Produse de panificatie 2015: Top 10 furnizori in sectoare cheie ale industriei de gen din SUA

0
2064

Datele IRI dezvaluie castigatorii, perdantii si ”petele de culoare” din sectoare-cheie ale pietei produselor de panificatie din SUA in 2015, relevand o imagine de ansamblu asupra vanzarilor cu amanuntul a celor mai mari furnizori din domeniu.

Nu este foarte usoara obtinerea unei cote de piata, in piata de panificatie din SUA. Vanzarile generale de paine proaspata, au scazut in volum cu 1,5% in 2015 fata de 2014, potrivit datelor IRI, in vreme ce pretul unitar pe unitatea de produs vandut a crescut cu 0,03 $, fapt care a mentinut piata din punctul de vedere al valorii vanzarilor la acelasi nivel, comparativ cu 2014.

Raportand luna trecuta rezultatele sale pentru intregul an 2015, Grupo Bimbo arata ca sectorul producerii de paine a fost sub presiune in 2015, din cauza cresterii preturilor in prima jumatate a anului. Datele IRI arata o scadere de aproape 6% a vanzarilor de produse de panificatie din SUA, desi anumite segmente ale pietei cum ar fi cea a productiei de chifle, cornuri, rulouri si chifle pentru burgeri au performat putin mai bine.

Marcile private au contribuit, de asemenea, la performanta slaba a categoriei, care se incadreaza in mai mult de 80 de milioane $ anul trecut, comparativ cu 2015.

O performanta ”ucigatoare”

Dintre primii 10 mari producatori de paine si produse de panificatie din SUA, de departe cea mai puternica crestere a fost inregistrata de cei de la Dave’s Killer Bread, crestere care se explica prin interesul tot mai mare al consumatorilor pentru produse cat mai naturale, domeniu in care firma mentionata exceleaza (cea mai buna firma producatoare de paine bio, din SUA). In acest context nu este de mirare, achizitia acesteia de catre Flowers Foods, desi Dave’s Killer Bread va continua sa functioneze pe mai departe ca o filiala independenta.

La inceputul acestui an, Allen Shiver presedinte si CEO al Flowers Foods a declarat ca achizitionarea Dave’s Killer Bread  si a Alpine Valley Bread Company sunt elementele-cheie in strategia de crestere a Flowers Foods. Si, cu toate ca Flowers a performat mai bine decat multi dintre rivalii sai din categoria de produse de panificatie, ea a avut de infruntat in unele segmente, incluzand aici chiflele, rulourile, cornurile si croissantele, o concurenta acerba. In raportul de activitate ce indica rezultatele financiare pentru anul 2015, Flowers Foods a admis ca veniturile sale si profitul obtinute in al patrulea trimestru ”au fost sub cele planificate”.

Gustul ”dulce” al succesului

In contrast cu performanta inregistrata pe segmentul de panificatie, o puternica expansiune a fost inregistrata de vanzarile de produse de panificatie dulci si al celor consumate la micul dejun. Vanzarile de briose, de exemplu, au crescut cu aproape 10% in 2015 fata de 2014, in timp ce piata gogosilor a crescut cu aproape 5%, in acelasi interval de timp. Valoarea categoriei ”prajiturele si negrese” a crescut cu aproape 250 de milioane de $ in ultimele 12 luni, marirea pietei fiind determinata de factori, precum tendinta de a nu mai pierde timp cu gatitul. Astfel de produse beneficiaza, de asemenea, si de o crestere a frecventei de consum, se arata in studiul IRI.

De altfel, comerciantii cu amanuntul au sesizat aceasta tendinta, prajiturelele si negrsele ”private label” contabilizand mai mult de 100 de milioane de $ din cresterea categoriei.

Paine proaspata (Loc, Furnizor, Vanzari (milioane), Vanzari (%), Pondere in categ., Evolutie vanzari (%))

produse_de_panificatie_2

Cornuri, chifle, croissante, rulouri proaspete

produse_de_panificatie

Chifle pentru hot-dogs si hamburgeri

produse_de_panificatie_5

 Prajiturele si negrese

produse_de_panificatie

Gogosi

produse_de_panificatie_7