Siguranta alimentara incepe de la podea

PARDOSELILE CORESPUNZĂTOARE NU OFERĂ NICIUN COLȚIȘOR SIGUR PENTRU BACTERII. DESIGNUL, MATERIALELE ȘI ÎNTREȚINEREA PARDOSELILOR DIN FABRICI POT JUCA UN ROL MULT MAI MARE ÎN DOMENIUL SIGURANȚEI PRODUSELOR ALIMENTARE DECÂT S-AR PUTEA CREDE

0
439

Recent, Stonhard Inc (www.stonhard.com), companie specializată în soluții complete de pardoseli pentru clienții industriali și din domeniul alimentar, cita cazul focarului de listeria din pepenii galbeni de acum câțiva ani (2011), din SUA, ca un exemplu de ceea ce poate merge prost atunci când pardoseala nu este conformă cu cerințele de siguranță alimentară.

Atunci alimentele infestate au ajuns în 28 de state ale SUA, au ucis 30 de persoane (în 12 state) și au fost înregistrare 147 de cazuri de infecții cu bacteria periculoasă, în ceea ce se crede a fi fost cea mai mortală epidemie de listeria înregistrată vreodată pe teritoriul SUA. Epidemia a pornit de la pepenii galbeni care au avut legătură cu facilitățiile de producție deținute de Jensen Farms, din Holly, Colorado.

Un raport al Congresului a constatat la șase luni de la momentul respectiv că metodele de spălare ce au folosit apă non-clorinată ar fi fost cauza principală a contaminării. Dar au existat, de asemenea, probleme de contaminare care au pornit de la faptul că ambalarea fructelor s-a făcut direct pe podea, precum și, așa cum arăta un comunicat de presă al Stonhard, de la faptul că anumite pardoseli, care nu permit scurgerea apei în mod corespunzător, pot adăposti listeria, care ar putea veni în cele din urmă în contact cu produsele alimentare.

„Agenții patogeni periculoși pot fi găsiți în pardoselile care nu au fost curățate în mod corespunzător, în echipamentele care nu sunt ușor de igienizat și în locuri (bazine ori recipiente) cu apă, în apropierea echipamentelor”, explica purtătorul de cuvânt al Maple Shade, o companie cu sediul în New Jersey.

„În plus, în afara resturilor și gunoaielor evidente pe orice podea, produsul alimentar poate fi contaminat direct, de pardoseală sau de microorganisme care trăiesc în gunoaiele care se strâng în micile crăpături ale podelei.”

Stonhard sugerează o serie de caracteristici ce ar trebui avute în vedere atunci când se dorește selectarea și instalarea de podele într-o companie. Astfel, podelele din zonele în care produsul este manipulat sau depozitat trebuie să fie construite din materiale durabile, ușor de curățat  și să fie impermeabile la umiditate. Materialele utilizate în mod obișnuit la realizarea acestora sunt betonul, gresia, cărămida și materialele sintetice. Podelele ar trebui să fie instalate și întreținute pentru a reduce probabilitatea apariției de fisuri sau a zonelor mai joase, unde s-ar putea acumula umezeala.

Pardoselile unde se desfășoară procesele de producție ar trebui să aibă o suprafață rezistentă la alunecare. Rezultate bune se obțin prin utilizarea de cărămidă sau pardoseli din beton cu particule abrazive încorporate în suprafață. Pardoselile din beton ar trebui să aibă un finisaj dur. Podelele ar trebui să fie înclinate pentru a se evita băltirea sau eventualele zone mai joase în interiorul pantei, unde ar putea sta apa. Companiile de gen pun la dispoziția firmelor din industria alimentară și diferite tipuri de podele proiectate de a rezista în medii dure.

Ele pot varia de la podele din cărămidă rezistentă la acizi, concepute să reziste la uzură și să permită curățarea regulată, până la tipuri de podele turnate, realizate din materiale rășinoase, inclusiv epoxizi și poliuretan. Mergând și mai departe, unii furnizori de podele oferă acum materiale pentru podele, impregnate cu compuși antimicrobieni, cum ar fi ionii de argint, care atacă mucegaiurile supărătoare și bacteriile, oprindu-le din proliferare.

„În dorința de a avea mai puține fisuri în podele, unde bacteriile să poată prolifera, Stonhard pune la dispoziția clienților săi Stonplus AM9, un compus organic antimicrobian, ce poate fi adăugat la orice podea Stonhard, oferind astfel un nivel înalt de siguranță împotriva potențialului de contaminare încrucișată a altor suprafețe și echipamente”, spun oficialii companiei.

„Pardoselile din poliuretan și beton au capacitatea excelentă de a rezista la temperaturi extreme, precum și la atacul unei game largi de substanțe chimice, cum ar fi acizii, bazele și solvenții”, spune Jeffrey Smedley, președintele High Performance.

“Este poros, dar nu permite bacteriilor şi sporilor să se dezvolte în fisuri, problemă care apare, de obicei, în cazul altor tipuri de podele.”

Divizia de Polimeri Generali de la Sherwin-Williams Cleveland, produce o gamă largă de materiale pentru pardoseli dintre care unele au aplicații in industria alimentară. Acestea includ acoperiri pentru podele din rășini la 150°C. Printre cele mai recente inovaţii sunt acoperirile realizate din materiale potrivite, ce pot fi aplicate în straturi subțiri în zonele de utilizare redusă și, de asemenea, pot fi folosite pentru a repara o podea turnată. Amestecurile de poliuretan și beton menționate anterior încorporează ciment Portland și nisip (sau alt agregat), pentru a asigura rezistență la alunecare. SlipNOT, o divizie a W.S. Molnar Co (www.slipnot.com), din Detroit, este specializată în podele de siguranță din oțel inoxidabil.

„Principalele îngrijorări, în special în cazul construcțiilor noi, sunt durabilitatea și costurile”, spune Lonnie Salyers, managerul serviciului tehnic al diviziei de Polimeri Generali de la SherwinWilliams.

 

“Pardoselile SlipNot sunt ideale pentru fabricile de produse alimentare și băuturi”, „Podelele din oțel inoxidabil SlipNot sunt rezistente la substanțe chimice și coroziune, oferind o suprafață sanitară, rezistentă la alunecare.” SlipNot spune că aplicațiile includ platforme, trepte, pasarele, mezanine, capace, podele ș.a.m.d., afirmă reprezentanții SlipNot.

“Cele mai multe companii încearcă să găsească un echilibru între durabilitate și costuri. Cele mai mari companii, cu mai multe fabrici, sunt capabile să specifice și să selecteze podele de primă calitate.” Salyers spune că perioada îndelungată de utilizare, ca și absența sau nivelurile minime de compuși organici volatili au făcut din poliuretan materialul preferat în ultimii 20 de ani.

pardoseli_industriale