Sudpack ”voteaza” sustenabilitatea

0
446
sudpack
remus rogoz, expoconferinta

Ambalajele sunt acele produse care fac parte din viata noastra si care o pot face mai frumoasa sau mai complicata, in functie de caracteristicile lor vizuale, functionalitatea lor, impactul acestora asupra mediului; ele au un rol major in transportul marfurilor oriunde in lume si diminueaza amprenta de carbon a planetei prin functionalitatile benefice pe care le au in privinta pastrarii alimentelor pe perioade de timp din ce in ce mai mari, sustine Directorul General Sudpack Romania, Remus Rogoz, in cadrul prezentarii sustinute la Expo Conferinta RO.aliment, care s-a desfasurat pe 15-16 iunie 2016, la Hotel Sport, din Poiana Brasov.

Ambalajele au rol functional de pastrare a alimentelor in stare proaspata pe o durata cat mai mare de timp, rol de protectie impotriva factorilor microbiologici si de mediu, rol de transport si rol de promovare a imaginii produselor.

Dimensionate si elaborate gresit acestea pot deveni inamicul 1 al produselor noastre. Supradimensionate pot determina cresteri artificiale de costuri, care pe termen lung pot atinge valori incomensurabile si cu un impact asupra mediului foarte distructiv.

Ambalajele din plastic reprezinta un rau necesar in amprenta de carbon generata de acesta, incepand cu faza de crestere a culturilor, continuand cu recoltarea si prepararea alimentelor pentru obtinerea produsului finit, transportul catre supermarket, gatirea acestuia si aruncarea la groapa de gunoi.Spre exemplu, sa ne gandim doar la a face o comparatie intre ambalajele din sticla si cele din plastic produse de compania noastra. Spre exemplu, daca luam in calcul cantitatea de iaurt transportata de un TIR in ambalaj din sticla vs amablaj din plastic vom vedea ca in primul caz doar 63,8% din transport este ocupat de produs, fata de un procent de 96,5% in cazul plasticului. Aceasta diferenta se reflecta in mod evident in cantitatea de carburant consumata, in uzura mjloacelor de transport, in piese de schimb si implicit in amprenta de carbon.

sudpackAmbalajele folosite de catre omenire de la inceputuri (amfore de lut sigilate cu ceara) au ajuns in zilele noastre la o tehnicitate foarte inalta si greu de imaginat: ambalaje destinate aplicatiilor cu microunde, ce reduc timpul de gatire conventional de la 30 minute, la cca. 3 minute, si ambalaje ale anumitor produse pe care este mentionata locatia de recoltare a acestora prin GPS, lantul frigorific si termenul de valabilitate ramas, in timp real. FAO (Food and Agricultural Organisation) stipuleaza ca in Africa se distrug alimente in cuantum de 4,5 miliarde USD, iar in India de cca 4 mld USD. Se estimeaza ca 50% din orezul din China si 80 % din cel din Vietnam nu ajung niciodata in rafturile magazinelor. 1 mld de oameni din populatia planetei se culca flamanzi seara de seara, iar 25 % din produsele alimentare fabricate in lume se distrug din cauza alterarii. Aceasta cantitate ar hrani cu usurinta 1 mld de oameni.

Ambalajul element cheie in comunicarea identitatii

Mai mult decat un container, ambalajul a devenit un element cheie in comunicarea identitatii brandului si cresterea increderii consumatorului; investitia facuta in ambalaj, in valentele de siguranta si sustenabilitate este actiunea cea mai importanta a unui brand pentru a-si creste vizibilitatea la raft. Un nou trend se contureaza si anume atentia sporita pe care consumatorul o da calitatii produsului si a materialelor ambalajului, pe langa ingredientele continute de produs. 77% dintre consumatori sunt influentati pozitiv la alegerea unui produs de catre functia de protectie a ambalajului, de functia de bariera a acestuia, in vederea prevenirii degradarii continutului. Consumatorii sunt interesati de branduri care utilizeaza materialul ales corect pentru aplicatia data si creaza o legatura sinergica intre sustenabilitate si functionalitate.

In SUA se considera ca 40% din cantitatea de mancare se arunca (sursa NRDC) si reprezinta cca 165 mld dolari/ an. Este datoria noastra sa impiedicam cat putem aceasta risipa de alimente.

Reclamele influenteaza in proportie de 10% decizia de cumparare a consumatorului, 70% din deciziile de cumparare au loc in fata rafturilor si sunt favorizate ambalajele convenience de tip resigilabil sau easypeel, comportamentele de cumparare ale clientilor evolueaza de la an la an, de la 4 secunde timpul mediu de stationare in fata unui produs, posibilitatea de dilutie a acestuia in multitudinea de produse intr-un supermarket este foarte mare;
-66% dintre consumatori compara ambalajele produselor pentru a lua o decizie de cumparare;
-60% dintre consumatori cumpara acelasi produs datorita functionalitatii ambalajului;

In ceea ce priveste shopping-ul online 1 din 5 consumatori cumpara un produs datorita unui review favorabil; 1 din 5 consumatori a scris un review favorabil datorita ambalajului; 15% dintre consumatorii care au scris un review negativ fac referire la calitatea proasta a ambalajului.

Consumatorii sunt tot mai interesati sa cumpere branduri care folosesc materialul ales corect in functie de aplicatie si ale caror ambalaje sunt sustenabile din punct de vedere al protectiei mediului, atat prin caracteristica lor de reciclare cat si prin caracteristica de pastrare a produsului pe o perioada de timp mai mare.

Mai multe straturi ”usoare”

77 % dintre consumatori considera ca este extrem de important ca ambalajul sa pastreze produsul in bune conditii. 82% dintre consumatori considera ca rezistenta ambalajului este determinanta pentru pastrarea produsului. Cateodata supradimensionarea ambalajului poate fi de un real folos in pastrarea produselor, mai ales cand acestea se vand pe reteaua de comert online.

Rezistenta mecanica a unui ambalaj, cat si bariera sa sunt date de numarul de straturi prezente in compunerea acestuia (rezistenta si bariera unui ambalaj direct proportionala cu numarul de straturi, Legea lui Fick). Avand 10 straturi in compunerea foliilor noastre putem sa utilizam folii mai subtiri in aplicatii unde competitorii nostri folosesc folii mai groase, acest lucru fiind un avantaj pentru noi si clientii nostri din punctul de vedere al costului, atat la calculatia cost-produs, cat si in ceea ce priveste timbrul de mediu de 2 ron/kg.

Vacuum versus MAP- aceeasi cerinta a pietii: marirea termenului de valabilitate la raft

Ambele sunt metode de conservare care reduc incarcatura microbiologica sau limiteaza cresterea si dezvoltarea microorganismelor. Metoda de conservare aleasa depinde insa de natura produsului. Teoretic ambalarea in vacuum a carnii proaspete asigura un termen de valabilitate mai mare decat a carnii ambalate MAP, insa culoarea acesteia pe durata depozitarii va fi brun inchis. Ambalajele MAP trebuie sa aiba o bariera foarte buna la gaze inerte si oxigenul atmosferic, sa previna deshidratarea produsului si decolorarea acestuia prin oxidare.

OBLIGATORIU: la ambalarea de tip MAP este necesara realizarea conditiilor de sanitarizare in productie, procesarea carnii la temperaturi cat mai mici si pastrarea lantului frigorific de la producator la consumatorul final.

In obtinerea acestor deziderate Sudpack vine in intampinarea clientilor sai cu folii superioare pentru ambalare in caserole preformate cu inalte bariere si tratate anticeata.