Fara credibilitate sau consens: Mars iese din initiativa Evolved Nutrition Label

0
30

Mars a iesit din cadrul initiativei Evolved Nutrition Label dezvoltata de industrie, invocand lipsa de credibilitate si consens si a cerut Comisiei Europene sa introduca un model de eticheta obligatoriu la nivel pan-european.

Evolved Nutrition Label (ENL) o initiativa a industriei privind elaborarea unui model unic de eticheta nutritionala utilizeaza un cod de culori pentru a arata continutul de nutrienti individuali – cum ar fi zaharul, grasimile si sarea – intr-un aliment sau o bautura, ceea ce se traduce prin faptul ca un singur produs ar putea avea simultan culoarea verde si rosie in cadrul etichetei nutritionale.

De asemenea, ENL ofera informatii nutritionale pe portie, si nu pe o cantitate de 100 g de produs. Aceste lucruri au condus la o serie de critici asupra potentialului sau de a induce in eroare consumatorii.

Mars1Crema de ciocolata cu alune de la Ferrero – Nutella- de exemplu, contine 90% zahar si grasimi, dar, sub sigla ENL, ea nu este etichetata cu culoarea rosie.

Mars a fost una dintre cele sase companii care au participat la elaborarea modelului de eticheta, dar se va retrage, solicitand in schimb, ca un singur model de eticheta nutritionala sa fie utilizat uniform in intreaga Europa.

Purtatorul de cuvant al companiei a declarat pentru FoodNavigator: “Dupa un an de angajament intens impreuna cu ceilalti membri [ai ENL], am ajuns la concluzia ca, desi exista sprijin pentru o abordare pan-europeana si intr-o mai mica masura pentru etichetarea nutritionala interpretativa, solutia explorata de ENL nu se bucura in prezent de credibilitate si necesita un nivel larg de consens in randul partilor interesate pentru a deveni o optiune viabila in acest moment”.

Celelalte cinci companii membre ale initiativei ENL, Mondelēz, Nestlé, PepsiCo, Coca-Cola si Unilever, au declarat ca au ramas angajate obiectivelor initiale.

Solicitam Comisiei sa elaboreze un regulament UE
Mars, poducatorul mondial al produselor M&M, Uncle Ben’s, sosurilor Dolmio si gumei de mestecat Wrigley solicita o reglementare UE obligatorie pentru a crea conditii de concurenta echitabile pentru producatori.

“Nu putem risca sa ramanem intr-o stare inerta – si de aceea facem un apel sa mergem mai departe cu actiunile la nivelul UE”, a spus purtatorul de cuvant al Mars. “Avem nevoie de o solutie paneuropeana, pentru ca toti consumatorii din UE sa beneficieze de aceasta si sa se reduca complexitatea si costurile de etichetare pentru intreprinderi. Avand in vedere opiniile divergente ale partilor interesate cu privire la abordarea corecta a etichetarii nutritionale, solicitam Comisiei Europene sa evalueze situatia si, impreuna cu statele membre ale UE, sa ia in considerare elaborarea unui regulament UE care sa armonizeze etichetarea interpretativa, ceea ce ar aduce beneficii consumatorilor, sa asigure conditii echitabile pentru intreprinderi si sa ofere certitudine juridica.”

Compania a afirmat ca acest lucru ar fi cel mai bine realizat printr-un proces transparent si incluziv la nivelul UE, condus de Comisia Europeana, care sa reuneasca statele membre, ONG-urile din sectorul sanatatii si ale consumatorilor, precum si mediul academic si industria, pentru a explora schemele existente, care urmeaza sa fie lansate in intreaga UE.

Cele cinci firme ramase ii invita pe altii sa adopte ENL
O declaratie data de un purtator de cuvant al companiei Unilever, in numele companiilor din cadrul initiatvei ENL, a declarat ca respecta decizia Mars. “Vom merge inainte si prin urmare salutam angajamentul Mars pentru o abordare consistenta la nivel european, privind etichetarea nutritionala interpretativa“.

Cele cinci companii ramase au declarat ca ele cred ferm ca ENL reprezinta o contributie importanta la identificarea unei solutii europene pentru etichetarea nutritionala si, recunoscand existenta unor opinii divergente cu privire la aceasta chestiune, au solicitat altor companii sa adopte ENL.

“Prin intermediul ENL, obiectivul nostru a fost intotdeauna sa raspundem nevoilor consumatorilor nostri, care doresc o etichetare nutritionala simpla, usor de inteles si semnificativa, inclusiv informatii despre marimea unei portii reale. Din acest motiv, vom continua consultarile noastre la nivelul UE si la nivel national, in timp ce reiteram apelul adresat Comisiei Europene de a defini dimensiunile portiilor standard.
Credem cu tarie in puterea actiunii colective si, prin urmare, solicitam un proces condus de UE care sa reuneasca toate partile interesate relevante (Comisia Europeana, statele membre, grupurile de consumatori, ONG-urile si industria) pentru o angajare constructiva in vederea identificarii unei solutii de care sa beneficieze toti consumatorii europeni “.

Mégane Ghorbani, manager de campanie la compania pentru protectia consumatorilor Foodwatch Franta, a declarat ca decizia Mars reprezinta un pas in directia cea buna.

“Aceasta dovedeste ca un actor major din industria agroalimentara recunoaste criticile Foodwatch si multe altele, precum abordarea fantezista bazata pe portii nerealiste. Acum sperem ca toti vor da dovada de ratiune si vor abandona incercarea lor de a raspandi dezinformarea”.

Foodwatch a cerut producatorilor sa adopte scheme de etichetare sustinute de guvern, cum ar fi logo-ul britanic tip semafor, elaborat de Agentia pentru Standarde Alimentare sau pe cel NutriScore, din Franta.

Mars transmite ca doreste mai multa transparenta.
Anuntul Mars vine la doar cateva saptamani dupa ce compania a declarat ca va pleca la sfarsitul anului din cadrul grupului de stiintific, fondat de industrie: International Life Sciences Institute (ILSI). De asemenea, firma a publicat politica sa stiintifica, in care promite sa publice in mod liber rezultatele cercetarii, indiferent de rezultat, sa dezvaluie pe deplin eventualele conflicte de interese si sa se asigure ca finantarea nu este legata de realizarea unui rezultat specific al cercetarii.