Grecia ia în calcul protejarea numelui de iaurt grecesc

0
158

Ministerul Agriculturii din Grecia înființează un grup de lucru pentru coordonarea informațiilor privind producția de iaurt grecesc, potrivit Food Navigator.

Echipa va pregăti detaliile tehnice ale unei cereri de înregistrare a denumirii „iaurt grecesc” (sau iaurt) în Registrul Uniunii Europene al denumirilor de origine protejate (DOP) și al indicațiilor geografice protejate (IGP). Cei 14 membri ai grupului de lucru nu vor fi plătiți pentru activitatea lor de colectare de informații privind acest proiect, iar durata pe care se va întinde activitatea de strângere de informații este de doi ani.

Iaurtul grecesc nu este protejat de o indicație geografică, dar el intră sub incidența Regulamentului UE din 2011 privind furnizarea de informații alimentare către consumatori. Chiar dacă Grecia reușește să protejeze numele de iaurt grecesc, protecția se va aplica doar în UE. Multe companii din SUA, inclusiv Chobani, produc iaurtul grecesc, care este mai gros decât iaurtul obișnuit, urmare a eliminării zerului prin strecurare.

Încă popular

Compania grecească de consultanță în afaceri și management DASO a declarat că această categorie, care este populară de aproximativ 10 ani, este încă în expansiune. Se estimează că piața globală se ridică la mai mult de 50 miliarde dolari, produsul înregistrând cea mai mare popularitate în Europa (39% din total piață), Asia / Pacific (28%) și America de Nord (15%).

DASO estimează că piața americană va înregistra un ritm de expansiune de 5% pe an înainte de a depăși pragul de 4 miliarde de dolari în 2020, reprezentând peste 50% din totalul pieței de iaurt din SUA.

Anul trecut, Grecia și Republica Cehă au discutat asupra utilizării termenului de iaurt grecesc; Grecia este nemulțumită de recentele acorduri comerciale încheiate de UE (CETA) despre care Grecia afirmă că nu protejează producția locală de brânză feta.