“Ambalaj special”: Invelisul mineral pastreaza alimentele proaspete si reduce deseurile alimentare

Acoperirea ambalajului de fructe si legume proaspete cu un amestec de minerale si argila poate prelungi durata de depozitare cu doua pana la patru zile si poate contribui la reducerea cantitatii de deseuri alimentare, spune compania britanica It’s Fresh!

Aditivul, numit Infinit, functioneaza prin absorbtia etilenei, substanta care controleaza in mod natural coacerea/maturarea produsului. Pentru realizarea ingredientului activ – un amestec de minerale si argila, compania a petrecut circa patru ani, in timp ce pentru aplicarea sa la ambalajul propriu-zis firma a mai avut nevoie de alti trei ani de cercetari in domeniu. Ingredientul activ poate fi imprimat direct pe ambalajul existent pentru fructe, legume si flori.

Retailerii si producatorii utilizeaza in prezent filtre de etilena care pot prelungi viata si calitatea fructelor cu doua pana la patru zile. It’s Fresh !, care fabrica asemenea filtre, a declarat ca noul sau produs are avantajul suplimentar de a reduce nevoia de mai mult material plastic, deoarece combina ceea ce este utilizat in prezent in ambalaj – filtrul de etilena – cu folia de plastic existenta.

Acoperirea cu acest ingredient activ este mai eficienta decat alte metode utilizate in prezent, deoarece este neinvaziva si poate fi utilizata intr-o gama mai larga de ambalaje de fructe, in care pana in prezent nu era utilizat filtrul de etilena, au declarat reprezentantii It’s Fresh !, o divizie a furnizorului de produse chimice Food Freshness Technology Holdings.

“Ambalaj cu destinatie speciala”
Potrivit co-fondatorului Simon Lee, produsul poate fi descris ca “ambalaj special”.

“Aceasta contribuie cu adevarat la reducerea risipei de alimente si totodata la reducerea cantitatii de ambalaj necesara in general, deoarece produsul dureaza mai mult”, a declarat Lee, pentru FoodNavigator.

“Ambalarea fructelor si legumelor este o industrie sofisticata si de inalta calificare.”

”De ce infasuram alimentele pe care nu le consumam in totalitate in folie sau le introducem in recipiente etanse? Pentru a opri deteriorarea alimentelor prin contactul cu aerul sau cu alti contaminanti prezenti. Fara un mecanism de control al deteriorarii prospetimii si a calitatii – o mare parte din fructele si legumele ce sunt culese, impachetate, expediate, depozitate, comercializate s-ar strica inainte de a fi avut timpul necesar pentru a le consuma”, a adaugat el.

Ambalajele pentru fructe si legume tind sa fie realizate din material plastic, dar pot fi adaugate si alte substraturi cum ar fi carton, hartie si inlocuitori de plastic.

“Nu ne bazam pe utilizarea ingredientului nostru activ doar la ambalajele din plastic. Pe masura ce industria evolueaza – tehnologia noastra este suficient de flexibila pentru a furniza ceea ce este necesar si pentru alte tipuri de ambalaj”, a spus Lee.

Costul adaugat, pentru producatorii si comerciantii cu amanuntul este de “mai putin de cativa bani”, a adaugat el.

fructe2, capsune, afine, mure, zmeura, fructe de padure

Compania si-a testat tehnologia pe loturi de capsuni, afine, cirese si banane aflate in depozit si in tranzit.

Afinele pastrate in ambalaje cu strat mineral si depozitate timp de sase saptamani aveau cu 40% mai putine deseuri decat cele fara, a spus acesta.

Intre timp, distribuitorul francez Carrefour, care deja foloseste It’s Fresh! produse, a comandat un studiu unui laborator independent pentru a testa diferenta. S-a constatat ca loturile de capsuni au inregistrat o perioada de valabilitate si o calitate imbunatatita cu aproape 50% in comparatie cu pachetele de control.