Textul normelor metodologice ale Legii 150/2016 adauga la lege, considera reprezentantii supermarketurilor

0
595

Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale are obligatia ca pana in 15 ianuarie 2017 sa adopte normele metodologice de desfasurare a actiunilor privind lantul scurt de aprovizionare prevazut in Legea nr. 150/2016 pentru modificarea si completarea Legii nr. 321/2009 privind comercializarea produselor alimentare.

Definitiile produselor agroalimentare sunt cele stabilite de legislatia europeana, respectiv Regulamentele 852/2004 si 178/2002.

De la adoptarea Legii 150/2016, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale a initiat o serie de discutii cu formele asociative din agricultura dar si cu reprezentantii marilor retele comerciale cu scopul definitivarii normelor metodologice privind Legea nr. 150/2016. Rezultatul acestor intâlniri de lucru cu toti cei implicati s-a concretizat in proiectul de act normativ care se afla postat pe site-ul www.madr.ro .

La initiativa Ernst&Young, a avut loc luni, 19 decembrie 2016, un seminar privind interpretarea si aplicarea Legii nr. 321/2009 precum si a proiectului de Hotarâre pentru aprobarea Normelor de aplicare a acestei legi, la care au participat Achim Irimescu, ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, Niculina Talvar, secretar de stat, expertii din directia de specialitate si reprezentantii marilor retele comerciale.

Legea nr. 150/2016In cadrul dezbaterilor, reprezentantii hypermarket-urilor au avut o serie de comentarii, sugestii si propuneri privind proiectul Normelor Metodologice. Avand in vedere ca proiectul este in dezbatere publica, MADR recomanda reprezentantilor hypermarket-urilor, precum si celorlalti factori interesati, sa transmita in scris propunerile privind completarea proiectului mai sus mentionat. Dupa primirea acestora, reprezentantii MADR le vor centraliza si analiza, in vederea stabilirii unui echilibru cat mai corect pe lantul agroalimentar.

In urma cu o saptamana, Asociatia Marilor Retele Comerciale – AMRCR – a solicitat Ministrului Agriculturii, Achim Irimescu, sa publice comunicarile primite de la Comisia Europeana privind riscul de sanctionare a României pentru Legea 150/ 2016.

”Apreciem ca prin faptul ca a facut deja referiri publice la documentul respectiv inseamna ca domnul ministru a ales sa renunte la privilegiul de confidentialitate a unei astfel de corespondente.  Credem ca opinia publica are dreptul sa inteleaga posibilele consecinte ale abordarii ministrului Irimescu care, desi a afirmat, in repetate rânduri, ca Romania risca sanctiuni in legatura cu Legea 150, ministerul pe care inca il mai conduce a publicat pe site un proiect de Hotarâre de Guvern pentru aprobarea normelor metodologice de desfasurare a actiunilor privind lantul scurt de aprovizionare.

Actiunea Ministrului Agriculturii nu poate beneficia de prezumtia de buna-credinta intrucât are loc la 5 luni de la intrarea in vigoare a Legii 150/2016, a doua zi dupa alegerile generale, cand a devenit foarte clar ca nu mai are sanse sa isi continue activitatea la minister si in cadrul Guvernului.

Legea nr. 150/2016Mai mult, in contextul in care este binecunoscut faptul ca sectorul agricol este domeniul in care Romania a primit cele mai multe fonduri comunitare, un ministru tehnocrat, cu expertiza europeana, poate anticipa in deplina cunostinta de cauza, si deci trebuie sa fie pregatit sa isi asume si responsibilitatea, pentru efectele legale, directe si colaterale, pe care le-ar putea provoca eventuala sanctionare sau chiar suspendare a acestora.

In plus, consecintele punerii in practica a asa-zisului lant scurt de aprovizionare sunt binecunoscute chiar de domnia sa care, intr-un interviu recent, admitea pe de o parte ca „nu poate asigura nici merele” iar pe de alta parte ca “important este sa asiguri consumatorului hrana la un pret accesibil”.

Referitor la textul normelor metodologice propus spre dezbatere publica se poate constata fie si numai la o simpla lectura ca de fapt acestea adauga la lege, ceea ce contravine legalitatii. Un exemplu este crearea unui asa-zis „Consiliu de monitorizare a lantului scurt de aprovizionare cu produse alimentare”, in a carui componenta este inclusa arbitrar si AMRCR, desi asociatia nu a fost niciodata consultata in aceasta privinta si nici nu si-a exprimat acordul de a face parte dintr-un astfel de organism, ”se arata in comunicatul AMRCR.

AMRCR isi exprima in continuare totala disponibilitate de a colabora cu toate autoritatile competente si organizatiile profesionale pentru a gasi pe plan intern solutii corecte, care sa respecte legalitatea si  libera concurenta, in avantajul tuturor jucatorilor de pe piata dar mai ales in beneficiul consumatorilor.