Tendintele pietei produselor crud uscate, discutate la conferinta aniversarii Salamului de Sibiu IGP

0
153

Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu marcheaza Ziua Salamului de Sibiu IGP printr-o serie de trei evenimente dedicate.

In perioada 31 octombrie – 1 noiembrie, reprezentatii companiilor membre in Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu (APSS) aniverseaza Ziua Salamului de Sibiu prin trei evenimente dedicate: Gala Salamului de Sibiu, conferinta de presa si sesiuni de degustare a produsului. In cadrul evenimentelor vor fi prezentate evolutiile si tendintele pietei produselor crud uscate, precum si noi obiceiuri de consum.

Salamul de Sibiu este primul produs romanesc din categoria carne procesata recunoscut in 2016 cu distinctia europeana a calitatii IGP. Prin toate evenimentele, desfasurate pe parcursul celor doua zile, organizatorii isi propun sa ofere publicului noutati despre piata produselor crud uscate si despre cele mai noi initiative de promovare, celebrand ziua produsului simbolic romanesc.

Acestea sunt urmatoarele:

• Gala Salamului de Sibiu IGP, eveniment Business to Business, are loc in data de 31 octombrie, la Hotel Continental
• Conferinta de presa, in data de 1 noiembrie, ora 11, la MADR. In cadrul conferintei se vor prezenta noutati si tendinte despre piata produselor crud uscate, noi obiceiuri de consum si conceptul campaniei media din cadrul proiectului de promovare Enjoy, it’s from Europe
• Degustarea produsului in standul special de la Carnexpo si un eveniment Business to Consumer desfasurat intr-unul dintre hipermarketurile din Bucuresti.

“Pentru consumatorii romani si /sau europeni, indicatiile geografice sunt utile pentru determinarea originii si a calitatii produselor. Multe dintre acestea au dobandit o adevarata notorietate care, in lipsa unei protectii adecvate, poate face obiectul unor declaratii false din partea unor operatori comerciali necinstiti. Producatorii legitimi sunt, la randul lor, prejudiciati pentru ca astfel pierd beneficiul unor operatii comerciale lucrative, iar reputatia produselor lor este afectata.

Avantajul principal al unui astfel de proiect este reprezentat de posibilitatea de a proteja originalul de produsele false, comercializate uneori sub acelasi nume. Provocarea noastra ca asociatie este sa dezvoltam programe care sa imbunatateasca imaginea produselor si sa constientizeze consumatorii cu privire la calitatea produselor si a metodelor de productie, astfel incat sa creasca cererea pe piata interna si sa incurajam deschiderea de noi piete.” declara Carmen Gavrilescu, Presedintele Asociatiei Producatorilor de Salam de Sibiu.

Salamul de Sibiu – 130 de ani de excelenta
Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu expune si ofera vizitatorilor produse romanesti din carne inregistrate cu Indicatie Geografica Protejata, Salamul de Sibiu fiind un produs cu o istorie de 130 de ani.

Gustul inconfundabil al Salamului de Sibiu se obtine utilizand ingrediente de cea mai buna calitate, precum carnea si slanina folosita, condimente naturale impreuna cu afumarea la rece utilizand lemn din esenta tare si prin cea mai lunga perioada de maturare. Mai mult decat atat, metoda specifica de productie este cea care diferentiaza produsul: rafinata de-a lungul timpului, include etape manuale care au pastrat intacta metoda de productie. Astfel, obtinem un produs premium, demn de a fi expus in cadrul evenimentelor internationale, alaturi de cele mai bune produse alimentare.

Trecand printr-o perspectiva istorica, un articol din data de 15 iulie 2009, aparut intr-un supliment la cotidianul Academia Catavencu, a apreciat ca ”Salamul de Sibiu a fost si este un blazon culinar”. Tot in 2009, un studiu realizat sub egida Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, avand ca obiect Analiza comportamentului consumatorului roman de produse din carne, releva (pag. 17) faptul ca Salamul de Sibiu se afla printre primele patru produse din carne in topul preferintelor publicului, 33,1% dintre respondenti consumand in mod frecvent acest produs. In sectiunea imediat urmatoare (pag. 18), studiul indica Salamul de Sibiu drept exemplu de “fidelizare fata de o marca puternica, stiuta de mai mult timp”.

Pentru mai multe informatii referitoare la Asociatia Producatorilor de Salam de Sibiu, la membrii fondatori, legislatie sau la istoria produsului, va rugam accesati: www.salamdesibiupgi.eu www.salamuldesibiu.ro