Seminarul ”SINN | Siguranță. Igienă-Neconformități. Nereguli”, eveniment destinat specialiștilor din industria alimentară și a suplimentelor alimentare

0
462

În prima zi a evenimentului ”SINN | Siguranță.Igienă-Neconformități.Nereguli”, organizat în zilele de 21-22 februarie 2017, București, Hotel Ramada North, de către echipa Revistei Roaliment, au fost discutate o serie de aspecte de interes pentru industria suplimentelor alimentare grupate sub umbrela a două mari teme principale – ASPECTE LEGISLATIVE PRIVIND SUPLIMENTELE ALIMENTARE și NECONFORMITATI SI NEREGULUI ALE SUPLIMENTELOR ALIMENTARE – prin vocile unor speakeri de marcă, reprezentanții ai autorităților de control ANSVSA, ANPC, INSP, IBA și ai asociatiilor de profil.

F103180F-97F0-4E4E-8D5E-D9B0F67319CBAu fost abordate aspecte precum:
• Controlul importului produselor de origine non-animala;
• Cerintele de calitate si siguranta la plantele medicinale si suplimentele alimentare obtinute din acestea;
• Comercializarea suplimentelor alimentare neconforme cu prevederile legale
• Diferite aspecte in relatie cu suplimente alimentare si alimente fortificate (cu adaos de vitamine, minerale si alte substante);
• L150 – pro sau contra?;
• Cum functioneaza RASFF? Exemple practice de management a situatiilor de alerta in cazuri de retragere/rechemare
• Neconformitati privind comunicarea/publicitatea in raport cu legislatia din Romania si Europa; Produsele stupului: calitate , siguranta, fraude;
• Studii de caz pentru alerte europene privind suplimente alimentare de pe piata din Romania;

SINN4Domnul Răzvan Șușanu, Comisar Șef ANPC Brașov a insistat în prezentarea sa pe funcția de consiliere a ANPC ”mai puțin accesată” de către agenții economici, după cum arăta acesta. De asemenea, acesta a anunțat că până la sfârșitul anului 2017 ori începutul anului 2018, la nivelul instituției va fi implementat un soft, care va contribui la unificarea practicii comisarilor ANPC și va reduce sau chiar elimina posibilitatea unor manifestări și interpretări subiective ale legii din partea comisarilor ANPC.

În acest context, Dr. Tatiana Onisei – Șef Serviciu SNPMAPS, arăta că au existat cazuri când comisari ANPC au sancționat operatori economici care aveau etichete nutriționale aprobate de SNPMAPS, legislația fiind interpretată în mod diferit de cele două autorități ale Statului Român. ”Este nevoie să avem un protocol încheiat, pentru a nu mai apărea astfel de probleme.”

Monica Neagu, directorul Direcţiei Audit din ANSVSA a prezentat cele mai noi și importante informații cu privire la ”Controlul importului produselor de origine non-animală”, cu referire specială, la suplimentele alimentare.

SINN5Doamna Dr. Tatiana Onisei – Șef Serviciu SNPMAPS, a susținut două foarte interesante prezentări în care a vorbit despre cerințele de calitate și siguranță la plantele medicinale și suplimentele alimentare obținute din acestea, atrăgând atenția despre posibilitățile contaminării acestora cu o serie de substanțe periculoase și metale grele, fapt care, ar putea conduce în final la afectarea calității și siguranței suplimentelor alimentare în care acestea sunt folosite ca materii prime. În acest context, doamna Onisei arătat importanța trasabilității materiei prime și a existenței unor furnizori de încredere, menționând în sprijinul celor afirmate cazul unor materii prime provenite din țări ca Polonia sau Germania, care s-au dovedit în final a avea o altă origine, decât cea crezută inițial.

Dr. Gabriela Gârban – Medic Primar INSP Timiș și expert UE în domeniu, care a susținut în fața auditoriului tema referitoare la ”Diferite aspecte în relație cu suplimente alimentare și alimente fortificate (cu adaos de vitamine, minerale și alte substanțe) a atras atenția asupra unei practici sancționabile de către autorități, comercializarea suplimentelor alimentare cu notificări vechi, precum și a existenței unor suplimente alimentare aflate la granița dintre aliment, supliment alimentar și medicament, situație în care, de multe ori autoritățile din domeniu au abordări diferite cu privire la condițiile de comercializare ale respectivelor produse și la autorizațiile necesare.

Cesare_VaralloO prezentare așteptată de participanții la seminar a fost cea a avocatului Cesare Varallo, specializat în legi europene și internaționale referitoare la fraude alimentare și vicepreședinte – Business and Regulatory Affairs EU la INSCATECH, care a vorbit despre ”Cum functioneaza RASFF? Exemple practice de management a situațiilor de alertă în cazuri de retragere/rechemare”. Acesta a insistat asupra comunicării, a existenței unor proceduri gata pregătite pentru a gestiona astfel de situații de criză, a realizării de simulări pentru a vedea cum funcționează în astfel de situații departamentele cu atribuții în domeniu, a existenței unei activități de prevenție și a modului în care o comunicăm etc.

O foarte interesantă prezentare a susținut doamna Dr. Cristina Mateescu – Senior Researcher IBA ”Produsele stupului: calitate , siguranță, fraude”, care a prezentat printre altele și o serie de aspecte legate de falsificarea acestui produs și de consecințele asupra siguranței consumatorilor.

SINN2Laura Frunzeti, de la RAC a prezentat instrumentele pe care asociația industriei publicitare românești (www.rac.ro) le are la dispoziție pentru a sancționa o serie de practici comerciale neloiale, legate de transmiterea unor mesaje publicitare înșelătoare, o practică ce afectează destul de mult industria suplimentelor alimentare.

Nu în ultimul rând, Legea nr. 150/2016 a constituit un subiect de interes pentru participanți în special în ceea ce privește introducerea unor termene de plată de maxim 30 de zile, fapt care ar avea un impact semnificativ asupra resurselor financiare ale firmei, dar și asupra stocurilor și ofertelor de produse, care s-ar restrânge, în condițiile în care o astfel de prevedere ar deveni aplicabilă.