Prunele galeze castiga statutul de DOP

Comisia Europeana a acordat prunelor galeze un loc in registrul produselor cu origine protejata (DOP).

Desemnarea europeana vizeaza protejarea alimentelor regionale care au o reputatie sau o calitate specifica legate de factorii umani si de mediu.

“Pruna de pe Valea Clwyd Denbigh”, sau Prunus domestica Linnaeus “Denbigh Plum”, este singura varietate de prun originara din Tara Galilor.

Cultivate in zona Valea Clwyd din Denbighshire, in nordul Tarii Galilor, prunele pot fi recoltate pentru consum culinar la mijlocul lunii august sau ca prune de desert la sfarsitul lunii august si inceputul lunii septembrie.

Prunele pentru consum culinar sunt ferme la atingere si au o culoare portocaliu-rosie, cu dungi galbene atunci cand prunele incep sa se coaca. Atunci cand sunt recoltate mai tarziu pentru a fi utilizate in deserturi, fructele au o culoare bogata in rosu si purpuriu, stralucitoare cu straluciri aurii.

Potrivit cererii, pamantul din Valea Clwyd este unul dintre cele mai fertile soluri naturale din Regatul Unit:

prunele“Solul prezent in Vale are capacitatea de a pastra substantele nutritive cum ar fi potasiul, magneziul si calciul, care sunt elemente nutritive cheie pentru aceste prune. Cunostintele si abilitatile necesare pentru cultivarea prunelor “Vaii Clwyd Denbigh” in zona desemnata s-au dezvoltat de-a lungul timpului. Competentele umane specifice asociate cu cultivarea acestui fruct au fost transferate de la o generatie la alta, incluzand: plantarea prunilor, taierea si gestionarea copacilor, momentul recoltarii, manipularea fructelor”.

Prunul marcheaza cel de-al 72-lea produs alimentar britanic care trebuie protejat in conformitate cu legislatia UE.