Producătorii de materialele reciclate doresc să intre pe piața produselor alimentare

0
21

Reciclatorii de mase plastice, reuniți sub umbrela EuPC (Asociația Europeană a Reciclatorilor de Mase Plastice) la Bruxelles, denunță „obstacolul existent în calea economiei circulare”, titrează publicația Process Alimentaire.

Într-o declarație făcută la începutul lunii octombrie, EuPC a amintit că, într-adevăr, Comisia Europeană a anunțat oficial că nu se opune utilizării plasticului reciclat în producerea de ambalaje care intră în contact cu produsele alimentare, materialele rezultate din procesul de reciclare a plasticului fiind deja evaluate pozitiv de EFSA pentru reutilizarea lor în acest tip de ambalaje. Totuși, Comisia a amânat din nou decizia sa cu privire la autorizarea în concret a acestor ambalaje.

„Au trecut mai mult de 9 ani de la publicarea Regulamentului (CE) nr. 282/2008 de stabilire a normelor privind utilizarea materialelor plastice reciclate în aplicațiile alimentare. Până în prezent, Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară (EFSA) a adoptat peste 140 de avize științifice pozitive privind siguranța proceselor de reciclare a materialelor plastice utilizate în ambalajele care intră în contact cu alimentele. În urma acestor opinii, Comisia Europeană este în măsură să autorizeze formal procesele evaluate. Cu toate acestea, nu a luat nicio inițiativă în această direcție până în prezent”, acuză EuPC.

„Absența unui cadru juridic european prelungește lipsa de armonizare între statele membre și generează incertitudine juridică și o povară inutilă pentru industria care utilizează materiale reciclate.”

50% din PET-ul reciclat în Europa este utilizat în aplicațiile alimentare

500 de milioane de euro au fost investite de companii în fabrici care pot transforma materialele plastice reciclate în materiale adecvate pentru ambalaje și aplicații pentru contactul cu alimentele. În 2014, mai mult de 50% din PET reciclat în Europa a fost utilizat în aplicațiile de contact alimentar. Dar companiile din UE se află încă într-un teren legislativ al unui om, din cauza multor ani de întârziere.

„Această incertitudine duce la o scădere a investițiilor și, mai important, la o posibilă neîncredere în legislația care reglementează materialele care intră în contact cu alimentele”, spune Casper van den Dungen, vicepreședinte al Grupului de lucru pentru PET.

Lipsa previzibilității piaței de PET-uri reciclate

Comercianții de apă minerală sunt îngrijorați.

„Producătorii de apă minerală și de izvor sunt utilizatori importanți ai materialelor plastice reciclate (PET)”, a declarat Patricia Fosselard, Secretar General al EFBW (Federația Europeană a Îmbuteliatorilor de Ape).

Stabilirea unui cadru european armonizat privind procesele de reciclare va deschide calea pentru o utilizare sporită a plasticului reciclat și va promova economia circulară, oferind în același timp certitudine juridică reciclatorilor și utilizatorilor.

„Prin urmare, toți solicită Comisiei ca Uniunea Europeană să deblochează urgent situația.”