Spre deosebire de fructe precum banana, zmeura sau merele, fructele din copacul baobab – cunoscut și sub numele de copacul producător de pâine de maimuță sau copac cu susul în jos – nu sunt consumate întregi și de obicei sunt uscate și transformate într-o pulbere pentru a fi utilizate în rețete.

Acest lucru îl face relativ ușor de adăugat în produse alimentare sau băuturi, atât din punctul de vedere al manipulării, cât și din punctul de vedere al depozitării.

„Fructul de baobab are un profil de aromă destul de acru, asemănător cu al citricelor”, a declarat Emma Schofield, analist la nivel mondial în domeniul alimentelor. „Singur, ar putea fi prea acru pentru gusturile majorității oamenilor, dar poate fi combinat cu alte ingrediente pentru a oferi un profil de aromă care să îi atragă pe consumatori.”

„Sucul – dar nu numai”

În momentul de față, dezvoltarea produsului pornește de la o bază mică (sute de produse, conform bazei de date globale a produselor Mintel) cu multe inovații provenind din țările europene Germania, Marea Britanie, Franța și Finlanda, precum și din SUA.

Datele Mintel arată că utilizarea fructului de baobab în categoria băuturilor se face în juice-uri (doar 63% în 2016), și smoothie-uri (23%). Băuturile pentru sportivi și cele energizante au reprezentat alte 13% din utilizări.

Compania franceză de suc Matahi, care fabrică o băutură din baobab produsă din pulpă de baobab, apă și cafeină, își poziționează produsul ca fiind un juice energizant (nu ca o băutură energizantă) și o sursă de calciu, fier și magneziu, precum și o sursă de vitamine B și C.

Și nu doar micile start-upuri încorporează fructele de baobab în produsele lor.

Innocent Smoothies, deținută de compania de băuturi Coca-Cola, a lansat Gorgeous Green Smoothie, care este un amestec de măr, kale și baobab.

Dar Schofield vede potențial pentru acest fruct și dincolo de utilizarea sa în băuturi. „Ar putea fi popular și ca alternativă la făina de grâu în panificație pentru produsele fără cereale și gluten, pentru a crea prăjituri, clătite sau brioșe fără cereale și gluten sau ca ingredient în biluțele de proteine la modă și în batoane de cereale «curate» care au pătruns pe piața în ultima vreme.” 

„Cerealele pentru micul dejun ar putea fi îmbunătățite cu baobab, pentru a deveni mai sănătoase.”