Italia introduce etichetarea țării de origine pentru paste și orez

Măsurile au fost adoptate la începutul săptămânii trecute de Ministerul Agriculturii, condus de Maurizio Martina și de Ministerul Dezvoltării Economice, condus de Carlo Calenda.

0
129

Produsele din orez și paste ce vor fi comercializate în Italia vor fi obligate să menționeze pe etichete, din februarie 2018, țara de origine, informează Food Navigator.

Autoritățile italiene vor pune în aplicare măsura, inițial, pe o perioadă de probă de doi ani. În acest timp, producătorii de alimente vor trebui să indice pe ambalaje țara de origine a ingredientelor utilizate, pentru produsele din orez și paste.

Producătorii de paste vor trebui, de asemenea, să comunice țara în care a avut loc măcinarea făinii, în timp ce produsele din orez vor trebui să arate unde au fost prelucrate și ambalate.

Anul trecut, Italia a implementat o măsură similară pentru domeniul produselor lactate, producătorii trebuind să indice originea materiilor prime utilizate pentru producerea de lactate, inclusiv lapte, brânză, unt și iaurt.

Standardele pentru produse lactate cer, de asemenea, companiilor să arate unde au fost prelucrate produsele. Potrivit noului act legislativ, producătorii de alimente au 180 de zile pentru a-și adapta ambalajul la noile standarde și pentru „a renunța” la etichetele și ambalajele deja produse.

„Până la jumătatea lunii februarie vom avea în cele din urmă mai multe etichete transparente cu privire la originea orezului și a grâului pentru paste”, a spus Martina. „Scopul nostru este de a oferi o transparență maximă pentru informarea consumatorilor, sporind astfel protecția producătorilor și a relațiilor dintre cele două lanțuri principale de aprovizionare pentru Made in Italy.”

Potrivit cifrelor furnizate de Ministerul Agriculturii, citând o cercetare publică, mai mult de 85% dintre italieni consideră că este important să se cunoască originea materiilor prime. Acest lucru reflectă îngrijorarea față de problemele legate de standardele de siguranță alimentară, în special pentru paste și orez, a remarcat Ministerul. Ministrul Agriculturii a declarat că extinderea etichetei COOL (eticheta ce menționează țara de origine – country of origin labeling) în sectorul alimentar a fost o „alegere decisivă” care „anticipează implementarea în integralitatea sa a Regulamentului CE 1169/2011”.

Controverse în Europa

Etichetarea țării de origine este un subiect controversat în Europa. Italia a solicitat în trecut introducerea obligativității la nivelul UE a legislației privind etichetarea țării de origine – COOL. Cu toate acestea, Comisia a refuzat să legifereze o astfel de solicitare, citând îngrijorările legate de creșterea costurilor de producție și, în cele din urmă, a prețurilor la alimente.

Anunțând noile măsuri, Martina a spus că Italia nu va face o nouă solicitare pentru ca aceste măsuri să fie adoptate la nivel european.

În timp ce și în alte țări, cum ar fi Franța, au introdus reglementări COOL în ultimii ani, alte state membre ale UE sunt nemulțumite de proliferarea cerințelor legate de menționarea originii produselor și ingredientelor. Luna trecută, Belgia, cu sprijinul Germaniei, Republicii Cehe, Olandei și Luxemburgului, a solicitat Comisiei Europene să efectueze o evaluare a impactului asupra normelor naționale privind etichetarea obligatorie a originii. În răspuns, Comisia a solicitat statelor care au implementat astfel de măsuri de a furniza un feedback la sfârșitul experimentului lor, care poate să fie cunoscut până în 2019.

Food and Drink Europe (FDE), asociația sectorului alimentar european, a insistat că acest răspuns a fost insuficient.

„Există dovezi că firmele care exportă – de exemplu – în Franța, unde o astfel de măsură a fost în vigoare începând cu vara anului trecut, sunt afectate de reduceri ale vânzărilor ca o consecință directă a normelor naționale. Prin urmare, solicităm Comisiei să ia măsuri urgente împotriva acestei situații nesustenabile pentru piața unică a UE pentru alimente și să procedeze imediat la o evaluare detaliată a impactului situației de pe piață”, a susținut FDE.