EFSA: Bunastarea pasarilor la sacrificare – riscuri identificate, masuri propuse

0
130

Autoritatea Europeana pentru Siguranta Alimentara (European Food Safety Authority – EFSA) a propus o serie de masuri pentru a combate riscurile legate de bunastarea animalelor, riscuri care apar cel mai frecvent in timpul sacrificarii pasarilor de curte pentru productia de alimente.

Un punct de vedere complet cu privire la riscurile legate de bunastarea animalelor, care apar in timpul sacrificarii pasarilor de curte pentru productia de alimente a fost publicat recent de catre EFSA. Studiul care acopera intregul proces de sacrificare – de la sosirea si descarcarea pasarilor, trecand prin faza de asomare, pana la sangerare si sacrificarea acestora – identifica o serie de pericole care dau nastere la probleme legate de bunastarea animalelor – cum ar fi durerea, setea, foamea sau miscarea restrictionata – si propune masuri preventive si corective, atunci cand este posibil.

Majoritatea riscurilor sunt rezultatul erorilor umane, de exemplu lipsa pregatirii si a personalului calificat. Sfaturile EFSA subliniaza importanta formarii corespunzatoare a personalului pentru diferitele faze ale sacrificarii si pentru identificarea clara a rolurilor si responsabilitatilor.

Noile avize stiintifice sunt primele dintr-o serie de actualizari privind bunastarea animalelor la sacrificare, solicitate de Comisia Europeana. EFSA va publica avize suplimentare in 2020 pentru porci (martie), bovine (iunie) si alte specii (decembrie).

Toate aceste avize se bazeaza pe cele mai recente cunostinte stiintifice disponibile si sunt dezvoltate in consultare cu experti in domeniul protectiei animalelor din statele membre ale UE.

Rezultatele vor fi utilizate de Comisia Europeana in discutiile cu Organizatia Mondiala pentru Sanatatea Animalelor (OIE), care vizeaza alinierea abordarilor despre bunastarea animalelor la sacrificare.

Uciderea pasarilor de curte destinate consumului uman (sacrificarea) poate avea loc intr-un abator sau in timpul sacrificarii in ferma. Procesele de sacrificare care au fost evaluate, de la sosirea pasarilor in containere pana la moartea lor, au fost grupate in trei faze principale: pre-asomare (inclusiv sosirea, descarcarea containerelor din camion, ingrijirea, manipularea / scoaterea pasarilor din containere), asomarea, si sangerarea (inclusiv sangerarea dupa asomare si sangerarea in timpul sacrificarii fara asomare).

Metodele de asomare au fost grupate la randul lor in trei categorii: electrice, atmosfera modificata controlata si mecanice.

In total, 35 de riscuri au fost identificate si caracterizate, cele mai multe fiind legate de asomare si sangerare. Erorile umane au fost identificate a sta la originea a 29 de riscuri, iar 28 de riscuri au fost atribuite lipsei de seturi de abilitati adecvate necesare pentru a indeplini sarcinile sau oboselii.

Au fost evaluate masuri corective si preventive: au fost identificate masuri de corectare a pericolelor pentru 11 riscuri, iar managementul s-a aratat a avea un rol crucial in prevenire.

Au fost identificate zece consecinte asupra bunastarii, la care pasarile pot fi expuse in timpul sacrificarii: constiinta, stresul termic, stresul rece, setea prelungita, foamea prelungita, restrictionarea miscarilor, durerea, frica, stresul si stresul respirator. Au fost descrise consecintele asupra bunastarii si masurile relevante bazate pe asigurarea bunastarii pasarilor. Pentru fiecare proces au fost elaborate tabele de rezultate care leaga riscurile de consecintele asupra bunastarii si de masurile preventive si corective. Au fost, de asemenea, propuse masuri de atenuare/reducere la minimum a consecintelor negative asupra bunastarii pasarilor supuse asomarii si ulterior sacrificarii.

Pentru mai multe informatii (in lb. engleza) accesati adresa web https://www.efsa.europa.eu/en/news/poultry-welfare-slaughter-hazards-identified-measures-proposed sau adresa web https://efsa.onlinelibrary.wiley.com/doi/10.2903/j.efsa.2019.5849.