Etichetele dumneavoastră sunt conforme cu noile legi ale Turciei?

0
185

Autoritățile de reglementare din Turcia ajută producătorii să respecte noile norme privind etichetarea produselor alimentare, care interzic termeni precum „real” sau „autentic” și previne posibilitatea ca firmele firmele să includă mențiuni, cum ar fi „fără ulei de palmier”, informează Food Navigator.

Turcia și-a aliniat regulamentul privind codul alimentar cu codul alimentar pentru consumatori (FIC) (Jurnalul oficial nr. 29960) al UE, iar versiunea finală a fost publicată în luna ianuarie a acestui an. De luna trecută, după consultări cu diferite asociații și cu operatorii din sectorul alimentar, care s-au întins pe mai mult de trei ani, Ministerul Alimentației, Agriculturii și Zootehniei a publicat un set de norme de orientare referitoare la noua legislație.

„Scopul său este de a proteja consumatorii de practici înșelătoare, încercând în același timp să nu creeze bariere comerciale din cauza etichetării produselor alimentare”, a declarat Gokay Sen, consultant de reglementare la Leatherhead Food Research, pentru FoodNavigator.

Cu toate acestea, există câteva elemente interesante pentru liniile directoare oferite de autorități, a spus Sen.

„Real” și „autentic” – cuvinte interzise

Deși este permisă utilizarea mențiunii „fără aditivi” pentru un produs alimentar în care în mod normal aditivii alimentari sunt permiși, nu este permisă utilizarea unei mențiuni cu referire la absența unui anumit aditiv alimentar. Revendicarea „fără MSG” (fără glutamat monosodic), de exemplu, ar fi împotriva legii. Deși legea restricționează utilizarea de mențiuni care arată absența ingredientelor specifice – cum ar fi „fără sirop de glucoză” sau „fără ulei de palmier” – ea permite afirmații precum „fără carne de porc / untură”, urmare a sensibilității manifestate în jurul acestui ingredient, în Turcia, pentru majoritatea consumatorilor musulmani.

Producătorii trebuie să demonstreze că aceleași metode de producție și ingrediente au fost utilizate timp de cel puțin 30 de ani pentru a solicita „tradițional”, iar regulamentul interzice strict utilizarea termenilor „real” și „autentic” pentru produsele alimentare.

„De exemplu, compania poate folosi doar cuvinte precum «original», «cea mai bună», «premium», «calitate» sau «extra» pentru a face comparații în cadrul propriei game de produse; astfel de denominări nu pot fi însă utilizate pentru a arăta că un produs este mai bun decât un produs alimentar produs de alte companii”, a spus Sen.

Aceleași restricții se aplică și mențiunilor în limba engleză, care sunt în general recunoscute de consumatori, cum ar fi „original” sau „natural”.

Cele mai detaliate norme din regiune

Întrucât cerințele de etichetare se aliniază la legislația turcă cu Regulamentul UE privind informarea consumatorilor în materie de alimente (FIC), Sen nu crede că va fi o provocare pentru exportatorii europeni de a se conforma.

„Normele vor ajuta cu siguranță întreprinderile din sectorul alimentar și autoritățile de aplicare a legii să interpreteze mai bine regulile privind termenii de marketing, reducând riscul viitoarelor neînțelegeri și litigii. Faptul că oferă multe exemple pentru fiecare caz le face foarte ușor de urmat”, a spus Sen.

„Având experiență cu diferitele norme publicate în statele membre europene, am putea spune că este una dintre cele mai detaliate note de orientare elaborate cu privire la etichetarea produselor alimentare, din regiune.”

Alimentele introduse pe piață sau etichetate înainte de 31 decembrie 2019 trebuie să respecte regulamentul, în timp ce etichetele care nu sunt conforme în prezent pot fi comercializate până la epuizarea ultimelor stocuri.

Notele complete de orientare pot fi văzute aici (disponibile numai în limba turcă).