în cazul persoanelor cu vârsta de peste 60 de ani, potrivit unui nou studiu, transmis de Nutra Ingredients.


Sunteți distribuitor de suplimente alimentare? Vreți să fiți la curent cu modificările în plan legislativ pe această temă? Sau ce presupune intrarea în vigoare a unor noi reglementări europene, începând cu 1 ianuarie 2018, în domeniul „novel food”? Participați la seminarul dedicat suplimentelor alimentare și produselor stupului, ce va avea loc pe 6 iulie la București. Pentru înscrieri și informații suplimentare, accesați această pagină.


Douăsprezece săptămâni de consum de iaurt care conține o combinație de Lactobacillus paracasei ssp. paracasei (L. paracasei), Bifidobacterium animalis ssp. lactis (lactis) și Lactobacillus plantarum tratat termic au determinat, de asemenea, creșteri semnificative ale niveluluide imunoglobulină (Ig) G1 (un tip de anticorpi), comparativ cu placebo.

„Rezultatele sugerează că un consum zilnic de iaurt care conține Paracasei, B. lactis și L. Plantarum tratat termic ar putea îmbunătăți imunitatea prin îmbunătățirea activitatii celulelor NK”, au scris cercetători de la Universitatea Yonsei si Purmil Co., Ltd. în revista Nutrients.

Detalii despre studiu
Oamenii de știință din Coreea au recrutat 200 de persoane non-diabetice, pentru a participa la studiul randomizat, deschis, controlat cu placebo. Voluntarii au fost repartizați la întâmplare pentru a consuma placebo sau iaurt cu 1,2 miliarde CFU pe zi de L. Paracasei 431, Chr Hansen, 1,2 miliarde CFU pe zi de B. Lactis (BB-12, Chr Hansen) și 0,0175% Lactobacillus plantarum tratat termic. (Biogenics Korea Co) timp de 12 săptămâni.

Rezultatele au arătat că, în comparație cu valorile inițiale, s-au observat creșteri semnificative ale activității celulelor NK, precum și a nivelurilor de interleukină (IL) -12 o moleculă cu rol de „comunicator” în sistemul imunitar și IgG1. În comparație cu administrarea de placebo, activitatea celulelor NK și nivelurile IgG1 și gamma interferon (IFN) au crescut.

„Celulele NK furnizează o apărare substanțială împotriva infecțiilor virale, iar activitatea scăzută a celulelor NK s-a dovedit a fi asociată cu dezvoltarea de infecții la subiecții vârstnici sănătoși”, scriu cercetătorii.

Într-un experiment, celulele NK s-au dovedit a fi o sursă majoră de IFN-gamma, o citokină imunostimulatoare puternică, de asemenea cunoscută pentru proprietățile antivirale, imunoregulatorii și antitumorale.

„IFN-gamma are, de asemenea, un efect asupra reglării celulelor NK; prin urmare, creșterea concentrației serice a IFN-gama care însoțește creșterea activității celulelor NK măsurată în grupul de testare în acest studiu ar fi putut contribui la acțiunea de îmbunătățire a imunității.”