Fermierii din sectorul vegetal vor primi fondurile prin schemele de sprijin cuplat

0
151

Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) demareaza marti autorizarea la plata a schemelor de sprijin cuplat in sectorul vegetal aferente cererilor de plata depuse in Campania 2018, cea mai mare suma, respectiv 7.600 euro/hectar, fiind alocata pentru legumele cultivate in sere si solarii, informeaza institutia intr-un comunicat remis AGERPRES.

„Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura (APIA) informeaza cu privire la faptul ca au fost stabilite cuantumurile schemelor de sprijin cuplat in sectorul vegetal aferente cererilor de plata depuse in Campania 2018, in conformitate cu Hotararea nr. 360 publicata in Monitorul Oficial nr. 440 din 03 iunie 2019, pentru aprobarea plafoanelor alocate masurilor de sprijin cuplat in sectorul vegetal, pentru anul de cerere 2018. Totodata, informam ca incepand cu data de 04 iunie 2019, APIA demareaza autorizarea la plata a schemelor de sprijin cuplat in sectorul vegetal aferente cererilor de plata depuse in Campania 2018”, mentioneaza sursa citata.

Astfel, sprijinul cuplat pentru legumele cultivate in sere si solarii, respectiv tomate pentru consum in stare proaspata, castraveti pentru consum in stare proaspata si/sau pentru industrializare, ardei, varza si vinete pentru consum in stare proaspata este de 7.600,03 euro/ha, pentru samanta de cartof – 1.900,01 euro/ha, tomate pentru industrializare cultivate in camp – 1.715 euro/ha, pentru cartof timpuriu pentru industralizare – 1.000 euro/ha, pentru sfecla de zahar – 824,99 euro/ha, pentru orez – 659,99 euro/ha, castraveti pentru industrializare cultivati in camp – 530,03 euro/ha, pentru hamei – 517,03 euro/ha, pentru soia – 206 euro/hectar, prune, mere, cirese, visine, caise si zarzare – 181,92 euro/ha, pentru lucerna – 95,08 euro/ha, pentru canepa pentru ulei si/sau fibra – 87,51 euro/ha, pentru mazare boabe si fasole boabe – 84 euro/ha.

Aproximativ 41.000 de fermieri din sectorul vegetal ar putea beneficia de peste 82,3 milioane de euro de la bugetul de stat dupa ce Guvernul a aprobat, saptamana trecuta, o Hotarare prin care se stabilesc plafoanele alocate masurilor de sprijin cuplat in sectorul vegetal pentru anul de cerere 2018.

“In sedinta Guvernului din 30 mai 2019 a fost aprobata o Hotarare prin care se stabilesc plafoanele alocate masurilor de sprijin cuplat in sectorul vegetal pentru anul de cerere 2018. Plafonul maximum este de 82.334.250 euro, in echivalent 383.990.475 lei, care se asigura de la bugetul de stat, prin bugetul aprobat Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale pe anul 2019. De aceasta prevedere se estimeaza ca vor beneficia circa 41.000 fermieri din sectorul vegetal, care au accesat masurile de sprijin cuplat pentru culturile prevazute la art. 1 din Hotararea Guvernului nr. 219/2015 privind stabilirea sectoarelor, culturilor si speciilor de animale pentru care se acorda sprijin cuplat in perioada 2015-2020, si au indeplinit conditiile de eligibilitate”, se preciza intr-un comunicat al Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale remis in 30 mai AGERPRES.

tomatePotrivit sursei citate, plafoanele notificate Comisiei Europene se modifica, prin mecanismul de transfer de fonduri intre masurile de sprijin cuplat, in conformitate cu legislatia europeana. Astfel, plafoanele au fost reduse pentru soia, tomate pentru industrializare cultivate in camp, castraveti pentru industrializare cultivati in camp si cartof timpuriu pentru industrializare si au fost suplimentate pentru lucerna, orez, samanta de cartof, sfecla de zahar si legume cultivate in sere si solarii: tomate pentru consum in stare proaspata, castraveti pentru consum in stare proaspata si/sau pentru industrializare, ardei, varza si vinete pentru consum in stare proaspata.

“Transferurile de fonduri intre masurile de sprijin cuplat s-au facut astfel incat, in cazul culturilor care nu au atins limita de suprafata notificata pentru anul 2018, cuantumul pe hectar sa asigure profitabilitatea si totodata sa nu fie sub cel calculat ca raport dintre plafonul fixat pentru finantarea masurii si limita cantitativa de suprafata, notificate Comisiei”, explica reprezentantii Ministerului Agriculturii.

Cuantumul pe unitatea de masura pentru fiecare masura de sprijin cuplat in sectorul vegetal se calculeaza de catre Agentia de Plati si Interventie pentru Agricultura, prin raportarea plafoanelor aferente masurilor de sprijin cuplat in sectorul vegetal, rezultate in urma transferurilor de fonduri, la suprafetele eligibile pentru anul 2018.

Platile pentru masurile de sprijin cuplat in sectorul vegetal se fac in lei, la cursul de schimb de 4,6638 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrala Europeana la data de 28 septembrie 2018 si publicat in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, seria C nr. 351 din 1 octombrie 2018.