Studiu: 13% din populatia UE are deficit de vitamina D

0
1176

Se estimeaza ca aproximativ 13% din populatia UE are deficit de vitamina D, conform rezultatelor furnizate de un proiect finantat de UE care ofera primele date comparabile la nivel international.

Datele au fost obtinute prin proiectul ODIN, finantat de UE, proiect care se deruleaza pe parcursul a patru ani, incepand cu sfarsitul anului 2013. La el participa o echipa multi-disciplinara de 31 de parteneri din 19 tari. Echipa spune ca aceste calcule sunt primele “dovezi ferme” ale riscului semnificativ pe care deficienta de vitamina D il prezinta pentru sanatatea publica.

“Deficienta de vitamina D a fost descrisa ca fiind pandemica, iar datele cu privire la distributia serului 25-hidroxivitamina D [25 (OH) D] in Uniunea Europeana variaza din punct de vedere calitativ, “ au scris cercetatorii in studiul aparut in American Journal of Clinical Nutrition.

Lipsa vitaminei D poate duce la deformari ale oaselor, la rahitism la copii si la osteomalacie la adulti.

Dimensiunea problemei

Studiul a constatat ca 13% dintre cei 55.844 respondenti europeni, indiferent de varsta si etnie au avut niveluri serice medii de vitamina D de mai putin de 30 nanomoli (nmol) pe litru pe tot parcursul anului.

vitamina_D_6In subgrupurile etnice cu o nuanta mai negricioasa a pielii prevalenta nivelurilor mai mici de 30 nmol/L de vitamina D a fost intre 3 si 71 de ori mai mare decat la populatiile albe, in functie de tara. In cazul in care a fost utilizata o definitie alternativa a deficitului de vitamina D, alegandu-se un nivel limita de 50 nmol/L, prevalenta globala a crescut la 40,4%.

Strategii de sanatate publica

Aplicarea unor strategii privind deficitul de vitamina D a fost discutata in mai multe tari din UE in ultimii ani. In acest an Suedia a extins lista sa de produse alimentare obligatorii pentru fortificarea organismului, incercand sa ajute la rezolvarea macar in parte a problemei, in conditiile in care tara cunoaste niveluri mai scazute de lumina solara comparativ cu alte tari ale lumii.

In acelasi timp o crestere a cazurilor de rahitism in Marea Britanie a scos in evidenta necesitatea unor initiative similare, in mod obligatoriu sau voluntar.

“Deficienta de vitamina D este evidenta la nivelul intregii populatii europene la rate de prevalenta care sunt legate si care necesita o actiune din perspectiva sanatatii publice,” concluziona raportul.”

In ce directie vor merge aceste strategii va depinde de politica europeana, dar va trebui sa vizeze asigurarea  aportului de vitamina D si a protectiei impotriva deficitului de vitamina D la majoritatea populatiei europene.

Vitamina D este legata de mai multe functii importante in organism, inclusiv de reglarea nivelului de calciu si fosfor, nutrienti cheie pentru sanatatea oaselor si a dintilor.

O platforma solida

vitamina_DConform unui alt studiu intitulat British Nutrition Foundation 2014 (BNF) “In 1975 existau aproximativ 250 de articole publicate si recenzate, ce contineau termenul” vitamina D ” in titlul lucrarii sau in continut, dar 30 de ani mai tarziu, in 2007, acest numar a crescut la aproximativ 1.600 lucrari, si la 3.774 in 2013. “

Cu toate acestea, rapoartele anterioare referitoare la aportul de vitamina D la nivelul populatiei europene au fost diferite ca metode de studiu utilizate si, prin urmare, si ca rezultate. Acest ultim raport, finantat de UE, a utilizat protocolul VDSP (Vitamin D Standardisation Program), care asa cum au mentionat si cercetatorii, furnizeaza o “platforma solida pe care sa construiasca politica de sanatate publica” in Europa.

Acest protocol a fost folosit pentru a reanaliza subseturi de ser 25 (OH) D in 11 studii de populatie si a face o analiza completa a tuturor probelor din cele trei studii de populatie folosind cromatografia de lichide in tandem cu spectrometria de masa a probelor de sange pastrate in bancile de sange. Acest lucru a fost combinat cu datele deja standardizate din alte patru studii, care furnizeaza date privind un numar total de 55.844 persoane.