Ambalaje de cafea cu sistem propriu de control al ventilarii

0
564

Amcor a introdus un sistem avansat de ambalare ce permite controlul  ventilatiei in ambalajele pentru cafeaua boabe si macinata.

Noul ambalaj, denumit Vento este singurul ambalaj de cafea livrat catre fabricile de prajire, ce are un sistem de degazare deja aplicat, explica reprezentantii Amcor. El poate fi utilizat direct pe masinile de umplere ale acestora, iar boabele care isi pastreaza aroma de prospetime pot fi ambalate imediat dupa prajire, fara a fi necesara utilizarea unui alt echipament sau parcurgerea unei etape tehnologice suplimentare.

Peter Hansen, inginer pentru cercetare & dezvoltare si dezvoltarea produselor in domeniul bauturilor, la Amcor, a declarat: “Vento doar face viata mult mai usoara pentru prajirea cafelei si ofera mai multa flexibilitate. Lucand cu cafeaua si cu tot felul de sisteme de inchidere cu valve cativa ani la rand, am putut vedea ca fabricile de prajire a cafelei se confrunta cu o multime de probleme legate de sistemele de ambalare a acesteia si prin urmare, am crezut ca exista oportunitatea de a proiecta o solutie mai buna.”

Peter Hansen si o echipa de dezvoltatori de la Amcor au inceput sa lucreze la un concept care a devenit Vento, un sistem de degazare de inalta performanta, care este integrat direct in laminatul utilizat pentru ambalare.

Pentru a se asigura ca Vento ofera usurinta si simplitate in utilizare, Amcor si-a testat  produsul pe un lot pilot de sase clienti, care au analizat cat de bine ruleaza acest nou tip de ambalaj pe echipamentele lor si cat de bine a pastrat ulterior prospetimea cafelei (prin teste cu privire la termenul de valabilitate).

ambalaj6Clientii din lotul pilot au raportat reducerea timpilor morti si mai putine deseuri de productie. Pe baza datelor colectate in timpul testului, prajitoarele de cafea care functioneaza in trei schimburi ar putea economisi in medie, 280 de ore de nefunctionare si s-ar putea realiza anual pana la 10% economii de cost, datorita cresterii eficientei productiei, in functie de modelul masinii si de tipul de valva utilizata.

In plus, greutatea ambalajului se reduce cu 87% comparativ cu sistemul ce utilizeaza supape dure si totodata se ajunge la economisirea de energie prin eliminarea necesitatii de a alimenta un echipament care sa aplice respectivele valve pe pachet. Acest lucru conduce la scadere cu pana la 8% a amprentei totale de carbon pentru un pachet de 250 g de cafea.

Vento poate fi integrat pe oricare din ambalajele triplex laminate tipice pentru pachetele de cafea si poate fi adaptat pentru a se potrivi specificatiilor clientilor.

“Am fost de acord sa participam la in lotul de testare deoarece ideea de a elimina supapele dure a fost foarte atragatoare pentru noi. Procesul de aplicare a supapelor dure creaza intotdeauna o anumita dificultate in productie, asa ca Vento a venit exact la momentul potrivit”, a declarat Søren Sylvest, co-proprietar al Copenhaga Roaster.

“Testul a fost trecut fara probleme si performanta sistemului este impresionanta; noul ambalaj isi face perfect treaba. De asemenea, ne-a placut si faptul ca am putut pozitiona sistemul nostru de aerisire in partea din spate a ambalajului”.

In urma programului pilot, pachete de cafea utilizand sistemul Vento sunt deja disponibile in magazinele din Europa.

“Danezii sunt amatori de cafea”, a continuat Sylvest. “Danemarca este printre primele cinci natiuni in consumul de cafea, astfel incat oamenii care cumpara produsele noastre sunt in cautarea unui produs de calitate. Suntem multumiti de cat de bine pastreaza Vento gustul si aroma cafelei noastre.”