Protectia numelui “Aceto Balsamico di Modena” nu se extinde si asupra utilizarii termenilor non-geografici ai denumirii

0
102

Protectia numelui “Aceto Balsamico di Modena” nu se extinde si asupra utilizarii termenilor non-geografici ai acestui nume, cum ar fi “aceto” si “balsamico”.

Numele “Aceto Balsamico di Modena (IGP)” (otet balsamic din Modena, Italia) a fost inregistrat din 2009 in registrul denumirilor de origine protejate (“DOP”) si al indicatiilor geografice protejate (“IGP”).

Balema este o companie germana care produce si comercializeaza produse pe baza de otet de vinuri din regiunea Baden (Germania). Ea utilizeaza pe etichetele acestor produse termenii “balsamico” si “deutscher balsamico”, care sunt incluse in etichetarea unor produse proprii precum “Theo der Essigbrauer, Holzfassreifung, Deutscher balsamico traditionell, naturtrüb aus badischen Weinen” sau “1. Deutsches Essig-Brauhaus, Premium, 1868, Balsamico, Rezeptur nr 3” (prima fabrica de otet germana, premium, 1868, balsamica, reteta nr. 3).

Consorzio Tutela Aceto Balsamico di Modena, un consortiu de producatori de produse desemnate cu numele “Aceto Balsamico di Modena (IGP)”, a solicitat ca Balema sa se abtina de la utilizarea termenului “balsamico”. Drept raspuns, Balema a introdus o actiune in fata instantelor germane care solicita pronuntarea unei hotarari in care sa se spuna daca are sau nu dreptul de a utiliza acest termen pentru acele produse.

Bundesgerichtshof (Curtea Federala de Justitie, Germania) a solicitat Curtii de Justitie a UE sa stabileasca daca protectia numelui “Aceto Balsamico di Modena”, care este conferit de regulamentul privind protectia indicatiilor si denumirilor geografice de origine pentru produse agricole si produse alimentare acopera doar numele intreg, adica “Aceto Balsamico di Modena” sau utilizarea sa se extinde si la utilizarea termenilor non-geografici ai acestui nume, adica “Aceto”, “balsamico” si “aceto balsamico”.

In hotararea pronuntata recent de CJUE, aceasta a declarat ca protejarea numelui “Aceto Balsamico di Modena” nu se extinde la utilizarea termenilor individuali care nu sunt geografici ai acestui nume.

Curtea subliniaza ca inregistrarea IGP in cauza si protectia care decurge din aceasta acopera numele “Aceto Balsamico di Modena” in ansamblu, intrucat este acel nume are o incontestabila reputatie pe piata nationala si internationala. In schimb, termenii care nu sunt geografici, adica “aceto” si “balsamico”, nu pot beneficia de aceasta protectie, mai ales ca termenul “aceto” este un termen comun si termenul “balsamico” este un adjectiv care se foloseste in mod obisnuit pentru a face referire la otet cu aroma dulce-amara.

De asemenea, Curtea a mai arata ca termenii “aceto” si “balsamico” apar in DOP-urile inregistrate “Aceto balsamico tradizionale di Modena” si “Aceto balsamico tradizionale di Reggio Emilia” fara ca utilizarea lor sa incalce protectia conferita IGP in litigiu.