In pas cu tendintele actuale: bio, eco

0
297

„Agricultura ecologica”, termen protejat si atribuit de UE Romaniei pentru definirea acestui sistem de agricultura, este similar cu termenii „agricultura organica” sau „agricultura biologica” utilizati in alte state membre, se arata pe website-ul MADR.

Rolul sistemului de agricultura ecologica este de a produce hrana mai curata, mai potrivita metabolismului uman, in deplina corelatie cu conservarea si dezvoltarea mediului. Unul dintre principalele scopuri ale agriculturii ecologice este producerea de produse agroalimentare proaspete si autentice, care sa respecte factorii naturali si de mediu.

In perioada de productie la ferma se interzice utilizarea organismelor modificate genetic (OMG-uri si derivatele acestora), a fertilizantilor si a pesticidelor de sinteza, a stimulatorilor si a regulatorilor de crestere, a hormonilor, a antibioticelor etc.

In etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari, a substantelor complementare si a substantelor chimice de sinteza, pentru prepararea alimentelor ecologice. Agricultura ecologica are o contributie majora la dezvoltarea durabila a agriculturii, la cresterea activitatilor economice cu o importanta valoare adaugata si la sporirea interesului pentru dezvoltarea spatiului rural.

Obiectivele, principiile si normele aplicabile productiei ecologice sunt cuprinse in legislatia comunitara si nationala din acest domeniu. Aceste norme, alaturi de definiea metodei de productie in sectorul de productie vegetala, animaliera si de acvacultura, reglementeaza si urmatoarele aspecte legate de sistemul de agricultura ecologica: procesarea, etichetarea, comertul, importul, inspectia si certificarea.

Prevederile privind etichetarea produselor obtinute din agricultura ecologica, stabilite in Regulamentul (CE) nr. 834/2007 al Consiliului privind productia ecologica si etichetarea produselor ecologice si in Regulamentul (CE) nr. 889/2008 al Comisiei de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (CE) nr. 834/2007, sunt foarte precise si au in vedere oferirea increderii depline a consumatorilor in produsele ecologice, ca produse obtinute si certificate in conformitate cu reguli stricte de productie, procesare, inspectie si certificare.

Pasii obtinerii certificatului de operator in agricultura ecologica:

A. Inregistrarea in sistemul de agricultura ecologica:

  • Contactarea Organismului de Inspectie si Certificare acreditat si aprobat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.
  • Semnarea contractului de certificare.
  • Inregistrarea la Directia Agricola Judeteana (DAJ), inregistrarea se face prin completarea Anexei corespunzatoare din Ordinul nr. 1253/2013 si depunerea acesteia la DAJ.

B. Evaluarea conformitatii:

  • Evaluarea documentatiei tehnice ce descrie produsele, locatiile, activitatile si practicile fermierului de catre inspectorul desemnat de organism.
  • Inspectia la fata locului.
  • La producatori, in functie de specificul unitatii de productie, se stabileste perioada de conversie, ce reprezinta trecerea de la agricultura conventionala la cea ecologica intr-o perioada de timp, pe parcursul careia se aplica dispozitiile privind productia ecologica.
  • Rezolvarea eventualelor neconformitati.

C. Emiterea certificatului

  • Dosarul intra in comitetul pentru analiza in vederea luarii unei decizii de certificare.
  • Emiterea certificatului de confirmare a conversiei sau al certificatului de conformitate.

Certificatul ramane valid atata timp cat produsele isi pastreaza conformitatea iar operatorul se supune inregistrarii la DAJ si inspectiei anuale efectuate de organismul de control.

Grupul SRAC este liderul pietei de certificare si evaluare a conformitatii din Romania de peste 20 de ani si unul dintre organismele importante din Europa Centrala si de Est.

Initiata in 1993 de catre Societatea Romana pentru Asigurarea Calitatii de unde si acronimul SRAC si avand puternice radacini in procesele de asigurare a calitatii, organizatia a devenit repede unul dintre pilonii infrastructurii calitatii din Romania.

Alegerea SRAC CERT ca partener de incredere va asigura o serie de avantaje in derularea procesului de certificae:

• Prestanta celui mai mare organism de certificare si marca cunoscuta si apreciata in Romania si peste hotare;

• Competenta si cunostinte considerabile astfel incat activitatea de inspectie si certificare sa fie desfasurata la cel mai inalt si profesionist nivel;

• Servicii de calitate, orientate catre necesitatile clientului prin oferirea informatiilor tehnice de care fermierul are nevoie pentru implementarea cerintelor de certificare;

• Servicii integrate de certificare (certificare ecologica, certificare sisteme de management a calitatii, siguranta alimentara, mediu etc.) ce conduc la scaderea costurilor totale de certificare si la un numar mai mic de controale pe an.

Pentru obtinerea si comercializarea produselor ecologice care poarta etichetele si siglele specifice, producatorii trebuie sa parcurga un proces strict ce trebuie urmat intocmai, pe toata trasabilitatea produsului. Astfel, inainte de a obtine produse agricole ce pot fi comecializate cu mentiunea „produs ecologic”, exploatatia trebuie sa parcurga o perioada de conversie de minimum doi ani.

Pe durata intregului lant de obtinere a unui produs ecologic, operatorii trebuie sa respecte permanent regulile stabilite in legislatia comunitara si nationala. Ei trebuie sa-si supuna activitatea unor vizite de inspectie, realizate de organisme de inspectie si certificare, in scopul controlului conformitatii cu prevederile legislatiei in vigoare privind productia ecologica.

Produse certificate ecologic
In Romania, controlul si certificarea produselor ecologice este asigurata in prezent de organisme de inspectie si certificare private. Acestea sunt aprobate de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, pe baza criteriilor de independenta, impartialitate si competenta stabilite in Ordinul nr. 895/2016 pentru aprobarea Regulilor privind organizarea sistemului de inspectie si certificare, de aprobare a organismelor de inspectie si certificare si de supraveghere a activitatii organismelor de control. Aprobarea de catre MADR a organismelor de inspectie si certificare este precedata, in mod obligatoriu, de acreditarea acestora, realizata de catre un organism abilitat in acest scop.

In urma controalelor efectuate de organismele de inspectie si certificare, operatorii care au respectat regulile de productie vor primi certificatul de podus ecologic si isi vor putea eticheta produsele cu mentiunea „ecologic”.

Stampila de certificare deschide oportunitatea comercializarii produselor ecologice la nivel european si mondial.
Procesul de certificare in agricultura ecologica este un proces voluntar si se face anual avand ca finalitate primiera unui document ce atesta statusul produselor – document care poate avea mai multe denumiri – Certificat de confirmare a conversiei, Master Certificat sau testat de confirmare a statusului –, document emis de catre organismele de control si care se reinnoieste de asemenea anual.

In baza acestei certifcari, produsele se pot comercializa in orice tara din Uniunea Europeana, dar si la export, cu o valoare adaugata mult mai mare a produselor, tinand cont de urmatoarele avantaje:

• sector in curs de dezvoltare cu perspective solide pe termen lung;

• sustinut de Comunitatea Europeana prin programul comun de Subventii al carui program national PNDR 2014-2020 este gestionat de catre MADR.

ECOCERT este un Organism de Control Expert și pioner al certificării agriculturii ecologice,
astăzi leader mondial pentru certificarea produselor ecologice. În întreaga lume,
produse alimentare dar și non-alimentare sunt certificate de către ECOCERT.
• Este prezent la nivel național cu personal competent, suficient și dotări tehnologice
de ultimă generație
• Oferă un serviciu rapid de certificare, desfășurând ambele etape de control și certificare a operatorilor din sistemul de control AE în România
• Deține 50% din numărul total de operatori din România în portofoliul său de clienți
• Ștampila de certificare ECOCERT deschide oportunitatea comercializării produselor
ecologice din România la nivel european și mondial.

Pe eticheta aplicata unui produs ecologic sunt obligatorii urmatoarele mentiuni: referire la productia ecologica, siglele, numele si codul organismului de inspectie si certificare care a efectuat inspectia si a eliberat certificatul de produs ecologic.

Sigla nationala „ae”, specifica produselor ecologice, si sigla comunitara sunt folosite pentru a completa etichetarea, in scopul identificarii de cate consumatori a produselor obtinute in conformitate cu metodele de productie ecologica.

Aplicarea logoului UE pe produsele alimentare preambalate este obligatorie incepand cu data de 1 iulie 2010 . Sigla „ae”, proprietate a MADR, garanteaza ca produsul astfel etichetat provine din agricultura ecologica si este certificat de un oganism de inspectie si certificare aprobat.

Regulile de utilizare a siglei „ae” sunt cuprinse in Anexa nr. 1 la Ordinul comun pentru modificarea si completarea Anexei la Ordinul ministrului agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale nr. 317/2006 si al presedintelui Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor nr. 190/2006 pentru aprobarea Regulilor specifice privind etichetarea produselor agroalimentare ecologice.

Consumatorii care cumpara produse care poarta sigla nationala si logoul comunitar pot avea incredere ca cel putin 95% din ingredientele produsului au fost obtinute in conformitate cu metoda de productie ecologica si produsul respecta regulile de productie ecologica. In plus, produsul poarta numele producatorului, al procesatorului sau al vanzatorului si numele sau codul organismului de inspectie si certificare.

Toti operatorii care desfasoara activitate in sistemul de agricultura ecologica, inainte de a-si incepe activitatea, au obligatia de a-si inregistra activitatea la Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Inregistrarea se realizeaza prin depunerea la DAJ a fiselor de inregistrare insotite de contractul incheiat intre operator si organismul de inspectie si certificare mentionat in fisa de inregistrare si declaratia pe propria raspundere pentru detinerea documentelor necesare inscrierii in agricultura ecologica.

Procedura de inregistrare a producatorilor in agricultura ecologica este reglementata prin Ordinul nr. 1253/2013 pentru aprobarea Regulilor privind inregistrarea operatorilor in agricultura ecologica, cu completarile si modificarile ulterioare.

Pretul de vanzare al produselor ecologice certificate estea proximativ dublu fata de pretul de vanzare al produselor conventionale. La nivelul Uniunii Europene, suprafata totala utilizata pentru productia ecologica a crescut cu 7% pe an, in medie, ajungand in 2016 la 11,09 milioane de hectare, adica 6,7% din suprafata agricola totala utilizata in UE.

In Romania, evolutia fermierilor inregistrati in sistemul de agricultura ecologica fluctueaza de la an la an cunoscand o crestere semnificativa in anul 2012, de la 9.703 operatori in 2011 la 15.544 de operatori in 2012.


Care sunt diferentele intre produsele etichetate bio, eco sau organic si cele cu inscriptia „natural”
Produsele naturale, sanatoase, de post, dietetice etc. nu sunt supuse unei legislatii stricte, si deci nu poate fi sanctionat niciun poducator pentru termenul „natural” pe eticheta, chiar daca produsul este „o supa de chimicale”.

Produsele bio fabricate in UE au obligatoriu frunza din stelute pe fond verde ca sigla, pentru toate statele membre, iar siglele nationale sunt facultative, iar cu timpul vor disparea. Nu exista echivalente corecte intre un produs etichetat „natural” si unul „eco” sau „bio”, de exemplu. In schimb, nu exista nicio diferenta intre termenii bio, eco, organic. Toti acesti termeni definesc acelasi lucru, poduse realizate conform legii, fara utilizarea substantelor chimice, fara interventii genetice si in armonie cu natura si mediul inconjurator, dar si certificate de un oganism autorizat.

Aplicarea pe eticheta unor produse a termenilor „natural” sau „100% natural” nu este decat o strategie de marketing, nu ofera neaparat garantia unui produs de calitate si cu siguranta nu indica un produs ecologic. Legislatia nu face referiri la etichetarea si incadrarea produselor dupa categoria „natural”. Un produs marcat „natural” poate sa contina diversi aditivi alimentari, coloranti etc.

Termenul „organic” se utilizeaza pentru produse agroalimentare in spatiul anglo-saxon. Termenul „bio” (de la biologic) inseamna acelasi lucru, fiind folosit in special in spatiul franco-german. De exemplu, in SUA si Canada se utilizeaza termenul „organic”, in spatiul german – atat „ecologic” („eco”), cat si „bio”, iar in Italia sau Ungaria termenul folosit este „bio”. In Romania, pe sigla de certificae scrie „Agricultura Ecologica” , cu prescurtarea „ae”.