Legea prin care regulile de diminuare a risipei alimentare vor fi optionale, promulgata

0
irosesc, alimente

Regulile de prevenire a risipei alimentare in comert, precum donarea alimentelor apropiate de data expirarii, nu vor mai fi obligatorii, ci doar optionale pentru retaileri, incepand cu februarie 2019, conform unui proiect de lege promulgat joi de presedintele Iohannis.

Proiectul, asa cum i-a fost trimis de catre Parlament, mai prevede ca noua lege de prevenire a risipei alimentare va fi din nou suspendata, pana anul viitor, dupa cum a anuntat anterior Profit.ro. Guvernul recomandase chiar abrogarea Legii, ale carei prevederi au generat puternice controverse si s-au dovedit greu de aplicat.

Parlamentul a adoptat la finele lunii iunie proiectul de modificare a legislatiei actuale.
De ce este important: Legea, adoptata in 2016, a fost ideea parlamentarilor si impune comerciantilor si producatorilor care nu reusesc sa vanda alimentele aflate la 3 zile inainte de data de expirare sa le doneze asociatiilor umanitare sau primariilor, pentru sprijinirea familiilor sarace, sau sa le vanda intreprinderilor sociale la putin peste 3% din pretul lor.

Mai este bine de stiut: Legea trebuia aplicata din 21 mai 2017, dar fostul Guvern Tudose a decis, la sfarsitul lunii iunie a anului trecut, suspendarea actului normativ, in conditiile in care normele de aplicare nu fusesera oricum elaborate, iar Legea nu putea fi astfel aplicata.

risipa alimentarăOrdonanta Guvernului de suspendare a fost ulterior amendata de Parlament, astfel incat aplicarea Legii sa fie suspendata pana la 30 iunie 2018, cu argumentul ca prevederile complexe necesita mai mult timp pentru implementare.

La inceputul sesiunii legislative din toamna anului trecut, tot parlamentarii au fost nevoiti sa vina cu un alt proiect de lege, care sa modifice reglementarile pe care tot ei le aprobasera. Constatarea alesilor a fost insa ca Legea este chiar daunatoare in forma actuala.

Legea nr. 217/ 2016 privind diminuarea risipei alimentare in actuala forma este inaplicabila pentru ca unele prevederi nu sunt clare, precise si fara echivoc. Analizand Legea mai sus mentionata se constata ca mecanismele propuse nu pot fi puse in practica si Legea face mai mult rau decat bine”, arata parlamentarii, care au propus astfel modificarea Legii, conform informatiilor Profit.ro.

Anul acesta, Guvernul Dancila a comunicat Parlamentului o serie de propuneri cu privire la noul proiect, dar in cele din urma a aratat ca legea actuala ar trebui abrogata si elaborat un proiect nou care sa reglementeze diminuarea risipei alimentare.

Masurile de diminuare a risipei alimentare devin optionale
Avand in vedere ca noul termen de intrare in vigoare a Legii ar fi fost 1 ianuarie 2019, deputatii s-au grabit sa aduca modificari reglementarilor actuale. Astfel, acestia au schimbat radical Legea, care acum stabileste ca ”operatorii economici din sectorul agroalimentar sunt obligati sa intreprinda masuri de prevenire a risipei alimentare”.

Potrivit noii forme pregatite a legii, ”operatorii economici din sectorul agroalimentar pot sa intreprinda masuri de prevenire a risipei alimentare”, adica sunt liberi sa ia sau nu masuri de acest fel.

electronicMasurile de prevenire a risipei raman aceleasi si, in esenta, sunt vanzarea cu pret redus sau donarea alimentelor aflate aproape de expirarea ”datei durabilitatii minimale” a alimentelor destinate consumului uman.

Inlocuirea sintagmei ”data limita de consum” cu ”data durabilitatii minimale” a survenit la propunerea Guvernului, avand in vedere ca prima este utilizata in cazul produselor alimentare foarte perisabile si care se pot altera in termen foarte scurt de la fabricatie.

Produsele vor putea fi donate ”oricand in ultimele 10 zile de valabilitate pana la atingerea datei durabilitatii minimale”.

Comerciantii au la dispozitie, de asemenea, variantele transformarii alimentelor apropiate de expirare in compost, respectiv in biogaz, asa cum prevede si legislatia actuala.

Noua forma a Legii arata insa acum doar ca ”se recomanda implementarea a cel putin doua actiuni de prevenire a risipei alimentare” inainte de neutralizarea deseurilor generate.

In pofida faptului ca masurile de prevenire a risipei alimentare sunt stabilite ca optionale, parlamentarii prevad ca operatorii economici ”vor pune la dispozitie autoritatilor cu atributii de reglementare rapoarte anuale prin care sa prezinte planurile de diminuare a risipei alimentare, alaturi de actiunile intreprinse si rezultatele obtinute”.

Parlamentarii au tinut sa mentioneze explicit in Lege ca firmele vor beneficia de deducerea cheltuielilor efectuate pentru prevenirea risipei alimentare, asa cum prevede si acum Codul Fiscal in cazul donatiilor de alimente sau transformarii lor in compost si biogaz.

Alimentele donate nu vor putea fi revandute decat de asociatii caritabile, dar fara a face profit
Legea stabileste in prezent ca operatorii economici din domeniul agroalimentar pot oferi catre asociatii, fundatii si intreprinderi sociale alimentele aflate aproape de expirarea datei-limita de consum contra unei sume maxime de 3% + TVA din pretul de achizitie, in cazul comerciantilor, si de 3% + TVA din pretul de productie, in cazul producatorilor si procesatorilor.

Ulterior, asociatiile si fundatiile ar fi putut comercializa alimentele respective cu maximum 25% + TVA din pretul de achizitie, respectiv de productie.

Initial, noul proiect elimina complet aceste prevederi din lege, pentru ca au generat numeroase obiectii din partea comerciantilor, si prevedea ca transferul alimentelor catre institutiile inregistrate la ANSVSA in acest scop, care nu se mai numesc ”entitati”, ci ”operatori receptori”, va fi realizat doar in baza unui contract.

risipeiPosibilitatea comercializarii alimentelor donate a fos reintrodusa in lege acum, generand dezbateri aprinse printre deputatii din comisii si din plenul Camerei, acestia lansand tot felul de ipoteze, de la ideea ca marii retaileri isi vor putea astfel infiinta fundatii prin care sa revanda alimentele in curs de expirare sau ca de aceste alimente ar putea beneficia alte persoane decat cele defavorizate, inclusiv prin comercializarea in magazine de cartier.

Conform ultimelor modificari aduse acum de deputati, asociatiile sau fundatiile respective vor putea comercializa alimentele donate, dar ” la un pret care sa permita acoperirea costurilor de functionare a activitatii respective”.
Nivelul maximal al costurilor de functionare va fi stabilit prin normele metodologice de aplicare a Legii. Nerespectarea interdictiilor sau a conditiilor de comercializare a alimentelor donate va fi sanctionata cu amenzi cuprinse intre 1.000 si 10.000 lei, dar fara a mai fi diferentiate in functie de marimea firmei si fiind lasate la latitudinea autoritatilor de control.

Legea diminuarii risipei alimentare va fi aplicata din februarie 2019
Deputatii au mai stabilit ca aplicarea legislatiei in domeniu va fi suspendata, odata cu publicarea noilor prevederi, pana la 1 februarie 2019.

Pana la acea data, ministerele si autoritatile de resort vor trebui sa elaboreze normele metodologice de aplicare a Legii, care vor fi aprobate prin hotarare de guvern.