Proteinele din lapte in sportul de performanta

NUMEROASE STUDII AU INVESTIGAT IMPORTANTA SUPLIMENTARII CU PROTEINE IN CRESTEREA MUSCULATURII CA RASPUNS LA EXERCITII FIZICE INTENSE SI / SAU PREVENIREA PIERDERII MASEI MUSCULARE IN PERIOADA DE INACTIVITATE

0
1458

website builder

Pentru a imbunatati eficienta administrarii suplimentelor proteice, este foarte importanta atat sursa de proteine, cat si momentul ingestiei suplimentului proteic.

Este unanim recunoscut faptul ca laptele este o sursa excelenta de proteine foarte usor digerabile si de aminoacizi esentiali. Din acest motiv, laptele si proteinele izolate din lapte (cazeina si proteinele din zer) sunt folosite la nivel mondial ca principala sursa de proteine pentru nutritia sportivilor de performanta.

Proteinele din lapte se impart in proteine „rapide” si proteine „lente”

Proteinele din lapte pot fi impartite in doua categorii principale: cazeina si proteinele din zer. Acestea sunt digerate si absorbite in mod diferit. Din acest motiv, cele doua tipuri de proteine pot fi impartite in: „rapide” si „lente”. Proteinele din zer sunt absorbite mult mai rapid decat cazeina, determinand o crestere rapida, dar de scurta durata, a concentratiei aminoacizilor din plasma sanguina. Cazeina, pe de alta parte, coaguleaza in mediul acid de la nivelul stomacului, fiind supusa la un proces lent de hidroliza. Fragmentele proteice rezultate in urma acestei hidrolize se elimina incet din stomac spre partea superioara a intestinului, ceea ce are ca rezultat o eliberare lenta si constanta a aminoacizilor in circulatia sanguina.

Proteinele din lapte in nutritia sportivilor de performanta

Sportivii de performanta stiu ca o crestere a consumului de proteine determina atat cresterea rezultatelor obtinute in urma antrenamentelor intensive, cat si imbunatatirea performantelor competitionale. Proteinele din lapte au castigat o pozitie de top in domeniul nutritiei de performanta. Antrenamentele fizice de anduranta duc la hipertrofie musculara, ceea ce necesita un aport mai mare de proteine pentru a sustine anabolismul. Exercitiile fizice si alimentatia influenteaza masa musculara prin modificari in procesul de sinteza si de descompunere a proteinelor musculare, ceea ce creste (sau descreste) masa musculara. In acest fel, proteinele joaca un rol important in conservarea musculaturii si in cresterea masei musculare din timpul antrenamentului. Un aport adecvat de proteine, la momentul potrivit, este esential in timpul unui antrenament de performanta. Cercetarile au aratat ca o crestere rapida a concentratiei de aminoacizi din sange, in perioada post-exercitiu (cum ar fi administrarea de concentrat proteic din zer – gama Nutri Whey™), stimuleaza sinteza proteinelor musculare intr-o masura mai mare decat o cantitate identica de proteine mai lent digerate (cum ar fi cazeina sau alte surse de proteine „lente”).

O combinatie de proteine din zer (gama Nutri Whey™) si cazeina (gama Excellion™) este o alegere optima pentru bauturi post-antrenament, proteinele din zer determinand cresterea rapida a concentratiei de aminoacizi din sange, cazeina asigurand o eliberare lenta si sustinuta de aminoacizi pe parcursul mai multor ore.

Recuperarea dupa antrenament

Pentru un atlet de performanta, recuperarea de dupa antrenament si o noapte buna de somn sunt cruciale. Este posibila, cu o strategie de recuperare adecvata, stimularea regenerarii musculaturii in timpul noptii. Studiile au aratat ca proteinele administrate inainte de somn sunt digerate in mod corespunzator si absorbite, rezultand o crestere a masei musculare in timpul noptii. Astfel, atunci cand atletii au primit o bautura proteica continand cazeina, inainte de culcare, sinteza proteinelor musculare a fost semnificativ mai mare (~22%) comparativ cu ingestia unei bauturi ce nu continea proteine. O astfel de strategie in alimentatia sportivilor permite o utilizare mai buna a perioadei de recuperare.

FrieslandCampina DMV

dmwFrieslandCampina, cu o experienta de peste 140 de ani in prelucrarea laptelui si a produselor din lapte, are implementat un control unic, al intregului circuit al produselor sale, asa-numitul „de la iarba la pahar” (‘from grass-to-glass’). Divizia de Nutritie a DMV International este un furnizor de proteine hidrolizate cu peste 30 de ani de experienta, este lider mondial in productia de proteine bioactive si este un expert de talie internationala in dezvoltarea si fabricarea de peptide bioactive.

kukAutor: Razvan Iancu