Vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun au crescut cu 19,1% in 2015

0
528
ambalaje1, scumpit, aimentare, preturi

Volumul cifrei de afaceri in comertul cu amanuntul de produse alimentare, bauturi si tutun a crescut cu 23,3% (serie bruta), in luna decembrie 2015.

In anul 2015, volumul cifrei de afaceri in comertul cu amanuntul de produse alimentare, bauturi si tutun a crescut cu 19,1% (serie bruta), comparativ cu anul 2014, domeniul aducandu-si astfel, cea mai mare contributie la cresterea volumului cifrei de afaceri in comertul cu amanuntul in general (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), care, in anul 2015, comparativ cu anul 2014 a inregistrat o crestere cu 8,9%, se arata intr-un comunicat de presa al INS.

Romania a inregistrat cea mai mare crestere a comertului cu amanuntul din UE, in decembrie 2015, volumul comertului cu amanuntul in Romania crescand cu 14,3% in decembrie, comparativ cu perioada similara din 2014, cel mai semnificativ avans inregistrat in Uniunea Europeana, arata datele prezentate miercuri de Oficiul European de Statistica (Eurostat). In UE, comertul cu amanuntul a crescut cu 2% in decembrie, iar in zona euro avansul a fost de 1,4%.

Vanzarile de alimente, bauturi si tigari s-au majorat cu 1,5% iar vanzarile de combustibil auto au inregistrat un avans de 0,1%. Cele mai mari cresteri ale vanzarilor in comertul cu amanuntul au fost raportate in Romania (14,3%), Irlanda (6,1%), Estonia (5,8%) si Polonia (5,5%), singurele scaderi fiind inregistrate in Portugalia (minus 1,3%), Belgia (minus 1,2%) si Danemarca (minus 0,3%). In UE, in decembrie, comparativ cu luna precedenta, vanzarile de alimente, bauturi si tigari s-au majorat cu 0,8%.

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul, serie bruta, in luna decembrie 2015, comparativ cu luna precedenta, a crescut pe ansamblu cu 8,6%, ca urmare a cresterii vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+23,3%) si vanzarilor de produse nealimentare (+5,8%). Scaderi s-au inregistrat in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-9,5%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna decembrie 2015, comparativ cu luna precedenta a crescut pe ansamblu cu 0,6%, ca urmare a cresterii vanzarilor de produse nealimentare (+0,5%) si vanzarilor de produse alimentare, bauturi si tutun (+0,3%). Scaderi s-au inregistrat in comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (-4,1%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie bruta, in luna decembrie 2015, comparativ cu luna decembrie 2014 a inregistrat o crestere cu 15,5% ca urmare a cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+25,3%), vanzarile de produse nealimentare (+13,3%) si la comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate (+2,4%).

Volumul cifrei de afaceri pentru comertul cu amanuntul (cu exceptia comertului cu autovehicule si motociclete), serie ajustata in functie de numarul de zile lucratoare si de sezonalitate, in luna decembrie 2015, comparativ cu luna decembrie 2014 a inregistrat o crestere cu 13,0% ca urmare a cresterilor inregistrate la vanzarile de produse alimentare, bauturi si tutun (+26,3%) si la vanzarile de produse nealimentare (+9,3%). Comertul cu amanuntul al carburantilor pentru autovehicule in magazine specializate a scazut cu 1,1%.