Care suplimente alimentare au fost blocate la granitele UE

POSIBILE FOCARE GENERATOARE DE INTOXICATII ALIMENTARE, DOZE LETALE DE CAFEINA SI „CONFUZII” BOTANICE AU FOST, PE SCURT, „EVENIMENTELE REMARCATE” DE SISTEMUL UE DE ALERTA RAPIDA PENTRU ALIMENTE SI FURAJE (RASFF). AUTORITATILE STATALE AU UZAT DE PUTEREA LOR PENTRU A OPRI SUPLIMENTELE ALIMENTARE NESIGURE SA TREACA GRANITELE UE.

0
684

Creat in 1979, sistemul UE de alerta rapida pentru alimente si furaje, SARAF (Rapid Alert System for Food and Feed – RASFF), a fost introdus ca un serviciu transfrontalier, activ permanent pentru a face schimb de informatii privind riscurile pentru sanatatea publica, in cadrul lantului alimentar.

„Gradina” cu toxiinfectii alimentare

Autoritatea pentru Siguranta Alimentara din Irlanda (The Food Safety Authority of Ireland – FSAI) si Agentia pentru Standarde Alimentare din Regatul Unit al Marii Britanii (Food Standards Agency – FSA) au emis avertizari publice cu privire la pulberea organica de frunze de arborele vietii (Moringa oleifera) comercializata sub marca Garden of Life (Gradina vietii), dupa ce 27 de persoane s-au imbolnavit de Salmonella din produsele infectate. Astfel, conform websiteului FoodQualityNews, pentru o serie de produse organice culinare si shake-uri preparate cu pulbere de frunze de arborele vietii Garden of Life au fost raportate 27 de imbolnaviri, in 20 de state federale diferite din SUA si in cel putin cinci dintre aceste cazuri a fost nevoie de spitalizare. Imbolnavirile au avut loc in perioada decembrie 2015 – martie 2016, dar Centrul pentru Controlul si Preventia Bolilor din SUA avertizeaza ca, avand in vedere termenul lung de valabilitate al produsului, acesta se mai afla in consum si poate provoca noi valuri de imbolnaviri la mult timp dupa primul val de imbolnaviri.

Latrand la copacul gresit?

Luxembourg si Germania au retras de pe piata suplimente alimentare provenite din SUA care contineau coaja de tabebuia impetiginosa – o specie de arbore cunoscut sub denumirea stiintifica Handroanthus impetiginosus (tabebuia purpurie este arborele national al Paraguayului). Conform notificarii RASFF, ingredientul botanic respectiv (coaja de tabebuia) este nou pentru piata UE, ceea ce inseamna ca aceia care il vor comercializa ar trebui sa-l testeze si sa obtina avizele necesare pentru a-l vinde pe piata europeana. Totusi, Joris Geelen, fondatorul Food Law Consult, care a lucrat pentru intocmirea listei armonizate a suplimentelor botanice admise in Belgia, Franta si Italia (BELFRIT), a declarat ca in aceste trei tari suplimentul respectiv nu este privit ca un compus botanic nou. „In prezent, coaja, lemnul si decoctul sunt inca autorizate in Belgia deoarece au fost adaugate pe lista dupa evaluarea asupra sigurantei in consum, facuta de Comisia consultativa belgiana (2004). Este, insa, obligatoriu ca pe eticheta sa apara o mentiune care sa avertizeze ca produsul sa nu fie consumat in timpul sarcinii”, a spus Joris Geelen. De asemenea, Geelen arata ca „scoarta si florile de Tabebuia avellanedae Lorentz ex Griseb, sinonim al Tabebuia impetiginosa, sunt mentionate in lista ingredientelor botanice autorizate din Italia. Aceste ingrediente botanice nu pot fi,
prin urmare, considerate a fi un aliment nou.” Totusi, el a admis ca aprecierea noutatii poate depinde de preparatul utilizat. Suplimentele oprite la granita UE au un continut echivalent prea mare de apa de zinc (50 mg per articol), vitamina B6 (20 mg/produs) si vitamina E (100 UI). Transportul a fost returnat expeditorului, dar avertismentul de consum nu a fost publicat.

Actiune stimulanta

Joris Geelen fondatorul Food Law Consult
Joris Geelen
fondatorul Food Law Consult

Au existat, in luna martie a acestui an, doua transporturi de suplimente alimentare blocate la granitele UE pentru ca acestea contineau yohimbina, un stimulent sexual. Primul transport avea ca destinatie Norvegia, via Suedia, si avea ca tara de provenienta SUA. Al doilea venea tot din Statele Unite si ar fi trebuit sa ajunga in Spania, daca nu ar fi fost confiscat si distrus. Yohimbina este un compus activ gasit in scoarta arborelui african Pausinystalia yohimbe. Ca ingredient intrat in compozitia unor suplimente alimentare, utilizat insa si in medicina traditionala, a fost promovat ca fiind un stimulent sexual si afrodisiac. Totusi, utilizarea sa in suplimentele alimentare este ilegala in UE. O investigatie a EFSA cu privire la siguranta utilizarii yohimbinei in consum, realizata in 2013, a fost declarata ca neconcludenta din cauza lipsei de date. Alterarea unor produse a constituit de asemenea o problema pentru sectorul suplimentelor alimentare din UE si SUA, dar niciunul dintre cazurile publicate de RASFF in luna martie nu s-a concretizat si intr-o alerta pentru public.

Prea multa cafeina

SUPLIMENTE1Suedia a emis o decizie de retragere de la comercializare pentru produsele care contin mai mult de 670 mg de cafeina la o portie. In cadrul unei proceduri de alertare publica, Agentia Nationala a Alimentului din Suedia a aratat ca exista produse care insumeaza aproximativ 28 de portii recomandate de cafeina in doar o lingurita de ceai. In cazul anumitor produse, fabricantul recomanda sa nu se depaseasca o doza de 200 de miligrame – o saisprezecime din cantitatea cuprinsa intr-o lingurita de ceai. Totusi, Agentia Nationala a Alimentului din Suedia spune ca este aproape imposibil sa masori atat de precis, o asemenea cantitate, cu ustensilele obisnuite dintr-o bucatarie, iar erori cat de mici se pot dovedi fatale in astfel de situatii. Agentia Alimentului si Medicamentului din SUA (FDA – US Food and Drug Administration) a avertizat, de asemenea, asupra vanzarii de pudra pura de cafeina in vrac, in saci mari, pe Internet. „FDA are cunostinta despre cel putin doua decese ale unor tineri care au folosit astfel de produse”, a declarat agentia la momentul respectiv. Conform notificarii RASFF, produsul era destinat sa fie comercializat in Norvegia. Autoritatile cehe au blocat un transport de extract de seminte de grapefruit ce venea din Elvetia via Slovacia. Analizele au relevat existenta in produs a unui continut de 0,07 mg/kg de clorura de benzalconiu (BAC), substanta folosita ca antiseptic de uz extern. Produsele au fost retrase de pe piata.

DMAA, efedrina si benzpiren

In februarie, printre ingredientele blocate la granitele UE s-au numarat un derivat al DMAA (1,3-dimetilbutilamina), Evodia rutaecarpa, ceaiul verde cu benzopiren sau efedrina.

Astfel, Germania a emis doua notificari separate pentru prezenta unui derivat al DMAA in suplimente alimentare provenind din SUA, via Olanda. Respectivul derivat este extras din DMAA (1,3-dimetilbutilamina) care este o substanta interzisa si un ingredient ilicit din compozitia unor suplimente alimentare despre care se spune ca ar contine compusi extrasi din muscate (geranium). Similara din punct de vedere structural cu amfetaminele, substanta a fost asociata cu o serie de efecte secundare precum ingustarea arterelor, cresterea frecventei cardiace, dificultati de respiratie, infarct miocardic, tulburari psihiatrice si cerebrale, hemoragie. In 2013, DMAA a avut legatura cu mai multe decese, inclusiv cu cel al unui maratonist britanic de 30 de ani, precum si cu zeci de cazuri de hepatita acuta si cu cel putin un deces in Hawaii. Incidentele au declansat mai multe actiuni internationale pentru interzicerea respectivei substante.

Totusi, o ancheta din toamna anului trecut, initiata de Departamentul Apararii din SUA, a aratat ca 39 de produse care contin DMAA ori derivate ale acesteia au fost disponibile in comertul online, in Statele Unite, in ciuda interzicerii respectivului ingredient.

Tot in luna februarie, autoritatile olandeze au dispus retragerea de pe piata a unui extract de ceai verde dupa ce s-a descoperit ca ar contine benzo(a)piren, un cunoscut agent cancerigen pentru om. Benzo(a)pirenul este o hidrocarbura aromatica policiclica (HAP), rezultata in urma arderii, a fumatului si a proceselor de afumare si uscare necorespunzatoare. De la 1 aprilie exista noi reglementari (Reg. CE 1933/2015) cu privire la nivelurile de HAP acceptate in UE, in suplimente si alimente, care stabilesc nivelurile maxime de 10 micrograme (μg) de benzo(a)piren pe kg si 50 μg/ kg (insumat) pentru un grup de HAP din care fac parte benzo(a) piren, benz(a)antracen, benzo(b) fluoranten si crisen. Totusi, recent, un studiu al Comisiei Europene a evidentiat dificultatea in prevenirea si controlul unor niveluri ridicate de HAP in suplimentele botanice. Din 94 de probe testate, 68 au depasit limitele UE pentru patru HAP, in timp ce pentru benzo(a)piren au fost depasite limitele in 49 de cazuri. Extractul de ceai verde retras de autoritatile olandeze provenea din Statele Unite ale Americii, via Olanda, Suedia si Danemarca, si avea un continut de benzo(a)piren de 22,1 μg/kg.

Germania a oprit la frontiere o intreaga gama de ingrediente alimentare noi, provenind din Luxemburg si continand Evodia rutaecarpa, cetona din zmeura si salcam japonez (Sophora japonica). Fructul evodia (Evodia rutaecarpa), cunoscut ca wu zhu yu, este utilizat in medicina chineza pentru a reduce durerea, pentru probleme gastrointestinale si ca agent anticancerigen. Se crede si ca ajuta la controlul greutatii.

REACTIILE ADVERSE FRECVENTE ALE EFEDRINEI INCLUD INSOMNIE, ANXIETATE, DURERI DE CAP, HALUCINATII, HIPERTENSIUNE ARTERIALA, PALPITATII SI PIERDEREA APETITULUI

suplimente3Florile uscate si mugurii de salcam japonez sunt ingrediente utilizate in medicina traditionala chineza. Ambele sunt, totusi, ingrediente alimentare noi in UE si au nevoie de aviz pentru a confirma siguranta lor in consum. In schimb, cetona din zmeura – un compus fenolic ce se gaseste in zmeura – este un subiect controversat in UE si doar o singura forma a acestui ingredient [4-(4-hidroxifenil)butan-2-ona] este aprobata ca aroma. Totusi, comerciantii vand acest ingredient ca avand un efect puternic in curele de slabit. Agentia de Standarde Alimentare din UK (FSA) a avertizat firmele, in 2013, ca cetona din zmeura este un aliment nou in conformitate cu legislatia UE, deoarece nu au existat dovezi ale consumului sau in UE inainte de 15 mai 1997. Totusi, dupa o serie de consultari cu statele membre, s-a permis comercializarea extractelor specifice preparate folosind apa sau 20% etanol. Vara trecuta, cercetatorii danezi au dezvaluit ca cetona din zmeura a fost vanduta pe scara larga online, in ciuda faptului ca este un aliment nou, neautorizat in UE. Ei au avertizat ca dozele din pastilele de slabit sunt potential toxice. Suedia a blocat un lot de suplimente alimentare care contin efedrina ce veneau din SUA, via Olanda. Efedrina este utilizata ca decongestionant si bronhodilatator. Totusi, ingredientul este promovat online ca arzand grasimile. In 2011, Agentia Nationala a Medicamentului din Danemarca (DKMA) a avut o campanie impotriva produselor ilegale ce revendicau efecte de favorizare a pierderii in greutate si care contineau substante interzise precum efedrina. Reactiile adverse frecvente ale efedrinei includ insomnie, anxietate, dureri de cap, halucinatii, hipertensiune arteriala, palpitatii si pierderea apetitului.