Topul tendințelor în designul ambalajului de carton

0
190

Paperboard Packaging Council (PPC) a dezvăluit tendințele de vârf în designul cutiei de carton pliabile și al cutiei rigide, pornind de la propunerile înscrise la concursul North American Paperboard Packaging Competition din acest an, informează Dairy Reporter.

Câștigătorii concursului vor fi anunțați în luna octombrie, dar PPC a vorbit despre tendințele actuale pentru a-i ajuta pe proprietarii de mărci să se evidențieze împotriva concurenței.

Structuri neobișnuite

Anul acesta, mulți clienți au cerut producătorilor de ambalaje din carton să creeze modele care ar ieși în evidență pe raftul magazinului. Aceștia au profitat de robustețea și calitățile „sculpturale” ale cartonului pentru a formula structuri unice care să se remarce la raft. De exemplu, multe ambalaje care au intrat în concurs au încorporat forme „arcuite” sau circulare pentru a crea spații suplimentare pe fața ambalajelor. Acest lucru nu oferă doar un element structural în formă de arc care întrerupe monotonia ambalajului oferit la vânzare cu amănuntul, ci creează și un spațiu suplimentar pentru branding și grafică.

Alte modele de neobișnuite au încorporat forme curbe și piramidale. Câteva ambalaje au fost, de asemenea, concepute intenționat pentru a fi mai înalte sau mai late decât cutia de carton obișnuită.

Sustenabilitatea devine un standard

Hârtia este regenerabilă și reciclabilă prin însăși natura sa și, din acest motiv, industria de ambalaje din carton a avut întotdeauna posibilitatea de a ieși în față cu sustenabilitatea produselor sale. Totuși, de-a lungul anilor, producătorii au lucrat pentru a perfecționa acest avantaj prin adoptarea unor practici durabile de producție, cum ar fi reducerea consumului de materiale, utilizarea energiei curate și folosirea materiei prime provenite din surse sustenabile.

Astăzi, se pare că industria a depășit un prag minimal: aproape fiecare propunere de ambalaj din concurs încorporează durabilitatea într-un fel sau altul. De exemplu, multe formulare de înscriere au arătat că materiile prime din care sunt fabricate cutiile de carton provin din păduri gestionate responsabil, certificate FSC și SFI.

Totuși, în majoritatea cazurilor, această mențiune cu privire la mediu nu apare pe ambalaj, ceea ce sugerează că „durabilitatea a devenit atât de importantă pentru designul ambalajelor din carton, încât nu este necesară o mențiune specială. Sustenabilitatea este evidentă. Este deja un standard.”

Extinderea simțurilor

Astăzi, ambalajul vorbește despre experiențe. Mărcile nu numai că doresc să atragă vizual consumatorii, ci vor să îi atragă în experiențe multisenzoriale care aprofundează interacțiunile cu ambalajul, produsul și marca. Multe dintre cutiile de carton introduse în competiție în acest an au mizat pe oferirea unei experiențe senzoriale îmbunătățite.

dozaÎn ceea ce privește tipul de experiență furnizată, cea tactilă este pe primul loc. Aproximativ 30% din totalul înregistrărilor oferă o atingere moale, ceea ce conferă ambalajului o senzație bogată și catifelată. Acum cinci ani, au fost probabil trei sau patru înscrieri – toate acestea probabil au meritat un premiu special. Acum a devenit o opțiune pentru stimularea simțului tactil, în special în segmentul cosmetic. Unele ambalaje înscrise în concurs includ, de asemenea, elementele sonore: câteva cutii de carton au posibilitatea ca la reînchiderea ambalajului să se audă un sunet. Juriul au fost mulțumit de această caracteristică unică pentru două motive: în primul rând, deoarece „clicul” audibil oferă consumatorilor siguranța că pachetul a fost închis corect; și în al doilea rând, deoarece permite o interacțiune lină și plăcută cu cutia de carton – consumatorul poate deschide și închide din nou ambalajul fără să-l deterioreze.

Chiar și „mai mult” digital

Anul trecut, PPC a raportat o creștere a numărului de ambalaje de carton pliabile, tipărite digital introduse în competiție. Multe dintre aceste cutii de carton au fost făcute pentru clienții mai mici care și-au dorit viteză de lansare pe piață și reacție rapidă la cererile pieței.

Pe măsură ce tehnologia devine din ce în ce mai sofisticată și accesibilă, tot mai mulți producători par să se orienteze către echipamente digitale pentru a oferi clienților viteză și flexibilitate.

Dacă înscrierile de ambalaje tipărite pe echipamente digitale continuă să crească la aceeași rată în următorii ani, PPC ar putea să introducă chiar și o categorie specială pentru digital.

Un alt punct de interes este utilizarea tăierii cu laser, spre deosebire de tăierea tradițională. Acest echipament nou permite producătorilor de ambalaje să ofere modele extrem de detaliate și complexe de tăiere. În multe cazuri, dacă nu vă uitați atent, aceste tăieturi arată pur și simplu ca tipărirea, deoarece sunt foarte fine.