”Agricultura europeana a fost sacrificata” – Achim Irimescu

0
298

Incheierea acordului comercial intre Uniunea Europeana si Canada este, dincolo de festivismul momentului, un posibil motiv de ingrijorare pentru agricultura europeana, atrag atentia specialistii in domeniu.

”Este vorba de impactul acordurilor comerciale, in care, experienta mea in Bruxelles spune urmatorul lucru: de obicei, de obicei, Uniunea Europeana fiind dezvoltata puternic si industrializata puternic, cu interese foarte mari pe varii domenii, cum ar fi aeronautica, trenurile de mare viteza, sigur ca au un interes mare sa patrunda pe piete terte. Si, in astfel de situatii, n-o spun eu, ci reprezentantii producatorilor europeni si mai ales francezi si polonezi, in acest proces, de multe ori este sacrificata agricultura”, spune in exclusivitate pentru RFI ministrul agriculturii Achim Irimescu.

Deja au aparut cifre despre viitoarele exporturi de produse alimentare canadiene in statele comunitare, scutite de taxe vamale si cu costuri mici de productie. In aceste conditii, spun reprezentantii fermierilor europeni, e posibil ca multi dintre agricultorii din Uniune sa nu poata face fata concurentei si sa dea faliment. Asigurarile date de liderii europeni in aceasta chestiune nu aduc liniste, iar organizatiile profesionale din agricultura incep sa calculeze viitoarele pierderi.

Problemele din agricultura, si cele actuale, si cele de perspectiva, se vad cel mai bine la targurile din domeniu, asa cum a fost Indagra, la Bucuresti. Dincolo de abundenta specifica unei astfel de manifestari, cu sute de tractoare si utilaje, cu mii de tone de ingrasaminte si ierbicide, cu animale si pasari, alaturi de produse traditionale, agricultura romaneasca se masoara cu cea din Uniunea Europeana, pe cale de a fi invadata de produse agricole si alimentare din Canada.

Achim_Irimescu1Semnalele deja exista, chiar daca acordul comercial intre Uniunea Europeana si Canada mai trebuie aprobat de 42 de camere parlamentare regionale, nationale, federale si de Legislativul Uniunii. Pentru RFI, ministrul agriculturii Achim Irimescu spune ca astfel de acorduri comerciale s-au mai dovedit si in trecut favorabile doar anumitor domenii.

In sprijinul avertismentului lansat de ministrul agriculturii vine si Dorin Cojocaru, director executiv al Asociatiei Patronale din Industria Laptelui.

Iar exemple exista din pacate suficiente, lamureste situatia ministrul Achim Irimescu. Uniunea Europeana a mai negociat acorduri comerciale bilaterale care, din pacate, de multe ori s-au dovedit macar paguboase, daca nu de-a dreptul catastrofale.

Deocamdata cele spuse par mai mult ipoteze de lucru si posibile evolutii, chiar daca nefericite, pentru agricultura europeana in general si cea româneasca in particular. Pericolul insa exista si poate fi identificat clar – productivitatea mare a fermierilor canadieni, dupa cum explica directorul general al APRIL, Dorin Cojocaru.

Pâna când insa produsele agricole si alimentare din Canada vor invada pietele europene va mai trece timp. Acordul va trebui supus aprobarii in toate cele 28 de state membre UE si in Canada, in unele tari fiind necesara si validarea de catre parlamente regionale.