Autoritățile centrale preconizează o răspundere extinsă a producătorului de ambalaje

0
198

La o întâlnire de lucru găzduită de Ministerul Mediului participanții din cadrul autorităților au conchis că este necesară descrierea în PNGD, în detaliu, a schemelor de colectare a deșeurilor precum și introducerea unei răspunderii extinse a producătorului (în special în cazul producătorilor de ambalaje).

tendinte3Ministerul Mediului a găzduit săptămâna trecută o întâlnire de lucru destinată condiționalităților ex-ante, în special în ceea ce privește Planul Național de Gestiune a Deșeurilor. La întâlnirea la care a participat și viceprim-ministrul Grațiela GAVRILESCU, ministrul Mediului, au fost prezenți și Carsten Rassmunsen – Șeful Unității pentru România DG Politică Regională și Urbană a Comisiei Europene, Cristopher Ingelbrecht- Project Manager –EU Policyes precum și reprezentanți ai Ministerului Dezvoltării Regionale, Administrației Publice și Fondurilor Europene, ai JASPERS și ai consultantului care elaborează PNGD.

Discuția s-a finalizat cu o serie de concluzii printre care se numără și necesitatea întăririi capacității administrative a autorităților locale și a A.D.I care să conducă la o mai bună gestionare a deșeurilor prin accesarea sumelor disponibile la nivelul DG REGIO, o mai mare concentrare a atenției, dar si un sprijin sporit pentru rezolvarea aspectelor din sectorul deșeurilor, necesitatea descrierii în PNGD, în detaliu, a schemelor de colectare a deșeurilor precum și acordarea unei importanțe sporite răspunderii extinse a producătorului (în special în cazul producătorilor de ambalaje).

ambalaje_reciclabileExperții europeni au subliniat importanța ca sistemul actual de management al deșeurilor să fie îmbunătățit iar instalațiile finanțate prin POIM, și care nu sunt funcționale, să fie puse în funcțiune dar și posibilitatea modificării în sistemele actuale și ameliorarea lor. De asemenea s-a conchis necesitatea creării unei entități interministeriale, ca lider care să fie sprijinit atât de ministerele cu atribuții în domeniul gestiunii deșeurilor dar si a autorităților locale care să conducă la implementarea cât mai rapidă și eficientă a PNGD.

„PNGD, așa cum este el acum în consultare, este un pic cam ambițios dar dorim ca ștacheta să fie ridicată sus. (…) Trebuie să îi implicăm și responsabilizăm si pe ceilalți actori, autorități locale, ADI-uri, ca parte importantă în acest proces, pentru ca ei sunt, de fapt, cei care beneficiază de implementarea proiectelor. Trebuie să trecem deja la tratarea deșeurilor la reciclarea lor și fiecare verigă din acest lanț, de la producător până la reciclator, trebuie să știe ce îndatoriri are”, a subliniat ministrul Grațiela Gavrilescu.

Ministrul Mediului a lansat experților europeni o invitație, pentru perioada următoare, într-un județ în care lucrurile nu sunt la un nivel optim în domeniul deșeurilor, în care sistemele de management integrat al deșeurilor ar fi trebuit puse la punct și de care ar fi trebuit să beneficieze cetățenii precum și la o întâlnire cu toate părțile implicate, inclusiv reciclatori și producători de ambalaje.