ESE: Suplimentele alimentare – un domeniu nou suficient reglementat, dar insuficient controlat

0
604

Joi, 10 noiembrie a avut loc la Ramada Plaza Bucuresti cea de-a doua zi a evenimentului “ESE – Etichetare. Siguranta. Etica”, organizat de Revista Ro.Aliment, destinat prezentarii ultimelor modificari legislative legate de etichetare, siguranta si etica in domeniul suplimentelor alimentare.

esesuplimente_alimentareSeminarul, ce a beneficiat de prezenta a peste 60 de specialisti din domeniul alimentar, precum si de prezenta principalilor reprezentanti ai autoritatilor cu atributii in domeniu (INSP Bucuresti, IBA, ANPC, MADR, ANSVSA) a constituit un prilej foarte bun de a schimba opinii si practici de succes, precum si de a afla informatii la prima mana despre un domeniu interesant si aflat in plina expansiune, atat la nivel mondial, cat si in Romania.

_ip_2633In Uniunea Europeana aceasta categorie de produse a inceput sa castige teren dupa, pe o scara din ce in ce mai larga, a rolului nutritiei in mentinerea starii de sanatate.

In Romania primul act legislativ cu referire la suplimentele alimentare a aparut in 2000, emis de Ministerul Sanatatii. In 2002 a fost publicata OUG 97/2002 care a fost aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 57/2003 cuprinzand si articole speciale referitoare la suplimente alimentare.

Acest OU_ip_2727G este si astazi in vigoare. In prezent, celor peste 50 de legi care guverneaza domeniul alimentar in general, segmentul suplimentelor alimentare trebuie sa se supuna si legislatiei specifice, ceea ce face dificila conformarea la texte de lege, care uneori ajung sa se contrazica.

Temele discutate in cadrul seminarului au vizat subiecte precum ”Etichetarea suplimentelor alimentare” – Dr. Mirela Nedelescu, INSP Bucuresti; ”Recomandari de sanatate, noutati” – Tatiana Onisei, Phd IBA; ”Autoreglementare si etica privind etichetarea si publicitatea suplimentelor alimentare” – Dr. Gerald Flintoaca-Filip, Board Member PRISA; ”Specificatii si modificari legislative privind alimentele noi “Novel Food”” – Dr. Daniela Nuta, INSP Bucuresti; ”Directiva suplimentelor alimentare” – Tatiana Onisei, Phd IBA; ”Aplicarea Reg. 1924”– Dr. Gerald Flintoaca-Filip, Board Member PRISA; ”Recomandari; voluntar vs obligatoriu”, Tatiana Onisei – PhD, IBA; ”Regulamentul 1169/2011; Etichetarea suplimentelor alimentare prin exemple” – Cristian POPA, autor al cartii “Etichetarea alimentelor prin exemple”.

_ip_2943

_ip_2610De asemenea, in cadrul seminarului s-au discutat si o serie de subiecte arzatoare cum ar fi ”concurenta” unor produse prezente pe canalele TV sau in spatiul virtual si care, de multe ori, evita sa se supuna reglementarilor din domeniu, putand constitui uneori chiar amenintari la adresa sanatatii celor care le consuma.

_ip_2855In astfel de situatii insa, de multe ori autoritatile sunt puse in postura de a nu putea face prea mult, atunci cand spre exemplu administratorul website-ului in cauza nu este din Romania, ori Comisia Nationala a Audovizualului (in cazul reclamelor TV) nu colaboreaza (sau colaboreaza greoi) cu restul institutiilor cu competente de reglementare si control in domeniu.

”Sunt convinsa ca si acum exista pe piata alimente noi (din categoria novel food) care nu sunt inregistrate. Aplicarea pe etichete, in acest caz a sintagmei aliment nou ar putea usura mult munca organelor de control, ” explica unul dintre vorbitori.