Amenzi de 250 mii lei pentru etichetarea necorespunzatoare a lactatelor

0
1142

Camera Deputatilor, ca for decizional, a adoptat, miercuri, cu 218 voturi “pentru”, legea privind etichetarea laptelui proaspat pentru consum si a produselor lactate, lege initiata de deputatul Ioan Dirzu, fost director general al Albalact si fost presedinte al Asociatiei Patronale Romane din Industria Laptelui (APRIL), in perioada 2009 – 2010.

Legea prevede ca produsele lactate trebuie sa cuprinda pe eticheta, in mod obligatoriu, avertizarea cuprinzand sintagma ”Contine lapte praf in proportie de __%” si ca “etichetele pentru lapte proaspat pentru consum si produsele lactate trebuie sa fie inscriptionate clar, usor de inteles pentru a permite consumatorilor informarea privind originea si trasabilitatea produselor”, se arata intr-un comunicat al Mediafax.

eticheta_6Dreptul de a inscrie pe eticheta produsului finit mentiunea ”Produs natural” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc in proportie de 100% ca materie prima laptele natural provenit de la vaci, bivolite, oi si capre, fara a avea in compozitie inlocuitori de lapte sau lapte praf.

Dreptul de a inscrie pe eticheta produsului finit mentiunea ”Produs romanesc” va reveni obligatoriu doar celor care folosesc in proportie de 100% lapte, materie prima, provenit din fermele din Romania.

Nerespectarea acestor prevederi constituie contraventie, daca nu au fost savarsite in astfel de conditii incat, potrivit legii penale, sa constituie infractiune, si se sanctioneaza cu amenda de la 15.000 lei la 20.000 lei.

eticheta_8Amenzile cresc pentru producerea, expunerea spre vanzarea si/sau vanzarea de lapte proaspat pentru consum, cunoscand ca este obtinut din inlocuitori de lapte de la 20.000 lei la 25.000 lei si se pedepseste cu retragerea autorizatiei de functionare a producatorilor sau comerciantilor, pe timp de 6 luni, dupa caz.

Reprezentantii procesatorilor spun insa ca legea s-ar putea dovedi o sabie cu doua taisuri, si ca etichetarea ar trebui sa nu fie obligatorie, deoarece, in anumite cazuri, faptul ca pe eticheta scrie ca este lapte din Romania ar putea sa constituie un impediment la exporturile in anumite piete sau regiuni.

Legea a plecat ieri, spre promulgare, la presedintele Klaus Iohanis.