cocos

Popularitatea produselor pe bază de nucă de cocos continuă să crească datorită, în parte, rezonanței lor deosebite în rândul segmentului de consumatori mileniali, potrivit Food Navigator.

Un nou studiu de piață sugerează că nuca de cocos „a renăscut” ca ingredient de top în alimente și băuturi. Conform cercetării realizate de firma de consultanță și cercetare de piață New Nutrition Business, acest lucru este în mare parte influențat de afinitatea pe care consumatorii mileniali o simt pentru nuca de cocos, care este percepută ca o hrană naturală și sănătoasă de acest segment demografic. O serie de focus-grupuri, cu persoane cu vârsta în jur de 24-33 de ani din 13 țări diferite, au degustat și apoi au oferit un „feedback” cu privire la mai multe băuturi pe bază de nucă de cocos, iaurturi, snackuri și înghețată.

Julian Mellentin, director și fondator al New Nutrition Business, a declarat că răspunsurile oferite în cadrul acestor paneluri au dezvăluit faptul că nuca de cocos este puternic percepută de către consumatori ca fiind un aliment sănătos. Oamenii vor ca produsele alimentare și ingredientele alimentare să fie „naturale și sănătoase”, a explicat Mellentin pentru website-ul de specialitate FoodNavigator.com.

„Consumatorii își doresc o gamă cât mai largă de alimente sănătoase. Discuțiile din mediul online cu privire la nuca de cocos au crescut ca număr (…) deoarece cantitatea de știri și lucrări științifice publicate despre beneficiile pentru sănătate ale nucilor de cocos a început să crească. Atenția consumatorilor pentru acest produs a fost, de asemenea, alimentată de creșterea consumului de apă de cocos, care i-a determinat pe oameni să se gândească din nou la «umila» nucă de cocos.”

„Aglomerația” de subiecte din mediul online având ca subiect nuca de cocos – și uleiul de nucă de cocos, în particular – a fost stimulată și prin implicarea celebrităților precum Dr. Oz, Angelina Jolie, Miranda Kerr și Jennifer Aniston.

Cocosul este privit ca un ingredient care ajută la arderea grăsimii corporale și ca un tratament pentru Alzheimer, artrită, diabet și infecții virale, printre altele. New Nutrition Business a arătat că se constată o creștere a numărului de căutări pe Google pentru cuvintele „nucă de cocos” și „sănătate”, fapt care arată că interesul consumatorilor pentru beneficiile de sănătate aduse de nucile de cocos a crescut la nivel global începând cu 2010.

În timp ce nuca de cocos este percepută ca un ingredient sănătos de către mulți consumatori mileniali, organismele de sănătate publică sunt mai puțin etuziasmate de acest ingredient. Potrivit British Heart Foundation, uleiul de cocos conține grăsimi saturate în proporție de aproximativ 86%, fapt care îl face să aibă un conținut de grăsimi saturate cu circa o treime mai mult decât untul. Iar consumul ridicat de grăsimi a fost asociat cu un risc crescut de apariție a unor boli non-transmisibile, cum ar fi bolile coronariene și accidentul vascular cerebral.

„Au existat speculații că unele dintre grăsimile saturate prezente în uleiul de nucă de cocos pot fi mai bune pentru noi decât alte grăsimi saturate, dar până acum nu există suficiente cercetări de bună calitate care să ne ofere un răspuns definitiv”, a observat British Heart Foundation.

„Deocamdată, dacă vă place gustul de ulei de nucă de cocos, atunci, ca și în cazul untului, este bine să îl utilizați din când în când. Cu toate acestea, este mai bine să vă limitați la cantități mici și să folosiți uleiuri nesaturate pentru o alegere pentru consumul de zi cu zi”, recomandă British Heart Foundation.

Următorul val de inovații în produsele cu nucă de cocos

În ciuda acestor îndoieli, creșterea cererii de produse cu nucă de cocos pare să continue să propulseze inovarea în acest sector. Potrivit datelor oferite de Euromonitor International, apa de nucă de cocos a condus la nivel global în ceea ce privește ritmul de creștere a cererii. Între 2011 și 2016, consumul global de apă de nucă de cocos a crescut cu aproximativ 228% în termeni de volum. Uleiul de cocos a devenit, de asemenea, un produs de bază în întreaga Europă, în timp ce nuca de cocos a fost încorporată ca ingredient într-o serie de produse finite. New Nutrition Business a dezvăluit o creștere cu 318% a numărului de produse lansate ce conțin într-o formă sau alta nucă de cocos din 2010 până în 2016.

Inovația a fost esențială pentru creșterea popularității nucii de cocos și va rămâne cheia pentru ca cererea de produse cu / din nucă de cocos să evolueze, a sugerat Mellentin.

„Dezvoltarea de noi produse, într-un spirit creativ, a făcut ca tot mai multe companii să experimenteze utilizarea nucii de cocos ca ingredient – în parte pentru haloul său de sănătate – în gustări și băuturi de toate felurile. Nuca de cocos a devenit mai disponibilă, mai vizibilă și prezentă în mai multe tipuri de produse decât înainte. Acest lucru, la rândul său, a îmbunătățit prezența la raft a nucii de cocos în magazin și a alimentat consumul.”

Creșterea a fost susținută de faptul că acest produs s-a mulat pe o serie de tendințe populare la momentul actual, au sugerat analiștii Euromonitor.

„În afară de succesul exponențial al apei de nucă de cocos, bazat pe conceptul de «hidratare naturală pentru oamenii activi», succesul nucii de cocos și al produselor derivate a avut la bază încadrarea în trendul «fără…» și, în special, în trendul «fără lapte», care este un factor-cheie ce influențează consumul în zilele noastre… Promovate ca «fără soia, fără OMG, fără lapte, fără grăsimi și fără gluten», produsele pe bază de nucă de cocos s-au aliniat perfect în mai multe tendințe majore legate de sănătate și «wellness».”

Totuși, conform specialiștilor de la The Coconut Company, este nevoie ca producătorii de alimente să privească dincolo de unele zone bine stabilite pentru utilizarea nucii de cocos și să se gândească la o serie de noi domenii de utilizare atunci când lucrează la produse noi și inovatoare. Crescând cererea, există și un apetit deosebit pentru produse și formate noi”, a explicat un reprezentant al firmei.

„Spre exemplu, acest ingredient sub forma uleiului de nucă de cocos este destul de des întâlnit pe piață. Supermarketurile și-au făcut deja mărci proprii și acum uleiul de nucă de cocos este deja o marfă obișnuită. Apa de cocos este acum în declin în opinia mea. Calitatea apei de nucă de cocos este de diferite nivele.”

Alături de uleiurile de nucă de cocos, The Coconut Company a dezvoltat o gamă largă de produse ecologice, vegane, de cocos. Acestea includ zahăr din nucă de cocos, făină naturală fără gluten, lapte praf de nucă de cocos, nectar de nucă de cocos, oțeturi organice fermentate de nucă de cocos și sosuri amino.

Utilizarea laptelui de cocos ca alternativă la produsele lactate este o zonă care poate fi încă dezvoltată, a continuat reprezentantul The Coconut Company.

„O mulțime de oameni caută alternative pentru lapte, iar laptele de nucă de cocos este privit ca o opțiune bună. Vindem o cantitate mare de lapte praf de nucă de cocos, utilizat la fabricarea produselor alimentare. Nuca de cocos afumată devine, de asemenea, din ce în ce mai populară.”

Pe baza răspunsurilor obținute de la panelurile sale de consum, New Nutrition Business a identificat și o serie de alte aplicații pentru ingredientele de nucă de cocos. „Cele mai atrăgătoare” aplicații pentru utilizarea nucii de cocos au fost reprezentate, conform opiniilor respondenților, de produsele de panificație și cofetărie, în vreme ce – în ciuda trendului „fără lapte” – iaurturile pe bază de nucă de cocos au fost cel mai puțin bine primite, conform opiniilor acestora.

Aceste rezultate arată un decalaj în piață și o oportunitate pentru companii de a dezvolta iaurturi de nucă de cocos”, a sugerat New Nutrition Business.