Eau là là! Aproape un sfert din carnea de pasăre depășește limitele legale în ceea ce privește adaosul de apă, susține un studiu francez

0
105

Aproape un sfert din carnea de pasăre congelată conține niveluri de apă peste limitele autorizate de UE, a constatat un studiu realizat de guvernul francez. O parte din această carne ar proveni din România, susține respectivul studiu.

Urmează oare un nou scandal? Al cărnii de pui (după ultimul, al cărnii de cal, în care România a fost implicată)?

Direcția Generală pentru Concurență, Consumatori și Controlul Fraudelor (DGCCRF) din Franța a efectuat un sondaj privind cantitatea de apă adăugată în carnea de pasăre înghețată și congelată în 2016 și a publicat rezultatele săptămâna trecută.

Studiul a găsit o serie de nereguli la propriile controale și încălcări ale reglementărilor UE privind conținutul de apă în carcasele de pui întregi și în unele bucăți de carne de pui și de curcan. DGCCRF a vizitat 37 de unități diferite din Franța și a luat 44 de eșantioane, care au fost apoi analizate într-un laborator din Montpellier. În general, a constatat o rată de neconformitate de aproape un sfert (23%), determinând-o să emită șapte avertismente și să ia măsuri administrative.

carne_de_pasare2Eșantioanele au inclus 11 pui întregi și 33 de părți de carcasă de carne de pui și curcan. Dintre acestea, s-a constatat că 13 probe proaspete au fost conforme și 10 neconforme. Mostrele au fost prelevate de la fabricile de producție (36% dintre eșantioane) și de la centrele de distribuție en gros și la supermarketuri (64%). Încălcările au apărut în lanțul de producție, cât și în cel de distribuție.

Apa este prezentă în mod natural în carne, iar procesatorii de alimente au voie să adauge apă la carnea de pasăre congelată, dar acest lucru este permis în anumite limite în temeiul Regulamentului UE nr. 543/2008. Carcasele întregi pot conține între 1,5% și 7% apă, în timp ce bucățile de carne pot conține între 2% și 6% apă care poate fi adăugată la abator, în fabrica de procesare sau în faza de răcire prin imersie.

Uneori însă, operatorii din industria alimentară adaugă mai multă apă pentru a crește greutatea cărnii.

carne_de_pasare8DGCCRF i-a avertizat pe operatorii că pentru orice încălcare a limitelor stabilite de UE pentru conținutul de apă sunt obligați să adauge un avertisment pe etichetă cu litere roșii care să cuprindă cuvintele “Conținut de apă care depășește limita UE”.

Nu este surprinzător, că firmele în cauză au optat pentru distrugerea produselor neconforme, mai degrabă decât să adăuge avertismentul. Este cazul unui angrosist de alimente pentru servicii de catering, care distribuie pe piața franceză carne de pui din România, care s-a dovedit a avea un conținut de apă peste limita autorizată de UE. Compania a preferat să distrugă toate cele 132 de produse, în loc să adauge eticheta de avertizare.

De asemenea, DGCCRF a constatat o serie de alte încălcări ale reglementărilor privind siguranța alimentară, în special în ceea ce privește condițiile de depozitare la rece și a dat avertismente unui număr de operatori alimentari, sesizând temperaturi neconforme, lipsa monitorizării și înregistrării temperaturilor de păstrare a alimentelor, echipamente care au fost menținute necorespunzător și întreruperi în lanțul de păstrare la rece a produselor alimentare.