Sibiul mai face un pas spre grupul oraselor recunoscute pe continent fiind declarat, in acest an, Regiune Gastronomica Europeana. Degustarile, demonstratiile si tururile de profil nu vor lipsi de la eveniment.

Fiind o perfecta ocazie pentru promovarea noii bucatarii roamanesti, jurnalistii francezi au dat curs cu anticipatie evenimentului care va incepe peste doua luni si va dura din martie pana in noiembrie. Din partea autoritatilor, companiilor private sau de stat organizatorii au primit 48 de propuneri de evenimente.

Cei de la My Transylvania, cunoscuti pentru brunchurile din bisericile fortificate, au pregatit cardul Eat Local, cu trei experiente culinare.

„O participare la Transylvania Brunch, degustare la un mic producator, la o familie unde poti gusta produse emblematice si un tur gastronomic in Muzeul Astra, adica mergi sa vezi cum se producea pe vremuri mancare in diverse gospodarii”, spune fondatorul My Transylvania.

verticalaBucatar chef al unui bistro din Brasov, Oana isi doreste o promovare, la Sibiu, prin care sa puna in practica gustul autentic, prin tehnici mai simple de gatire. Isi doreste mult sa aduca mancarea vegana de post si mancarea vegetariana in atentia participantilor, facand trimitere la chiftelele de legume. Nu lasa insa la o parte clatita cu malai cu carne la borcan, produs pregatit 100% in bistro.

„Mergem sa le dam un suflu nou, cum sa aseze o farfurie, cum sa aseze o masa, cum se pot folosi 3-4 floricele din curte sa decoreze. Am putea sa facem chestii din branza anul asta. Sunt multe varietati de branza, cu miel – in zona de unde vin eu se creste miel – sa infratim zonele. Romania e mult; e si Maramures si Regat si Moldova. Mi-ar placea sa facem punte. Sa merg cu ingrediente de la Topalu, de unde sunt eu, si sa le arat ca poti face mancare ardeleneasca cu ingrediente de aici” sustine Radu, administratorul unui restaurant din centrul Bucurestiului.

Anul 2019 poate urca Sibiul in topul oraselor europene cu destinatie culinara. Pana in prezent, numai opt orase europene au avut privilegiul primirii distinctiei Regiune Gastronomica. Printre acestea se numara Lombardia si Catalonia.