Olandezii fac arestări în cazul ouălor contaminate cu Fipronil

0
78

Autoritățile olandeze dețin doi suspecți în cadrul anchetei penale în curs de desfășurare, asupra scandalului de contaminare cu fipronil a ouălor, care s-a extins acum în 15 țări din UE, precum și în Elveția și Hong Kong, transmite Food Navigator.

În ceea ce a fost descrisă ca o „acțiune coordonată” între serviciile de investigație olandeze și belgiene, ofițerii de informații și investigare din cadrul Autorității Olandeze pentru Siguranța Produselor Alimentare (NVWA) au realizat percheziții în opt locuri din Olanda. În Belgia, au fost, de asemenea, efectuate percheziții „la mai multe adrese”.

Suspecții au fost reținuți la cererea Procuraturii Generale, ca parte a măsurilor de urmărire penală ce investighează modul în care a ajuns fipronilul în ouăle olandeze și belgiene. În timp ce autoritățile din Belgia au declarat că nivelurile de fipronil se situează sub limitele stabilite de UE, în unele ouă olandeze s-au găsit niveluri de fipronil atât de ridicate, încât au fost descrise drept „un pericol acut pentru sănătatea publică”, declanșând o rechemare masivă a acestora.

Suspecții reținuți sunt „directorii companiei” care „probabil” a utilizat fipronilul pentru a îndepărta păduchii și căpușele de la câteva ferme din Olanda. Substanța a fost comercializată și crescătorilor de păsări de curte din Olanda și Danemarca, a arătat NVWA. Agenția nu a denumit compania implicată, dar presa locală sugerează că ar fi vorba de o companie ce oferă servicii de combatere a dăunătorilor, ChickFriend.

Asociația olandeză LTO Nederland, care îi reprezintă pe producătorii de păsări de curte din Olanda, ia în considerare și o acțiune în justiție împotriva lui ChickFriend.

„LTO coordonează acțiunea legală ce va fi declanșată față de ChickFriend, presupusa sursă de fipronil”, a declarat președintele LTO, Marc Calon.

Un furnizor belgian anonim este, de asemenea, investigat. Respectivele companii olandeze și belgiene sunt cercetate pentru a fi amenințat sănătatea publică prin livrarea sau utilizarea medicamentului fipronil în grajduri cu găini ouătoare. În plus, ei sunt suspectați de deținerea produse biocide interzise, a declarat NVWA. Fipronilul, un insecticid, este o substanță interzisă de a fi folosită la animalele destinate introducerii în lanțul alimentar uman. Organizația Mondială a Sănătății include fipronilul în categoria substanțelor „moderat toxice”. Atunci când este ingerat în cantități mari, poate provoca afecțiuni ale rinichilor, ficatului sau tiroidei.

Rechemări pe 15 piețe din UE

Comisia Europeană a confirmat faptul că au existat rechemări ale ouăle cu fipronil în 15 piețe europene, precum și în Elveția și Hong Kong. Fermele implicate din Olanda, Belgia, Germania și Franța au fost închise după ce autoritățile au confirmat că fipronilul a fost utilizat pentru tratarea găinilor ouătoare.

Au fost inițiate rechemări ale ouălor olandeze care au ajuns pe piață înainte de momentul detectării contaminării cu fipronil. Alte țări din UE care au importat ouă contaminate din Olanda sunt Marea Britanie, Suedia, Austria, Irlanda, Italia, Luxemburg, Polonia, România, Slovenia, Slovacia și Danemarca.