Prima degustare de lapte din Romania la Indagra 2018

0
118

Bas de Groot, primul somelier de lapte din lume: fermierii au nevoie de povesti pentru a-si valorifica mai bine produsul

Pe data de 2 noiembrie a.c, Holland Dairy House a organizat in standul sau de la INDAGRA 2018, prima degustare de lapte din Romania, eveniment inedit, ce a reunit fermieri si reprezentanti din mass-media.

Invitat special a fost Bas de Groot, primul somelier de lapte din lume. Tanar fermier olandez, pasionat de agricultura ecologica, Bas este sustinatorul teoriei laptelui ca produs terroir ce poarta semnatura pamantului, cat si amprenta fermierului care l-a produs, acesta fiind asemeni unui dirijor care are menirea sa creeze o simfonie.

“Pot spune cu certitudine ca laptele este o bautura vie, complexa si de o mare diversitate. Fiecare pahar degustat este o experienta in sine“ a declarat Bas.

El a facut degustarea a 5 mostre de lapte, provenite din 5 ferme romanesti, localizate in 3 zone diferite ale tarii, ferme cu si fara componenta de procesare integrata, unele fiind active de asemenea si in comercializarea laptelui crud la dozator:

 AGROINDUSTRIALA PANTELIMON (Pantelimon, Ilfov – 600 capete, continut proteina: 3,6% – 4,2% continut grasime: 3,3% – 3,4%)

 MOLDOVAN – AGRO COSM FAN (Mociu, Cluj-Napoca – 150 capete, continut proteina: 3,5% – 3,6%, continut grasime: 3,9%)

 ADA PROD COM (Viisoara, Cluj-Napoca – 280 capete, continut proteina: 3,69%, continut grasime: 3,8% – 3,9%)

 OVIDIU LUNGU CRISTIAN (Dascalu, Ilfov – 48 capete, continut proteina: 3,76%, continut grasime: 4,3%)

 ECOFERM – CRIS TIM (Boldesti-Scaieni, Prahova – 618 capete, continut proteina: 3,6%, continut grasime: 4%)

Cu niveluri de proteina si de grasime diferite, toate cele 5 mostre au fost analizate din punct de vedere miros, culoare, consistenta in pahar, gust initial si aroma lasata dupa consumarea laptelui.

“Daca in Romania sunt 1,6 milioane de vaci putem spune ca sunt 1,6 milioane de tipuri de lapte, iar cantitatea aceasta se dubleaza in realitate, deoarece laptele dat de vaca dimineata difera de cel de seara.“ spune Bas.

Astfel, putem spune ca nu exista lapte olandez sau romanesc, ci doar tipuri distincte de lapte, influentate de numeroase criterii precum tipul furajelor, rasa si chiar momentul de colectare. De exemplu, o vaca hranita preponderent cu iarba va da un lapte cu un gust mai fructat, in timp ce laptele unui animal ce consuma mai mult nutret, va avea o textura mai cremoasa si o aroma migdalata.

Totodata, somelierul a impartasit fermierilor romani sfaturi practice despre cum isi pot pune mai bine in valoare laptele produs in ferma. Calitatea si unicitatea nu sunt argumente suficient de puternice pentru a face produsul vandabil la raft. Cheia este povestea construita in jurul laptelui, acest trend fiind tot mai des intalnit in Europa si nu numai.

Conform spuselor lui Bas, in Olanda exista in cel mare lant de supermarketuri, lapte de la o anumita ferma si de la o anumita vacuta. Astfel se creeaza o legatura speciala, personala si de incredere intre consumator si fermier. In Noua Zeelanda de exemplu, tot mai mare popularitate o are laptele cu continut redus de proteina, tolerat mult mai bine de sistemul digestiv.

Vorbim astfel despre un produs care se diferentiaza in piata tinand cont de sanatatea oamenilor. Alte argumente ce pot fi exploatate de fermieri in construirea unor povesti cu potential mare de vanzare sunt bunastarea animalelor (vaci care pasc libere sau care au viteii alaturi), aroma, actiunea specifica (laptele de seara promovat ca produs cu capacitate de relaxare, pentru un somn mai odihnitor) sau destinatia (consum, gatit sau domeniu specific – cum este laptele pentru cafea utilizat de barista).

Mesajul-cheie al lui Bas pentru fermierii romani activi deja sau cei interesati de partea de procesare: sa aiba incredere in produsul lor, sa fie onesti in comunicarea cu consumatorul si sa nu le fie teama sa incerce sa isi spuna povestea.

 


DESPRE HOLLAND DAIRY HOUSE

Grupul Holland Dairy House (HDH) este un grup de 16 companii olandeze din domeniul producerii si al procesarii laptelui activ de 3 ani in Romania pentru a contribui la dezvoltarea sectorului de lapte. HDH este o initiativa locala a guvernului olandez, creata cu scopul de a contribui in mod activ la schimbarea durabila a sectorului romanesc de lapte.

Olanda este cunoscuta pentru nivelul ridicat de performanta in productia si procesarea laptelui, fiind considerata lider la nivel international pentru inovatie in sectorul agricol in general. In acelasi timp, Romania are potentialul de a avea cel mai mic pret de cost al productiei de lapte dintre toate tarile Uniunii Europene.

Reunind astfel experienta olandeza cu potentialul si calitatea laptelui romanesc, grupul HDH deruleaza activitati in 3 directii principale: parteneriate comerciale, transfer de cunostinte si suport institutional. Expertiza companiilor membre in HDH este una ampla, de la sol pana in tancul de racire, oferind astfel solutia completa pentru dezvoltarea unei ferme de vaci competitive si eficiente. Detalii complete sunt disponibile pe http://hollanddairyhouse.ro.