RO.aliment: Cum a fost anul 2016, pentru WESSLING?

Ioan Hașegan, director general WESSLING ROMÂNIA: 2016 a fost anul continuării eforturilor de poziționare în piață pentru Laboratorul Siguranță Alimentară, iar pentru Laboratorul Protecția Mediului a fost un an cu noi provocări apărute în piață, provocări care ne obligă la o regândire a strategiei. Dat fiind faptul că operăm trei linii de business în două piețe diferite încercăm să găsim soluții de optimizare a costurilor cu mai bună prezență în teritoriu a echipei de vânzări. În 2016, am continuat ascensiunea mărind cifra de afaceri cu 8,7%. Am continuat programele de dezvoltare și cel de îmbunătățire a serviciilor atingând țintele propuse în aceste planuri. În piața serviciilor de analize atât de protecția mediului, cât și de siguranță alimentară rolul și exigențele autorităților sunt hotărâtoare în evoluția acesteia. Din păcate, nu putem afirma că rolul și exigențele autorităților sunt exercitate corect și la timp astfel ca evoluția pieței să fie către direcția corectă. Acest mod de evoluție a pieței influențează și dezvoltarea laboratoarelor jucătoare în piață deci și a noastră.

RO.a: Aveți noutăți privitoare la dotări, la echipamente?

WESSLINGI. H.: Continuăm să mărim capacitatea de lucru menținând în continuare eforturile pentru nivelul ridicat al calității serviciilor. Aceasta înseamnă o echipa mărită de specialiști, echipamente mai multe, dar și o mai bună organizare a fluxului de activitate pentru ca o capacitate mărită de lucru al probelor aduce necesitatea unor resurse suplimentare de recoltare, transport și procesare a probelor și firește a rezultatelor. În cadrul Laboratorului Siguranță Alimentară, am implementat și am acreditat o metoda nouă rapidă de determinare screening pentru Salmonella spp folosind un echipament de analiză automatizat ce oferă posibilitatea furnizării unui rezultat (pozitiv/negativ) în puțin peste 24 de ore. Ne așteptăm ca această metodă să fie foarte solicitată deoarece aduce avantaje comerciale clienților reducând substanțial timpul de așteptare a rezultatelor analizelor. Metoda este foarte solicitată în alte țări unde se aplică. Lucrăm intens pentru a oferi în regim acreditat determinarea rapidă și pentru alți indicatori cum ar fi Listeria monocytogenes. Laboratorul Protecția Mediului a reușit în 2016 finalizarea procesului de acreditare pentru determinarea de asigurare a calității Sistemelor Automate de Monitorizare a Emisiilor conform SR EN 14181/2015, procedurile QAL 2 și AST după o perioadă de timp cerută de RENAR. Fiind o procedură laborioasă prețul acestui serviciu este relativ ridicat ceea ce face ca agenții economici ce au obligația de a efectua această determinare să caute diferite motive de a evita sau amâna executarea ei. Aici intervine rolul autorităților care trebuie să dea dovadă de fermitate în aplicarea legilor. Suntem pro activi și astfel suntem pionieri în piață cu unele servicii. Am investit în dezvoltarea cu tehnologie IT a laboratorului. Astfel am achiziționat un software de tipul LIMS (Laboratory Information Management System) prin care ținem sub control toata activitatea laboratorului de la intrarea probelor trecând prin procesul de execuție a analizelor și eliberarea rezultatelor și până la eliberarea devizului în baza căruia se întocmește factura. Cu alte cuvinte, toată activitatea laboratorului devine trasabilă și verificabilă din toate punctele de vedere – acreditare, fiscalitate etc. Dorim să introducem sub acreditare și acest software. Din nou, din informațiile noastre suntem primul laborator independent și privat din România care face acest pas spre modernizare și aliniere cu standardele europene pentru funcționarea laboratoarelor. Dar sunt sceptic că laboratoarele private din România doresc să facă acești pași pentru ca fluxul de producție la majoritatea dintre ele nu este compatibil cu transparența și trasabilitatea. Am început anul trecut și lucrăm încă la implementarea unor soluții informatice de îmbunătățire a comunicării cu clientul și anume de a oferii accesul mai rapid și continuu al clientului la rezultatele analizelor și la înregistrările aferente relației comerciale cu WESSLING.

RO.a: Ce ne puteți spune despre echipa WESSLING România?

WESSLINGI. H.: Echipa WESSLING este împărțită între trei linii de business / specializări – localizate în două puncte de lucru – Tîrgu Mureș: Laboratorul Protecția Mediului și București: Consultanță Protecția Mediului și Laborator Siguranță Alimentară. În fiecare locație avem câte o echipă foarte bine pregătită și dornică de a învăța în fiecare zi lucruri noi pe plan profesional, dar și social. Echipa WESSLING este cel mai prețuit capital al firmei pentru că oricât de performante sunt echipamentele dacă echipa nu este una responsabilă și performantă profesional totul este în zadar. În concluzie, echipa WESSLING este cea mai bună tocmai pentru ca a înțeles ca în fiecare zi și din orice experiență trebuie sa înveți ceva care să-ți folosească pentru viitor. Este unul din principiile grupului WESSLING – suntem o companie care învață (learning company).

RO.a: Ce reglementări, măsuri legislative credeți că ar trebui introduse pentru ca activitatea din domeniul protecției mediului și a siguranței alimentare să poată fi mai bine gestionată?

I. H.: Consider că legile existente sunt corecte și suficiente pentru a reglementa economia de piață deoarece este o legislație transpusă din cea europeană. Problema la noi în România este că legile nu se respectă. Sunt făcute doar pentru a trece de bariera intrării în UE și nu ca să fie respectate. Ne plângem că societatea noastră este cu zeci de ani în urma celei occidentale, dar nu înțelegem că tocmai respectarea legilor „importate” din occident este cheia bunăstării comune a acestei societăți. Când vom înțelege că respectarea legilor ne aduce bunăstarea noastră și bunăstarea copiilor noștri în societatea pe care o lăsăm moștenire lor. Din păcate mulți dintre copiii noștri au înțeles mai repede și mai bine acest lucru însă nu ne consideră demni de încredere ca ne vom îndrepta și ca urmare pleacă acolo unde legea se respectă lăsându-ne pe noi sa ne trezim singuri.

În România, WESSLING este prezent cu sediul principal în Târgu Mureș din 2003, unde funcționează Divizia Protecția Mediului. WESSLING este prezentă începând cu 2007 și în București, unde funcționează Divizia Consultanță în domeniul protecției mediului și începând cu 2013 și cu Divizia Siguranță Alimentară, unde funcționează Laboratorul Siguranță Alimentară. WESSLING România are o echipă de peste 60 de specialiști care produc o cifră de afaceri de peste 1 milion de EURO.

Mai multe detalii