Laptaria cu Caimac: unul dintre obstacolele in­dustriei sunt finantarile bancare

0
92

Adrian Cocan, directorul fabricii de lactate Laptaria cu Caimac, a spus la emisiunea ZF Live ca unul dintre obstacolele in­dustriei de profil in care activeaza sunt finantarile bancare, deoarece bancile nu acorda credite pe termene mai lungi de 10 ani si astfel cine investeste in productie nu reuseste sa fie competitiv pe piata.

Agroserv Mariuta este un producator agricol integrat care exploateaza 3.500 de hectare in Ialomita si a investit in timp intr-o ferma de vaci. In iunie 2018, antreprenorul Nicusor Serban a intrat cu propriul brand de lactate pe o piata dominata de mari jucatori straini pre­cum Danone, Lactalis sau Friesland Campina. Agroserv Mariuta, care gestioneaza fabrica de lactate Laptaria cu Caimac, a incheiat anul 2018 cu afaceri de aproape 10 milioane de euro si 78 de angajati.

Astfel, in lipsa finantarilor bancare sau sub presiunea pusa pe antreprenori de banci pentru a-si plati ratele lunare, din ce in ce mai multe ferme din Romania se vor inchide sau vor fi cumparate de antreprenori straini, a adaugat directorul fabricii Laptaria cu Caimac.

„In Romania nu se dau credite pentru astfel de proiecte de business, ci se dau credite pentru garantii si acestea adesea sunt 100%-200% si chiar mai rau daca firma este mai mica. Nu se dau credite in Romania pentru proiecte industriale, deloc. Se dau poate pentru companii foarte mari. Daca Dacia vrea sa ia un credit, il poate lua lejer pe 15-20 de ani. Dar noi nu avem acces la asa ceva. Noi avem acces la credite pe maximum 10 ani“, a spus in cadrul emisiunii de business ZF Live Adrian Cocan.

„Bancile dau credite pe termen scurt. Asta ne strica foarte tare competiti­vitatea in fata strainilor. Din acest motiv din ce in ce mai multe ferme din Romania incep sa fie detinute de investitori francezi sau olandezi, pentru ca ei vin cu acces la finantare din tarile lor. Si oricat ai fi de eficient, concurezi foarte greu cu cineva care are un credit pe atata timp, pentru ca in primii ani, cand este cel mai greu, el se poate concentra pe dezvoltare si procese. La noi acum este cel mai greu, dar am avut sansa ca produsul sa se vanda mai mult singur si cheltuielile de marketing au fost modeste, dar pentru companii care vor sa se adreseze pietei largi bariera asta este foarte greu de depasit.“