Regatul Unit va refuza sa plateasca UE factura pentru Brexit in absenta unui acord comercial

0
14

Marea Britanie nu va plati factura separarii de Uniunea Europeana decat in conditiile unui acord comercial, a declarat noul ministru britanic pentru Brexit, Dominic Raab, intr-un interviu publicat duminica de Sunday Telegraph, relateaza AFP.

Euroscepticul Dominic Raab, care l-a inlocuit la 9 iulie pe David Davis, dupa demisia acestuia, a spus ca este necesara o “anumita conditionare intre cele doua parti”.

“Articolul 50 (din Tratatul de la Lisabona, privind procesul de iesire din UE) cere (…) existenta unui viitor acord-cadru pentru relatia pe care o vom avea (cu UE) in viitor, deci cele doua parti sunt legate”, a explicat Dominic Raab pentru Sunday Telegraph.

“Nu puteti avea o parte care sa indeplineasca toate conditiile si cealalta sa nu le indeplineasca sau sa actioneze lent sau sa nu-si asume raspunderea”, a adaugat ministrul.

Pana in prezent, guvernul britanic a trimis mesaje contradictorii privind reglarea financiara a Brexit-ului in cadrul unui acord privind modalitatile de iesire a Regatului Unit din UE, incepand de la sfarsitul lunii martie 2019.

Premierul britanic Theresa May a acceptat in decembrie un acord financiar in valoare de 35-39 de miliarde de lire sterline (39-44 miliarde de euro) care, potrivit ministrilor, depinde de stabilirea unor viitoare relatii comerciale. Acest acord a fost rapid contestat de membri ai guvernului.

Ministrul de finante, Philip Hammond, care a pledat pentru un Brexit ”soft” cu UE, a considerat totusi ”de neconceput” faptul ca Londra nu-si onoreaza obligatiile financiare chiar si in absenta unui acord comercial, subliniind ca acesta nu este “un scenariu credibil”.

Marea Britanie ar urma sa paraseasca UE la sfarsitul lunii martie 2019 si cele doua parti urmeaza sa ajunga la un acord pentru Brexit pana la sfarsitul lunii octombrie pentru a organiza separarea, a pune bazele pentru relatia lor viitoare si pentru a da timp Parlamentului European si parlamentelor nationale sa ratifice textul acordului.