ANPC a amendat cu 1,7 milioane de lei comerciantii de produse alimentare specifice sarbatorilor de iarna

0
40

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a dat amenzi de 1,7 milioane de lei in urma controalelor desfasurate in perioada sarbatorilor de iarna, verificari ce au vizat modul de etichetare, comercializare si depozitare a produselor alimentare specifice, potrivit unui comunicat al institutiei.

Conform ANPC, controlul s-a desfasurat in perioada 27 noiembrie – 22 decembrie 2017 in toate judetele tarii si in Bucuresti. In urma acestuia, au fost controlati 1.366 de operatori economici, constatandu-se abateri la 904 (66%) dintre acestia si a fost verificata o cantitate de circa 140 de tone de produse alimentare specifice sarbatorilor de iarna, constatandu-se ca circa 17 tone (12,1%) nu se incadrau in prevederile legale privind protectia consumatorilor.

In urma deficientelor constatate, comisarii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au dispus oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a 941 de kilograme de produse alimentare specifice sarbatorilor de iarna in valoare de 15.197 lei, produse improprii consumului uman, oprirea temporara de la comercializare a circa 9.024 kilograme produse alimentare specifice sarbatorilor de iarna, in valoare de 129.609 lei pana la remedierea neconformitatilor constatate, precum si aplicarea de 1.048 de sanctiuni contraventionale in valoare de 1.711.900 lei pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

Potrivit comunicatului, in peste 64% din judete se comercializau produse alimentare in afara datei durabilitatii minimale stabilite de producatori.

“Comisarii ANPC monitorizeaza si supravegheaza respectarea reglementarilor din domeniul protectiei consumatorilor, cu scopul de a preveni si a combate practicile ce dauneaza vietii si sanatatii consumatorilor sau care afecteaza interesele economice ale acestora. Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor nu tolereaza nicio abatere de la prevederile legale”, se mai mentioneaza in comunicat.