Centrul VTT dorește parteneri de cercetare din industrie

0
35

Centrul de cercetare finlandez VTT caută parteneri din industrie pentru a îmbunătăți digestibilitatea proteinelor pe bază de plante, prin testarea unor noi ingrediente și efectuarea de studii pilot, scrie Food Navigator.

Interesul consumatorilor în proteinele pe bază de plante, cum ar fi leguminoasele și anumite cereale, este în creștere. Dar cercetătorii finlandezi cred că expansiunea – potențial meteorică – a leguminoaselor ar putea fi oprită de o problemă oarecum prozaică.

„Leguminoasele și anumite boabe de cereale conțin cantități notabile de carbohidrați cu catenă scurtă care pot provoca probleme gastro-intestinale prin fermentarea rapidă a bacteriilor intestinale. Acești compuși fertilizabili cu oligo-, di- și monozaharide și polioli (FODMAP) pun un obstacol în adoptarea mai largă a alimentelor pe bază de plante.”

Pe scurt, flatulența.

VTT este deci în căutare de experți și parteneriate din industrie, interesați să participe la un proiect de cercetare comun, programat să înceapă în trimestrul al patrulea 2017, pentru a găsi soluții la această problemă. Proiectul este deschis partenerilor din întregul lanț valoric al produselor alimentare, și care ar putea contribui la conducerea cercetărilor, la testarea oricăror noi ingrediente, la testarea la scară pilot și la cofinanțarea lucrării. VTT va contribui cu abilități în biotehnologie, enzimologie și proteine precum și cu tehnologia de inginerie, microbiologie și ingrediente. De asemenea, VTT dispune de instrumentele analitice relevante necesare pentru a monitoriza îmbunătățirea stării digestive.

„Un câmp neexplorat”

Liderul echipei de cercetare pentru hrană la VTT, Emilia Nordlund, a spus pentru FoodNavigator că proiectul nu are neapărat în vedere să afecteze în mod direct componenta proteică, ci să reducă factorii anti-nutritivi prezenți în matricele de proteine vegetale cum ar fi cerealele și legumele.

„Scopul nostru final este de a face ca oamenii să introducă în dieta lor mai multe alimente pe bază de proteine din plante, fără disconfort intestinal. În acest fel, consumul de proteine pe baza de plante ar putea crește, de asemenea. Nordland a spus ca deși există unele preparate enzimatice disponibile pe piață, aceasta este în mod clar un câmp neexplorat”.

„În prezent, enzimele sunt adesea folosite pentru izolarea proteinelor și ar fi relevant să se dezvolte soluții pentru concentratele de proteine sau materii prime pe bază de plante cu un conținut notabil de proteine.”

VTT are deja o echipa de aproximativ 10 persoane care va participa la proiect, dar spune că este întotdeauna dispusă să lucreze cu experți externi, atunci când acest lucru este benefic pentru studiu. Un buget pentru proiect nu a fost încă finalizat.

Pentru mai multe informații sau pentru a lua parte la proiect, contactați VTT la ilkka.kajala@vtt.fi sau emilia.nordlund@vtt.fi.