Importurile de roșii au crescut cu 20%, în ciuda programului de sprijin „Tomate”

0
135

Importurile de roşii au crescut cu 20% în primele şase luni, faţă de aceeaşi perioadă din 2016, deşi peste 2.000 de legumicultori au încasat în iunie 2017 subvenţii de câte 3.000 de euro pentru cultivarea tomatelor în sere sau solarii, potrivit ZF.ro.

„Majoritatea beneficiarilor subvenţiei de 3.000 de euro au vandut în pieţe, pentru că acolo primesc banii pe loc, nu la 30 de zile sau mai tarziu. Supermarketurile au continuat să se aprovizioneze din import pentru că producătorii ro­mani nu au producţiile centralizate. Ei se aprovizionează cen­tralizat, negociază cu marii producători din Europa şi cum­pără roşii pentru mai multe ţări la un preţ bun”, a spus Alina Constantinescu, beneficiară a subvenţiei de 3.000 de euro, care deţine ferma Nasul Roşu din Palanca, judeţul Prahova.

Peste 7.300 de fermieri s-au înscris în acest program de sprijin pentru a primi subvenţia de 3.000 de euro pentru culti­varea tomatelor în spaţii protejate, bani pe care îi încasează cu condiţia să îşi vandă producţiile în extrasezon, adică în perioada ianuarie – 15 iunie sau noiembrie – 20 de­cem­brie, şi să obţină o producţie de cel puţin 2 tone de to­ma­te, recoltate de pe o suprafaţă de minimum 1.000 metri pătraţi.