Noi reglementari privind etichetarea laptelui

0
1334

Procesatorii din industria lactatelor, obligati sa se conformeze unor noi reglementari privind etichetarea laptelui. De acum inainte pe cutia sau punga de lapte se va specifica in mod explicit si la vedere daca aceasta contine lapte praf sau nu, in ce procent, daca laptele provine de la vacile din Romania sau daca este 100% natural.

Conform legii promulgate marti de catre Presedinte Romaniei, Klaus Iohannis, pe eticheta produselor lactate trebuie sa apara, obligatoriu, avertizarea „Contine lapte praf in proportie de __%“, iar „etichetele pentru lapte proaspat pentru consum si produsele lactate trebuie sa fie inscriptionate clar, usor de inteles pentru a le permite consumatorilor informarea privind originea si trasabilitatea produselor“.

lapte_praf_degresat_1Dreptul de a inscrie pe eticheta produsului finit mentiunea „Produs natural“ il vor avea doar cei care folosesc in proportie de 100% ca materie prima laptele natural provenit de la vaci, bivolite, oi si capre, fara a avea in compozitie inlocuitori de lapte sau lapte praf. Dreptul de a inscrie pe eticheta produsului finit mentiunea „Produs romanesc“ il vor avea doar cei care folosesc in proportie de 100% lapte, materie prima, provenit din fermele din Romania.

In anul 2013, in Romania au fost colectate de catre fabricile procesatoare peste 1 milion tone de lapte crud provenit de la diferite animale producatoare de lapte, conform celor mai recente date publicate de Eurostat, cu aproximativ 150 mii de tone mai putin fata de 2007, in conditiile in care doar efectivul de bovine a scazut cu 30% in ultimul deceniu, un trend descendent care se mentine.

vaci_lapteAnul trecut efectivul de bovine se situa in jurul a doua milioane de capete, iar conform estimarilor presedintelui Federatiei Crescatorilor de Bovine din Romania Claudiu Franc, anul acesta avem in jur de 1,75 milioane de capete de animale, fermierii fiind nevoiti sa reduca efectivul de vaci pentru a face fata pierderilor inregistrate.

Principalele probleme cu care se confrunta crescatorii de vaci sunt neplatasau intarzierea la plata a subventiilor aferente campaniei agricole din 2015, ei fiind aproape in imposibilitatea de a face fata competitorilor straini, care nu numai ca primesc un sprijin financiar mai consistent, ci si atunci cand au nevoie de el. Cei care nu se conformeaza noilor reguli privind etichetarea laptelui vor fi sanctionati cu amenzi de la 15.000 lei la 20.000 lei. Amenzile cresc pentru producerea, expunerea spre vanzare si/sau vanzarea de lapte proaspat pentru consum, cunoscand ca este obtinut din inlocuitori de lapte de la 20.000 lei la 25.000 lei si se pedepseste cu retragerea autorizatiei de functionare a producatorilor sau comerciantilor pe timp de 6 luni, dupa caz.