Falsa certificare ecologică continuă să fie o problemă majoră pentru industria alimentară

0
243

Etichetele de certificare contrafăcute, cum ar fi etichetele falsificate ce indică originea ecologică sau originea protejată (PDO), continuă să reprezinte o problemă majoră pentru industria alimentară europeană, potrivit unui raport al Europol, citat de Food Navigator.

Studiul, intitulat „Raportul privind situația contrafacerii și pirateriei în Uniunea Europeană”, analizează problema în diferite sectoare, inclusiv în ceea ce privește produsele de larg consum, cum ar fi cele cosmetice, jucăriile, medicamentele, produsele alimentare și băuturile și produsele tehnice.

„Este evident, prin urmare, că utilizarea abuzivă și contrafacerea etichetelor de certificare continuă să fie o problemă majoră pentru deținătorii de drepturi dintr-o serie de industrii diverse, mai ales că mărcile respective au drept scop să ateste calitatea și siguranța unui produs care, dacă este contrafăcut, este probabil să fie substandard și potențial foarte periculos”, spune raportul, publicat în comun de Europol și Oficiul pentru Proprietatea Intelectuală al Uniunii Europene.

 

„În 2015, industria alimentară a înregistrat o creștere a abuzului de etichete ecologice atașate la produsele care nu respectau condițiile pentru certificarea ecologică, dar care au avut prețuri de vânzare cu amănuntul mai mari, și a fost anticipată o creștere a utilizării abuzive a unor astfel de etichete în viitor”.

tratament_branza_substante_antimicrobiene1Volumul produselor fals etichetate ca având indicație geografică protejată (IGP) sau cu denumirea de origine protejată (DOP), rămâne, de asemenea, la un nivel ridicat în UE, potrivit raportului, cu țările producătoare ale produselor originale – Spania, Franța, Italia și Grecia – fiind cele mai afectate.

Produsele cele mai frecvent afectate includ vinul, băuturile spirtoase, brânza, carnea, fructele, legumele și cerealele, deși raportul arată că, în comparație cu cele 16.618 mărfuri confiscate la frontierele externe ale UE în 2014, putem spune că acestea sunt „mult mai puține” în 2015. Acest lucru se datorează probabil costurilor ridicate generate de cei care depun o plângere.

„Deși […] nu există o taxă pentru depunerea unei cereri de acțiune (AFA), obligația deținătorilor de drepturi de a suporta costurile de depozitare și distrugere, împreună cu lipsa controlului asupra costurilor, poate descuraja pe unii dintre aceștia să introducă o AFA.”

„Pericolul este ca mărfurile contrafăcute să poată intra în UE nedetectate, deoarece autoritățile nu au fost avertizate cu privire la posibila existență a transporturilor ilegale. În opinia Europol, concentrarea tot mai accentuată pe controlarea altor activități criminale și pe terorism a determinat, de asemenea, o scădere a controlului criminalității din domeniul proprietății intelectuale ca nefiind o prioritate, „în ciuda faptului că aceasta continuă să fie una dintre cele mai profitabile întreprinderi criminale și este deseori legată de alte infracțiuni grave”.

„Orice răspuns eficient la criminalitatea legată de proprietatea intelectuală necesită o cooperare totală între părțile interesate.”

China este cel mai mare ofertant în producția de mărfuri contrafăcute, porturile și aeroporturile din Hong Kong fiind cele mai importante centre de tranzit pentru bunurile falsificate, în timp ce Turcia este un altul furnizor cu loturi mari de produse falsificate care intră în UE cu camionul.

Anul trecut vameșii și polițiștii din Italia au descoperit peste 9.000 de sticle false de șampanie Moët & Chandon cu o valoare de piață potențială de 350.000 €, descriind captura ca fiind „una dintre cele mai semnificative capturi de produse contrafăcute din Europa”.

Raportul integral poate fi descărcat de la adresa web.