Probleme cu pectina? Polizaharidele din soia ar putea fi solutia

0
849

Premium Ingredients a dezvoltat noi stabilizatorii pentru produsele lactate acidulate, care conform celor afirmate de reprezentantii companiei ar putea atenua unele comentarii legate de cresterea preturilor si diminuarea stocurilor disponibile de pectina.

Cele trei noi produse sunt obtinute pe baza polizaharidelor din fibrele de soia, care sunt utilizate in mod obisnuit in Asia de Sud-Est pentru a produce bauturi cu textura mai fina, cerute de consumatorii din regiune. Europenii prefera, totusi, bauturile proaspete si cu o textura mai densa care este obtinuta prin utilizarea pectinei.

pectina_2Dar stocurile de pectina, folosite de un numar mare de branduri pentru a stabiliza proteina din produsele lactate cu continut de fructe si lapte sau din iaurturile de baut sunt foarte mici in acest moment. Managerul Premium Ingredients, Olivier Navello considera ca noile ingrediente ar putea reduce dependenta de pectina, fara a afecta profilul organoleptic al bauturilor.

Sinergia dintre pectina si polizaharidele din soia permite utilizatarea lor impreuna, având ca rezultat “o mai mare stabilitate produsului, folosind o cantitate mai mica de a pectina“, a explicat Navello. <I>

“Este foarte usor de a inlocui pectina cu aceste ingrediente noi, dar exista o multime de companii care inca prefera pectina. Utilizarea polizaharidelor din soia este inca un lucru nou pentru piata europeana.”

Navello este insa increzator ca ideea va prinde, nu in ultimul rand si din cauza ”durerilor de cap” pe care companiile alimentare le au mai nou in procesul de procurare a pectinei.

“Este o mare criza”

pectina_4Pectina este obtinuta din coaja de citrice si mere, dar recoltele proaste din 2014, din Argentina si Mexic au condus la scaderea stocurilor si cresterea exponentiala a preturilor. Unii producatorii au ridicat preturile pectinei cu pana la 30% si exista putine semne de revenire a pietei la normal, prea curând. Recoltele de anul trecut au fost mai bune, dar asistam in prezent la o renegociere majora a contactelor pe termen lung dintre furnizorii si productorii de pectina, astfel incât oferta si cererea inca nu se echilibreaza. Am putea asista si la o continuare a trendului ascendent a preturilor ca urmare a stocurilor mici de pectina de pe piata, din acest moment.

“Este o mare criza,” declara Navello. “Situatia ar putea sa se rezolve in acest an, dar contextul general va fi in continuare complicat in acest an si in urmatorul.”

pectina_6Unii producatori au apelat la pasta de celuloza ca substitut. Navello spune ca, desi aceasta optiune este mai ieftina, profilul organoleptic al bauturii se va schimba prin utilizarea acestui ingredient. Solutiile Premium Ingredients, pe de alta parte au acelasi pret cu cel al pectinei, dar nu va mai exista absolut nicio problema cu disponibilitatea produsului a adaugat el, deoarece doua dintre ele nu contin deloc pectina: unul contine doar polizaharide din soia si va crea un produs “mai fin” (Premigum XLB-16022), in timp ce celalalt este un amestec de polizaharide din soia si guma de guar, ce ofera aceeasi senzatie a gustarii (Premium XLB16023 )

Al treilea produs foloseste un amestec de polizaharide din soia si pectina (Premigum XLB-15032) si poate fi utilizat in doze mai mici. Aroma bauturilor ramane nemodificata, declara Navello.