Piata libera ameninta sectorul European al oualor

0
1177

Pretul mediu al prafului integral de oua din Ucraina si India este foarte aproape de pretul mediu European. Acest lucru inseamna ca, in ciuda taxei de import, tarile din afara UE sunt in masura sa concureze pe piata europeana.

Uniunea Europeana este in prezent angajata in discutii cu mai multe tari in scopul de a ajunge la acorduri comerciale bilaterale care sa liberalizeze in continuare comertul si sa aduca taxe de import mai mici. O reducere cu 50% a taxelor de import ar crea un scenariu realist in care Ucraina, India, SUA si Argentina ar putea vinde praf de ou integral la un pret semnificativ mai mic decat statele din UE. Acestea au fost concluziile unui studiu realizat de LEI Wageningen UR.

Un studiu anterior (anul de baza 2010) a aratat ca, datorita taxei de import, pretul de oferta al produselor europene din oua ar putea concura cu cea din tarile din afara UE. Recentul studiu de followup (anul de baza 2013) arata, totusi, ca situatia s-a schimbat in detrimentul producatorilor europeni. Schimbarea a fost cauzata de cresterea costurilor care rezulta din reglementarile UE privind bunastarea animalelor si a unei rate de schimb mai mici pentru moneda locala in raport cu moneda euro.

Costurile de producere a prafului de oua

In 2013, costurile medii de producere a prafului de oua intregi au fost mai mici in Ucraina (72%), SUA (79%), Argentina (82%) si India (73%) decat costurile medii din Europa. In timp ce costurile de transport ale prafului de oua intregi sunt scazute, pretul de oferta al tarilor din afara UE pe piata europeana este de asemenea scazut. La acest moment taxele aplicate importurilor protejeaza eficient producatorii din UE impotriva unui aflux de oua si produse din oua importate din afara UE.

Reglementarile UE

Industria europeana a cresterii pasarilor a trebuit sa se conformeze mai multor reglementari privind bunastarea animalelor, siguranta alimentara si conservarea mediului. Mai mult de 15% din costurile de productie pot fi atribuite in mod direct reglementarilor UE. Interdictia privind custile traditionale in care sunt crescute gainile ouatoare au condus la o marire semnificativa a costurilor de productie. Intrucat nu exista astfel de reglementari si in tarile din afara UE, iar produsele din oua importate nu sunt supuse standardelor UE, competitivitatea sectorului european al oualor este subminata.

In 2012, cand o noua reglementare a interzis comercializarea oualor de la gaini crescute in baterii, in UE, pretul oualor pentru consum aproape s-a dublat in primele doua luni ale anului, pentru ca apoi acesta sa revina la valori mai apropiate de nivelul inregistrat inainte de introducerea acelei reglementari.

In primul semestru al anului 2015, pretul oualor pe piata europeana intrase pe un trend descendent, coborand de la cca. 135-140 EUR/100 kg la 115 EUR/ 100 kg, pentru ca ulterior, in ultimele sase luni ale lui 2015, sa urce din nou catre nivelul de la care incepuse descresterea, sub influenta cererii masive de oua de pe piata americana afectata de gripa aviara. In 2016, insa, pretul oualelor pare a reintra pe trendul descendent, avand in vedere ca in lunile ianuarie si februarie pretul mediu al oualor categoria A pe piata UE a fost de circa 120-127 EUR/ 100 kg.