Ascendis cumpără Sun Wave Pharma, numărul 1 pe piața suplimentelor alimentare din România

0
516

Grupul farmaceutic sud-african Ascendis Health a ajuns la un acord pentru preluarea operațiunilor de bază ale Sun Wave Pharma, lider pe segmentul medicinei alternative din România, în schimbul cărora va plăti 16,35 milioane de euro în numerar, transmite Profit.ro.

Sun Wave Pharma, fondată în 2008 de Yogish Agarwal, fost Country Manager Ranbaxy România, este cel mai mare jucător pe piața suplimentelor alimentare și al șaselea mare distribuitor de medicamente fără rețetă (OTC). Printre mărcile aflate în portofoliul Sun Wave se numără vitaminele și mineralele SunVita, produsele pentru îngrijirea copilului SunChild, precum și gama de ceaiuri Sun Herbal Tea.

Activele Sun Wave Pharma ce vor fi preluate de Ascendis aveau o valoare netă de 11,9 milioane de euro la finele anului trecut. Compania a obținut un profit de 1,5 milioane euro în 2016, mai mult decât dublu comparativ cu rezultatul de circa 725.000 euro înregistrat în anul anterior.

„Tranzacția va oferi o platformă atractivă pentru intrarea Ascedis pe piața OTC din România și va permite accesul companiei la un vast portofoliu de medicamente complementare și o rețea de noi produse, care vor putea fi comercializate în multele regiuni în care activează Ascendis”, este calculul celor de la Ascendis.

Ascendis estimează că tranzacția va fi finalizată pe 30 aprilie. Preluarea activelor de bază ale Sun Wave Pharma este condiționată de perfectarea unui acord prin care grupul sud-african va plăti între 26,1 și 49,1 milioane de euro pentru compania NHP Natural Health Pharma, din Cipru, în funcție de performanțele financiare din următorii trei ani.

Cele două tranzacții sunt interdependente și vor fi tratate ca o singură afacere. Ascendis țintește o marjă EBITDA de aproximativ 20% în urma tranzacțiilor.

Compania notează că Sun Wave Pharma are o rentabilitate a capitalurilor proprii superioară rivalilor, în condițiile în care și-a mărit vizibil cota de piață și continuă să crească peste ritmul industriei.

În plus, România este una dintre destinațiile de top pentru investiții în Europa Centrală și de Est, cu o creștere economică rapidă, o monedă stabilă și o rată a șomajului în scădere, potrivit companiei.

Ascendis este a doua mare companie farmaceutică în funcție de capitalizare din Africa, cu o valoare de aproximativ 900 milioane euro (12,4 miliarde rand sud-african). Compania a fost înființată în 2008 de holdingul de investiții Coast2Coast Capital. În prezent, holdingul controlează, direct și indirect, circa 41% din acțiunile Ascendis.

În 2016, Ascendis a finalizat achiziția companiilor europene Remedica Holdings (Cipru) și Scitec International, cu sediul la Luxemburg, pentru care a plătit în total 340 milioane de euro.