carne_dezosata_mecanic1

Partenerii din cadrul unui proiect european au dezvoltat o modalitate nouă de a evalua calitatea cărnii dezosate mecanic, metodă care poate spori competitivitatea sectorului.

MEAQUAS, un proiect finanțat de UE, a dezvoltat o metodă histochimică reproductibilă pentru a analiza și evalua carnea, utilizând markeri noi de colorare, care evidențiază structurile musculare. Software-ul folosește algoritmi de procesare a imaginii pentru a cuantifica gradul de degradare a carnii.

Proiectul a fost condus de Robert Damkjaer, un producător danez din industria cărnii și a mai implicat compania Software for Critical Systems cu sediul in Spania și firma franceză Lima. Acesta va permite identificarea și compararea cărnii dezosate mecanic de înaltă calitate produsă în UE, care va putea fi comparată cu carnea de calitate inferioară adesea importată din afara UE.

Tehnologia cuantifică pierderile integrității structurale în carnea de pui, un indicator cheie al calității și o modalitate de a dovedi că MDM (carnea dezosată mecanic) este de aceeași calitate cu carnea îndepărtată manual. Regulile UE impun ca produsele care conțin pui, obținute din carne dezosată mecanic să fie etichetate ca fiind carne dezosată mecanic (MDM), în timp ce produsele care conțin bucăți de carne de pasăre îndepărtate manual pot fi etichetate ca fiind carne de pui.

Odată ce bucățile principale de carne au fost îndepărtate din carcase, există încă o cantitate substanțială de țesut muscular atașat la oase. Dacă recuperarea se face mecanic, produsul este considerat ca fiind carne separată mecanic (MDM), un produs presupus de calitate inferioară.

Puiul dezosat mecanic are o valoare de aproximativ 0,60 € – 0,90 € per kilogram, în timp ce carnea separată manual valorează 1,60 – 2,80 € pe kg, deoarece pot fi etichetate ca fiind “carne”.

Testele tehnologice au fost efectuate pentru carnea de porc și curcan, dar cu unele ajustări fine tehnicile de colorare pot fi adaptate la cele mai multe specii de animale.