”Foie gras” obtinut prin hranirea fortata a pasarilor

0
100

Practica de hranire fortata a gastelor si ratelor pentru obtinerea atat de apreciatei specialitati frantuzesti ”foie gras” reprezinta o metoda controversata, care este in prezent ilegala in majoritatea tarilor UE (doar in cinci state membre mai fiind permisa aceasta procedura).

Politicianul irlandez, Lynn Boylan, si-ar dori ca toate produsele din carne de rata si de gasca, din UE, sa fie etichetate obligatoriu, astfel incat consumatorii sa stie ca acea carne pe care o cumpara provine de la un animal hranit fortat.

Dar nu este intotdeauna usor sa obtineti un raspuns clar din partea Comisiei Europene.
Boylan a avut placerea de a primi raspuns de doua ori.

In mai, ea a cerut comisarului pentru agricultura, Phil Hogan, sa-i comunice daca UE intentioneaza sa introduca etichetarea obligatorie pentru animalele hranite fortat. Hogan a raspuns ca, institutia din care face parte era in curs de a efectua o evaluare externa a standardelor de comercializare ale Uniunii Europene care include si ”foie gras”. Dar nu a fost clar daca aceasta evaluare a standardelor vizeaza si problema specifica a etichetarii, determinand-o pe Boylan sa-i adreseze o noua intrebare.

Hogan a raspuns din nou saptamana trecuta:

“Procedura de achizitie pentru atribuirea unui contract pentru a efectua evaluarea standardelor de comercializare este in curs de desfasurare. In consecinta, contractantul independent va examina relevanta standardelor de comercializare aplicabile in prezent foie gras-ului, in ceea ce priveste atingerea obiectivelor stabilite in Regulamentul (CE) nr. 543/2008 al Comisiei privind standardele de comercializare a carnii de pasare. Ar trebui luate in considerare si efectele secundare neintentionate ale standardelor de comercializare asupra foie gras-ului. Este de asteptat ca auditorul sa adune si sa analizeze informatii juridice si date cantitative si calitative privind diferite aspecte ale standardelor de comercializare, inclusiv cele referitoare la foie gras, si trebuie sa furnizeze judecati intemeiate pe baza analizei si sa prezinte concluzii si recomandari motivate, pentru Comisie si, dupa caz, sa faca propuneri de revizuire a aspectelor specifice ale standardelor de comercializare. Fiecare evaluare este strict monitorizata de un grup de evaluare interdisciplinar al Comisiei care se asigura, printre altele, ca toate aspectele relevante ale subiectelor prevazute de evaluare si mentionate in caietul de sarcini sunt abordate in mod adecvat de catre contractantul independent.”.